Sevgili okurlar;
Allah'a binlerce şükürler olsun sağlık içerisinde olup da bugünlere yetişenler için bir Ramazan daha geldi.
Oruç sadece Müslümanlara değil, bizden evvel gelen kavimlere de faz kılınmıştır. Bununla ilgili yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in Bakara Suresi'nin 183'ncü ayetinde 'Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.' Diye emreden Yüce Allah sağlıklı, akıl baliğ, hür ve Müslüman olan herkese farz kılınmıştır.
Oruç İslam'ın 5 temel eserinden biridir. Orucun farz olması Kur'an'da belirtilmiştir. Oruca tahsis edilen Ramazan ayı çok faziletli bir aydır. Bu ayın fazileti içinde Kadir Gecesi bulunmasındandır. Kadir Gecesi'nin üstünlüğü ise kendisinde Kur'an-ı Kerim'in indirilmiş olmasındandır. Çünkü Kur'an ramazan ayında ve Kadir Gecesi'nde topluca Levhi Mahfuz'dan Beytül-izze denilen makama indirilmiş ve yine Kadir Gecesi'nde ilk olarak Hira Dağı'nda Peygamberimize vahiy olarak gelmeye başlamıştır. Buna göre ramazan ayının ve kadir gecesinin üstünlüğü Kur'an-ı Kerim'in bu gecede inmesinden ileri gelmektedir. Bu üstünlüklerin sebebiyle ramazan ayı büyük bir ibadet olan oruca tahsis edilmiştir.
Dinde güçlük yoktur. Allah orucu emretmiştir, oruç tutma şartları bulunan kimseler oruç tutarlar. Hastalık, yolculuk gibi geçici bir engelden ötürü oruç tutamayan sonra kaza eder. İhtiyarlık ve iyileşmeyen müzmin hastalık gibi devamlı özrü olanlar fide verirler. Her türlü zahmete karşın kendi arzusu ile gönülden oruç tutan ve hayır yapanlar ise Kur'an'da övülmüştür.
Oruçla ilgili insanların kafalarında dolaşan birçok konuyu Allah nasip ederse, gazeteniz Sonhaber'de ramazan ayı boyunca bu köşeden takip edebilirsiniz.
Ramazanınız mübarek, vücudunuz sağlıklı, kazancınız helalinden ve bol olsun. Allah hep iyilerle karşılaştırıp kötü niyetli kimselerden cümlemizi korusun.

AYET
(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. Bakara Suresi-185

HADİS
Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teala, size ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrumkalmış sayılır. [Nesai]