Türkiye, şeker pancarı üretiminde Rusya, Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra 5. sırada yer alıyor. Verimlilikte ise 23. sırada. Pancardan şeker üretiminde dünyada 13. sırada yer alıyor. Ancak son yıllarda şeker pancarına getirilen kota ve taban fiyatının düşük olması nedeniyle üreticiler pancar yerine daha yüksek gelir getiren ürünlere yöneldiler.
Son 3 yıllık döneme bakıldığında Türk Şeker, 2020 ürünü şekerpancarı alım fiyatını 2019 yılına göre sadece yüzde 12 oranında artırdı. Yüzde 16 polar içeren şekerpancarı alım fiyatı ton başına 2019'da 300 liraydı. 2020'de 336 liraya çıkarıldı. 2021 ürünü şekerpancarı alım fiyatı ise 2020 yılına göre yüzde 25 oranında artışla 336 liradan 420 liraya yükseltildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Ocak 2022'de Türk Şeker'in pancar avans alım fiyatını açıkladı. Erdoğan, 2022 yılı pancar avans alım fiyatını ton başına yaklaşık yüzde 100 artışla 800 lira olarak açıkladı.
Yaklaşık yüzde 100 civarında artışa rağmen üreticilerin çoğu pancar ekimini bıraktığı görülmekte. Özellikle girdi maliyetlerindeki aşırı artış sonrası üreticiler önümüzdeki sezon için maliyetlerdeki artışlardan pancar ekimine sıcak bakmadıkları görülmekte.
Girdilerdeki artış açıklanan fiyatın üstünde
Bu yıl için yapılan fiyat artışı son yıllardaki en büyük artış. 2022 yılı için hem 8 ay önceden açıklanan hem de yüzde 100 civarında artırılan fiyatı duyan çiftçinin normal şartlarda şapkayı havaya fırlatması beklenirdi. Fakat bu yüzde 100 oranındaki fiyat artışı bile çiftçinin kafasındaki endişeleri tam olarak gidermemiş. Çünkü gübre fiyatındaki artış bazı çeşitlerde yüzde 400'ü aşmış. Bugünlerde fiyatlarda bir miktar gerileme olsa da hala çok yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamasına göre Kasım 2021 itibariyle gübredeki fiyat artışı yüzde 120.
* * *
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Hükümetin pancarı çiftçilerden nasıl ucuza aldığına, pancar ekicisinin nasıl yüz üstü bırakıp küstürdüğüne ve şekere yapılan zamlara değinmiş.
MALİYET 3.5 MİSLİ ARTTI
2022 yılı Şubat ayından itibaren pancar ekicilerinin yepyeni bir sonuçla karşılaştığının altını çizen İYİ Partili Kabukcuoğlu, şöyle konuşmuş:
'2021 yılı nisan ayında pancar kooperatifleri çiftçilerle ekim sözleşmesi yaptı. 2021 yılı Nisan ayında DAP gübre tonu 2 bin 800 TL, mazotun litresi 6,7 TL, üre gübre tonu 2 bin 700 TL, küspe tonu 150 TL iken, çiftçimiz pancarını ekti. 2021 yılı Nisan hesabıyla 1 dekar pancarın maliyeti 2 bin 16 TL iken 2022 Nisan itibariyle, bu yıl maliyet 5 bin 734 TL'ye yükselmiş, yani maliyet, 3 misli artmıştır. DAP gübre 4,5 misli, Mazot 4 misli, Üre gübre 3,5 misli pahalandı. Hükümet çiftçiye pancar ekimi yaptırmak istiyorsa derhal pancarın tonunu bin 500 TL olarak açıklamalıdır. Aksi takdirde çiftçi, yeni sezonda hükümetin istediği kadar pancarı ekemeyecektir. Vakit geçirmeden mevsimi geçmeden pancar ekimi yapılıp, milletimizin ihtiyacı
olan şekerin karşılanabilmesi için hükümetin pancar ekicilerinin bu talebini dikkate alması gerekir. Geçen yıl ile şu anda satılan şeker fiyatını oranlayıp, bu oranı pancar fiyatına yansıtıp, mahsulünü satın aldığımız çitçiye ödemelisiniz. Hak ve adalet budur!'.
HEDEFLENİN %65'İNE
ULAŞILABİLDİ
İYİ Partili Kabukcuoğlu basın açıklamasında, hükümetin, Eskişehir bölgesinde,1 milyon 300 bin ton pancar ektirmeyi düşündüğüne, daire başkanları, grup müdürleri, fabrika müdürleri, bölge şeflerinin, kapı kapı dolaşıp, çiftçiyi ikna etmeye uğraştığı halde, sadece 850 bin ton pancar ekim sözleşmesi yapılabildiğine, hedeflenenin, ancak %65'i kadar ekim taahhüdü alınabildiğine dikkat çekmiş.
2021'in Kasım ayında yapmış olduğumuz açıklamalarda Şekerin torba fiyatının 250 TL'den 500 TL'ye çıktığı zaman 'Vatandaş şekerine gözü gibi bakıyor' demiştik. Şimdi ise hükümet, çiftçiye kaşıkla verdiğini kepçeyle almaya uğraşıyor. Pancar ekicisinin hali budur!' demiş.
* * *
Bir ay öncesinde marketlerde 5 Kg'lık torbalardaki şeker 45-50 TL'den satılıyordu. Bugün ise 90 TL olmuş. Artık insanlar çayını şekeri kıtlama yaparak içer hale gelmiş.
Önceki gün şahit oldum. Adalardaki bir arkadaşımın kafesinde sohbet ediyoruz. Orta yaşlı bir adam geldi. İki bardak çay içti, şekerlerini cebine koydu.
İnsanlar artık bırakın yiyeceği içeceğini şekeri bile tasarruflu kullanmaya başlamışlar.
Sonumuz hayrola…

KOPENHAG'TA 5 BİN KİŞİYE KARŞI KONUŞTU
ESOGÜ TIP Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek 27-30 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olan Avrupa Kardiyoloji Kongresi'nde yayımlanan ve son yıllarda çok önemli bilimsel gelişmelerin olduğu kalp pilleri konusunda
en son yenilikler ve hekimlere yönelik önerilerin yer aldığı, kardiyoloji camiasında merakla beklenen kılavuzun hazırlanmasında görev alan az sayıda seçkin bilim insanlarından biri olarak ülkemizi, şehrimizi ve görev yaptığı fakültesini gururlandırmıştı.
Prof. Dr. Görenek, kılavuzun 2013 yılında yayımlanan bir önceki versiyonunda da görev almış ve tecrübelerini uluslararası hekimlerle paylaşma olanağı bulmuştu.
* * *
Görenek, geçtiğimiz hafta Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan ve çoğu Avrupa ülkelerinden beş bine yakın kardiyoloji uzmanının buluştuğu kongreye davet edilmişti.
Aritmiler yani kalp çarpıntıları hakkında en güncel tanı ve tedavi yöntemlerinin tartışıldığı kongrede, Prof.
Dr. Bülent Görenek en sık görülen kalp çarpıntılarından olan 'atriyal fibrilasyon' konusundaki bilgi ve deneyimlerini meslektaşları ile paylaşmış.
Prof. Dr. Bülent Görenek, kongrede paylaştığı 'atriyal fibrilasyon' ile ilgili:
'Atriyal fibrilasyon kalbin kulakçıklarından kaynaklanan bir çarpıntı türü olup, uygun tedavi edilmeyen hastalarda beyne giden pıhtıya bağlı inmeye yani felce sebep olmaktadır. Bu nedenle atriyal fibrilasyonlu pek çok hastada pıhtı önleyici ilaçlar hayat kurtarıcı olmaktadır. Hastalığın tedavisinde 'ablasyon' dediğimiz yöntemle kalp içinde çarpıntıya
neden olan yerleri dondurma işlemi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Bazı hastalarda ise çarpıntıyı kontrol altına almak için çeşitli ilaçlardan yararlanılmaktadır' demiş.
'Yurt dışında çalışmayı düşünmedim'
Prof. Dr. Bülent Görenek'i sanıyorum 7-8 yıl önce idi ES TV'de konuk almıştım. O yıllarda da bugünkü gibi Türkiye'den yurt dışına çalışmak için izin bekleyen hekimler gündemde idi. Sohbet sırasında 'Yurt dışında da aynı işi yapmak ister miydiniz?' diye sormuştum.
Yanıtı şöyle olmuştu:
'Tabii ki yurt dışında imkanlar daha farklı. Araştırıcılar için daha geniş olanaklar sunuluyor. Yurt dışındaki pek çok merkezle yakın ilişkim olduğu halde hiçbir zaman dışarıda sürekli çalışmayı, hekimlik yapmayı istemedim. Benim hep bir arzum vardı; ülkemde yaşayıp, hatta Eskişehir'i bile terk etmeyerek uluslararası alanda belli bir yere gelebilmek. Ben bunu yapmaya ve tecrübelerimi daha genç, hevesli arkadaşlara aktarmaya, onlara yol göstermeye çalışıyorum.'
İşte yıllar önce 'Arzum Eskişehir'i bile terk etmeyerek uluslararası alanda belli bir yere gelebilmek' diyen Prof. Dr. Bülent Görenek arzusuna kavuştu.
Kopenhag'da yapılan ve çoğu Avrupa ülkelerinden beş bine yakın kardiyoloji uzmanının buluştuğu kongreye Türkiye'den davetli olarak katılarak hitap etmek herkese kısmet olmaz.
Bülent Hocamı bu başarısından dolayı kutluyorum.


SEMA ERSOY'DAN KARAMANLIYA DESTEK
Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, geçtiğimiz günlerde yeni dönem için tekrar aday
olacağını açıkladığı basın toplantısında kendisine destek veren oda başkanlarını da yanındaydı.
O başkanlar arasında Eskişehir Saatçiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sema Ersoy yoktu.
'ESOB Başkanlığına aday olan Adnan Karamanlı'ya mı destek verecek?' Diye sorgularken
önceki gün basın toplantısı yaparak hangi tarafta olduğunu açıklamış.
Ersoy, 15 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Eskişehir Esnaf Odaları Birlik seçiminde Ekrem Birsen'in karşısında aday olan Adnan Karamanlı ve ekibine destek vereceklerini söylemiş.
Ersoy 'Saatçiler Odası olarak yeni oluşacak yönetimi desteklemeye karar verdik. Başkan adayı Adnan Karamanlı liderliğinde Bahar Bilen ve Sefa Şen'i destekleme kararı aldık' demiş.
Ersoy, aday olan Tornacılar Odası Başkanı Adnan Karamanlı ve kendisine destek veren Lokantacılar
ve Kasaplar Odası Başkanı Bahar Bilen ve Seyyar Tuhafiyeciler, İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen ile birlikte yaptığı basın toplantısında rengini belirlemiş.
Ersoy, 'Dört dönemdir görevde olan esnaf sanatkarlar odalar birliğinde de bir yenilik olması gerektiğine inanıyorum' demiş.
Ersoy, açıklamalarına şöyle devam etmiş:
'Saatçiler Odası olarak kimsenin baskı ve etkisinde kalmadan yeni oluşacak yönetimi desteklemeye karar verdik. 15 Mayıs 2022 günü yapılacak olan esnaf sanatkarlar odalar birliğinin seçiminde başkan adayı Adnan Karamanlı liderliğinde Bahar Bilen ve Sefa Şen'i destekleme kararı aldık. Bundan sonraki süreçte Saatçiler Odası yönetim kurulu olarak, yeni oluşacak yönetim kurulu için çalışmalarımızı sürdüreceğiz'.
* * *
Medeni cesaretinden dolayı Saatçiler Odası Başkanı Sema Ersoy'u kutlarım.
Dün eski bir meslektaşı ile sohbet ederken, 'Bazı oda başkanları iktidarın yanında yer alırken
odanızın başkanı Sema Hanım, Adnan Karamanlı'nın yanında yer almış. Yani yeni ekibi tercih etmiş' dedim.
'Abi Sema Hanım kardeşim hani derler ya 'erkek gibi kadın' diye aynen bu tabire uyuyor. Sözünün eridir. Kimsenin etkisi altında kalmaz. Tercihinden dolayı kendisine telefon ederek kutladım' dedi.
* * *
Öğleden sonra ESOB başkan adayı Adnan Karamanlı ile vilayetin önünde karşılaştık. Safa Şen'in yanından geliyormuş. Acelesi varmış. Hamamyolunda bir esnafa uğrayacakmış. Ayaküstü bir iki dakika sohbet ettik.
'Seçim çalışması nasıl gidiyor? Saatçiler Odası Başkanı Sema Hanımın da desteğini almışsın' dedim.
'Bir tek şunu söyleyeyim. Dengeler çok değişti. Ekrem Birsen'i birlikten yapmış olduğu hizmetleri için teşekkür ederek emekli edeceğiz. Yenilikçilere çok büyük destek var. Biz reklam yapmayı sevmeyiz. Sessiz çalışmayı tercih ediyoruz. 15 Mayıs'ta sandıktan biz çıkacağız' dedi.
* * *
Seçime bir ay var.
Daha çok dengeler değişebilir.
Şimdilik seçim ortada gibi gözüküyor.
Seçime son bir hafta kala az çok kimin kazanacağı şekillenir.
İbre Adnan Karamanlı'nın biraz daha ağır bastığını gösteriyor.

İFTARLIK KUMANYA
Odunpazarı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, 'askıda iftarlık' hazırlamıştı. Şehir Hastanesinin önündeki 'askıda iftarlık' büyük ilgi görmüş. Acil Serviste bekleyenler veya işi bittikten sonra evine iftara yetişemeyenler iftarını yapabiliyor.
Tepebaşı Belediyesi de Ramazan ayına özel hazırladığı iftarlık kumanyaları, Eskişehir Tren Garı'nda kurduğu stant ile yolculuk yapan vatandaşlara ikram etmeye başlamış.
Ramazan ayı ile birlikte haftanın her günü iftarlık kumanya ikramı yapılan Eskişehir Tren Garı'nda, hizmetten yararlanan vatandaşlar da memnuniyetini ifade ediyorlar. Kumanya ikramı ile Eskişehir'de iftara yetişemeyen yolcular iftar yapabiliyorlar.
Vatandaşlardan kumanya dağıtımına teşekkür
İftar saatinde yolda olan Eskişehirliler de kumanyalara yoğun ilgi gösterirken, uygulamadan memnun olduklarını belirtiyorlar. Vatandaşlar, bu düşüncesinden dolayı Tepebaşı Belediyesi'ne teşekkür ediyorlar.
Sandviç, su ve meyve suyunun yer aldığı kumanyalarla iftar saatinde tren bekleyen vatandaşlar oruçlarını açıyorlar.
Tepebaşı Belediyesi hiç olmazsa 'yarım elma gönül alma' düşüncesiyle insanların
duası ve sevabını alıyor.
Düşünenlere ve uygulayanlara
teşekkürler.