Geçtiğimiz Ramazan Bayramında AK Parti İl, Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanları şehrimizdeki billboard ve raketlerde kendi fotoğraflarının ve isimlerinin olduğu afişlerle bayram kutlaması yapmışlardı.
Ramazan Bayramı'ndan sonra bir mekanda karşılaştığımız AK Parti eski il başkanlarından birisi hal hatır sorduktan sonra cep telefonuyla çektiği üç fotoğrafı gösterdi.
Fotoğraflar AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar ile Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu'nun billboard ve raketlerdeki 'bayram kutlama' afişleri idi.
'Sadi Bey bizim dönemimizde ben ve ilçe başkanları billboard ve raketlerdeki bayram kutlama afişlerinde kendi fotoğraflarımızı değil AK Parti'nin amblemiyle Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını kullandık. Kendi adımız yerine Genel Başkanımızın adıyazıyordu. Bize göre doğrusu bu.Billboard ve Raketlerdeki ilanların parasını partinin kasasından ödedik. Ramazan Bayramındaki il ve ilçe başkanları kendi fotoğraflarının bulunduğu ilanların parasını ceplerinden mi yoksa partinin kasasından mı ödediler bilmiyorum. İlan bedellerini ceplerinden ödediler ise sorun yok. Eğer partinin kasasından ödemişlerse hoş değil. Çünkü o afişlerde kendilerinin fotoğrafları bulunduğu için kendi reklamlarını yapmış oluyorlar' dedi.
'AK Parti'nin amblemi var ya. Kendi fotoğraflarının olmasında ne gibi sakınca var?' diye sorduğumda şöyle yanıt verdi:
'Yaklaşık bir yıl sonra milletvekili, iki yıl sonra da belediye seçimleri var. Bu arkadaşlar billboard ve raketlere kendi fotoğraflarının bulunduğu afişler astırarak kendi reklamlarını yapıyorlar. Olur mu olmaz mı? Bilemem ama. Kulağıma gelen dedikodulara göre adaylık düşünüyorlarmış'.
* * *
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın milletvekili adayı olacağı epeydir konuşuluyor.
Kendisine 'milletvekili veya belediye başkan adayı olacak mısınız?' diye sorulduğunda, 'Bizim partimizde görev istenmez verilir. Ben şu anda il başkanıyım. Hedefimiz seçimlerde başarılı olmak. Bunun için yoğun çalışıyoruz. Seçim zamanı parti büyüklerim milletvekili veya belediye başkan adayı ol derse o zaman tamam deriz. İl teşkilatı olarak hepimiz Eskişehir de zafere odaklandık. Bunun için yoğun bir tempo ile çalışıyoruz' şeklinde cevap veriyor.
* * *
Doğru söylüyor.
AK Parti Genel Başkanı ve parti genel merkez yöneticileri seçimler öncesi il ve ilçe başkanlarının görevlerinden istifalarına pek sıcak bakmıyor.
Nedeni ise seçim arifesinde teşkilatlarının başsız kalmaması…
2018 seçimlerinde Dündar Ünlü'ye izin verilmiş o da 4'üncü sıraya yazılmıştı.
Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca da, 2019 yerel seçimler öncesi belediye başkan aday adaylığı için görevinden istifa etmişti. Ancak aday yapılmadı.
* * *
Not: AK Parti eski il başkanı telefonundaki 'il ve ilçe başkanlarının billboard ve raketlerdeki bayram kutlama fotoğraflarını bana WhatsApp'dan gönderebilir misiniz'ricama olumlu yanıt vermedi. Bu nedenle sizlere fotoğraf paylaşamıyorum.
* * *

EMİRDAĞLILAR 'VELİ GÖRKEM PALA' DEDİLER
Pazar günü yapılan Emirdağlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı için eski başkanlardan Orhan Özkır ile bir önceki seçimlerde de aday olan Sibel Erenoğlu adaylıklarını açıklamışlardı.
Mevcut Başkan Murat Kahya ise yeni bir yüzün aday olmasının daha uygun olacağını düşünerek Eskişehir 112 Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala'ya adaylık teklifinde bulunmuştu.
'Vakfı ben 6 yıl, Orhan Özkır 12 yıl yönetti. Vakıf iki kişiden değil. Ben ve ekibim genç dinamik hemşerilerimizi enerjisi ile bir araya getireceğine inandığımız, Eskişehir 112 Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala adayımız olmuştur' demişti.
Pala ise 'Emirdağlılar arasında birlik beraberliği ancak sen sağlayabilirsin. Aday olmanızı istiyoruz' diye yapılan ısrarlar sonucu adaylığını açıklamıştı.
ÖZKIR İLE ERENOĞLU ÇEKİLMEDİ
Mevcut Başkan Murat Kahya, seçimler öncesi adaylarla tek tek görüşerek 'tek adayla seçime gidelim' çağrısına Özkır ile Erenoğlu sıcak bakmamıştı.
Emirdağlar Vakfı seçimi Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Veli Görkem Pala, Orhan Özkır ve Sibel Erenoğlu'nun aday olduğu kongre yoğun katılımla gerçekleşti. Vakfın yeni başkanı Veli Görkem Pala oldu. Pala, 293 oy aldı.
Divan başkanlığını Hasan Hüseyin Köksal'ın yaptığı kongre de mevcut başkan Hasan Murat Kahya aday olmadı.
Adaylardan Veli Görkem Pala, 'yeni yüzlerle yeni sözler söylemek için' aday olduğunu ve birlik-beraberlik hedefiyle yola çıktığını söyledi.
Diğer başkan adayı Orhan Özkır ise, daha önce başkanlığı döneminde vakfın güçlü olduğunu kaydetti. Sibel Erenoğlu ise 25 proje ile yola çıktıklarının altını çizdi.
634 kişinin oy kullandığı seçimde Veli Görkem Pala 293 oy aldı. Seçimde Orhan Özkır 257, diğer aday Sibel Erenoğlu ise 70 oy alabildi.
Pala'nın yönetim kurulu listesi ise şu isimlerden oluştu:
Ceylan Yavuz, Mesut Donmaz, Aslıcan Özgür İleli, Fatih Koca, Mehmet Kahya, Mustafa Karakuş, Diğdem Adıgüzel, Anıl Özel, Ümit Alan, Kenan Karaca, Habip Umutoğlu, Belger Biçer.
BİR OLACAKLAR MI?
Eskişehir'de 100 bini aşkın Emirdağlının yaşadıkları söyleniyor. Ancak nedense bir araya gelemiyorlar. 20 bin nüfuslu Sivrihisar ile 7 bin 800 nüfusa sahip Mihalıççık ilçesi milletvekili ve belediye seçimlerde ağırlıklarını koyabilirken, 100 bini aşkın Emirdağlılar ise Emirdağlı milletvekili ile belediye başkan adayı çıkmasına rağmen seçilmesinde ağırlıklarını koyamadılar.
2023 de milletvekili seçimleri yapılacak. Eğer birlik-beraberlik sağlanabilirse belki bir Emirdağlı ismi TBMM'ye gönderebilirler.
Emirdağlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yeni başkanı Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala'nın Emirdağlıları bir araya getirerek birlik, beraberliği sağlayabilecek mi?
Ben birleştirici gücü olan Pala'nın sağlayacağına inananlardanım.
* * *

Şiir buluşmaları başlıyor
En son 2019 yılında 9'uncusu yapılan araya pandeminin girmesiyle 2020-2021 yıllarında yapılamayan'Tepebaşı Belediyesi Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşmasının' 10'uncusu, 28-29 Mayıs tarihleri arasında iki yıllık aradan sonra yeniden şairleri ve şiir severleri bir araya getirmeye hazırlanıyor. Bugüne kadar olduğu gibi bu yıl da hem Türkiye'nin çeşitli illerinden hem de dünyanın farklı noktalarından yabancı şairleri bir araya gelecekler.
10. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması, Özdilek Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek çeşitli oturumlar ve etkinlikler ile bu yıl da dopdolu olacak. Buluşma, 27 Mayıs Cuma günü saat 17.30'da etkinliğin onur konuğu olan Lale Müldür'ün imza töreni ile başlayacak. Ardından açılış töreni gerçekleştirilecek ve Mahmut Çınar konseri katılımcılar ile buluşacak.
28-29 Mayıs günleri de şiir atölyeleri, şiir okumaları ve sergi etkinlikleri ile geçecek. 10. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması etkinliğine tüm Eskişehirliler davet edildi.
* * *
Tepebaşı Belediyesi tarafından 2019 yılında8 - 10 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 9. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşmasına şiir severler yoğun ilgi göstermişlerdi. Düzenlenen buluşma kapsamında birçok etkinlik, oturum, müzik dinletisi ve şiir okumaları Eskişehirliler ile buluşmuştu. 7 ülkeden 25 şairin katılımı ile gerçekleştirilen buluşmada onur konuğu Şükrü Erbaş olurken; 'Macar Şiiri' de odak noktası olarak belirlenmişti.
* * *

GONDOLLARA ÇOK YAKIŞTILAR
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin büyük ilgi gören Porsuk Çayı'ndaki gondol turlarında, ilk kadın gondol sürücüleri göreve başladı.
Bozkırın ortasında gondolları ile ünlü Venedik şehrini hatırlatan Eskişehir'de, gondol turlarında artık kadın gondol sürücüleri de görürseniz şaşırmayın.
Hafta sonları özellikle büyük yoğunluğun yaşandığı gondol turlarında artık 2 kadın gondol sürücüsü de misafirlere eşlik etmeye başladı.
En fazla dört kişinin binebildiği ve haftanın 7 günü hizmet veren gondollarda, 9 personel 7 gondol ile misafirlere Porsuk Çayı'nda Eskişehir turu yaptırıyor.
Kadın gondolcular deneme sürüşlerinin ardından resmen göreve başlarken, turistler de kadın sürücüleri görmekten çok mutlu olduklarını söyleyerek, 'Kadınlarımızın başaramayacağı hiçbir görev yoktur. Büyükşehir Belediyesinin bu uygulamasını çok beğendik. Çünkü kadın elinin değdiği yer daha da güzelleşir' demişler.
* * *
Çağdaş, modern, kültür, sanat şehri Eskişehir'de kadınların çalışma alanlarında daha sık yer almasından büyük mutluluk duyuyorum.
Geçmişte atalarımız kadınlara, 'elinin hamuruyla erkek işine karışma' diyerek eve adeta hapsederek çalışmalarına sıcak bakmazlardı.
* * *
Aklıma gelmişken şunu da yazmadan yazıma noktayı koymayacağım.
İki veya üç yıl önce idi. Eskişehir fotoğraf Derneğinin davetlisi olarak Eskişehir'e gelen Lütfi Özgünaydın adındaki fotoğraf sanatçısı ile tesadüfen tanıştık. Yarım saate yakın sohbet etmiştik.
O sohbette özetle şunları anlatmıştı:
'Porsuk çayının üzerinde o kadar güzel köprüler var ki. Bir de renk renk boyanmış. İnsanlar bir yakadan bir yakaya geçiyorlar. Hepsinin ayrı bir estetik görünümü var. Ve hepsi işlevsel, insanlar üzerindeler, köprü üzerinde durup Porsuk Çayı'na ve kent panoramalarına bakıyorlar. Köprülerin üzerlerinde motifler yapılmış. Porsuk'un içinden de Gondollar geçiyor. Hiçbir kentte yaşamadığım bir duygu yoğunluğu oluşuyor yüreğimde. Keyifleniyor insan. Ve gitmedim ama Venedik fotoğraflarına benzetiyorum kadrajıma aldığım fotoğrafları.Eskişehir'de, birçok konser salonu sanat merkezleri de var. Atatürk Kültür Sanat Merkezi, Bilim Kültür Sanat Merkezi, Yunus Emre Kültür Sanat Merkezi, Tepebaşı Özdilek Kültür Merkezi, gibi çok önemli halkın katılımına sunulmuş mekanlar var. Özdilek Kültür Sanat Merkezi'ni gördük atölyelere baktık. İçimden dedim ki, 'toplumun kültür seviyesi böyle çabalarla gelişir. Gençler, kadınlar sanatseverler atölyelerde çalışıyorlar, öğreniyorlar üretiyorlar.' Kültür sanat adına gezilip görülecek o kadar çok mekan var ki, onların hepsinden söz etmek mümkün değil. Bütün bunların gerçekleşmesinin yolunu açan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e yürekten bir teşekkür göndermeyi bir borç sayıyorum.'
* * *
Biz Eskişehir'deki değişim, dönüşüm ve gelişimi belki içerisinde yaşadığımız için çok fazla fark edemiyoruz. Ama Eskişehir'e yıllar öncesi gelmiş, yıllar sonra tekrar yolu düşmüş insanların gözünden kaçmıyor.
Biz gondolların porsukta yüzmesini, insanları gezdirmesini pek önemsemeyebilir, Paris'e benzetmeyebiliriz. Ama dışarıdan gelenler 'Eskişehir sanki bir Paris' olmuş diyerek hayranlıklarını gizleyemiyorlar.
Sizleri bilmem ama ben Paris'te pardon Eskişehir'de yaşadığım için çok ama çok mutluyum.
Eski Eskişehir'i adeta nakış işler gibi işleyerek modern, turistik bir şehir haline getiren başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak, şehrin dönüşümde yaptıkları hizmetlerle imzaları bulunan Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanlarını da kutluyorum.
* * *