Bir asa vardı elinde
Bir solmuş krallığın
Kadifeden harmanisi üzerinde
Bir Hititliydi o bir Selçukluydu
Bir Ermeni'ydi, bir Kürt'tü
Bir Türk.
'Pülümür'ün Yaşsız Kadını' şiiri Anadolu kültürünün tarihi zenginliğini çok güzel anlatır.
Genç adam bu şiiri yazarken Tunceli Pülümür'ün dağ köylerinde dolaşıyor, 'Ne ezilen ne ezen insanca hakça düzen' diyordu. Eşi ise onları uzaktan ürkek bakışlarla izleyen kadınlarla ilgileniyordu.

'MAVİNİN SIRRI...'
1946 yılı yazında evlenen Rahşan'la Bülent için yaşamları boyunca para, mal, mülk gereğinden fazla bir şey ifade etmedi.
Mavi gömleği ve siyah kasketi ile hafızalara kazınan Bülent Ecevit'e, geniş yakalı sade gömlekleri, boğazlı kazakları, hırkaları, pileli etekleriyle eşlik etti Rahşan Ecevit.
Rahşan Hanım'a göre 'Mavi gökyüzünü, gökyüzü özgürlüğü, özgürlük de barışı temsil eden güvercini sembolize ediyordu.'
Lider eşlerinin pahalı, gösterişli giysilerine, takılarına alışmış insanımız Rahşan Hanım'ın vakur sadeliğine uzun süre alışamadı.

'BÜLEENT RAHŞAN GELDİ……'
Bülent Ecevit, 12 Eylül darbesinden sonra tutuklanıp Ankara Ulucanlar Cezaevi'ne gönderildi. Rahşan Ecevit sık sık ziyaretine geliyordu. Bir gardiyan Rahşan Hanım'ın geldiğini haber verirken her seferinde alaycı bir şekilde 'Büleent! Rahşan'ın geldiii..!' diye bağırıyordu.
Bir dergiye verdiği röportajda bu olayı anlatan ülkücü tutuklu Selçuk Özdağ (sonra milletvekili oldu), bu hitap tarzından rahatsız olduklarını, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanlığını yapmış birine ve eşine saygılı olması gerektiğini gardiyana kibarca (!) anlattıklarını, sağ görüşlü olan gardiyanın şaşırmış bir halde 'Ama ben sizinle aynı görüşteyim, o solcu' gibi gevelemelerini dinlemediklerini anlattı.
Karşıt görüşlü olsalar bile gençler, ülkesinin Başbakanlığını yapmış Bülent Ecevit'e ve eşine saygısızlığı içlerine sindirememişlerdi.
Bu anıyı neden yazdığımı şimdi daha iyi anlayacaksınız......

VEFASIZLIK......
15 Kasım 2016 günü Ankara'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü kutlanıyor.
Protokol masasında Başbakan Yardımcısı, KKTC Büyükelçisi ve Genel Kurmay Başkanı yan yana oturuyorlar. Kıbrıs Fatihi Bülent Ecevit'in değerli eşi 93 yaşındaki Rahşan Ecevit protokol masasına davet edilmiyor. Dahası da var; Rahşan Ecevit gecenin sonunda otelin asansörüne doğru yönelince bazı işgüzarlar 'Komutan binecek..' diyerek 93 yaşındaki Rahşan Ecevit'i asansörden indirmeye çalışıyorlar.
Kıbrıs'taki varlıklarını kime borçlu olduğunu unutanlar ile neyi kimin sayesinde kutladıklarının farkında olmayanların; tüm baskılara karşın soydaşlarımızın katledilmesine seyirci kalmayan Bülent Ecevit'in 'yere, göğe sığdıramadığı' eşini protokol masasına davet etmek akıllarına bile gelmiyor.

VE 'PÜLÜMÜR'DE AŞK'
Rahşan Ecevit, sevgili eşi ile Pülümür'e ilk gidişinden 30 yıl sonra 'PÜLÜMÜR'DE AŞK' adlı kitabı yazdı.
Günümüz politikacıları ve eşlerinin onlardan örnek alacakları çok şey var....
Onlar bize, sadelik, dürüstlük ile bezenmiş vatan ve insan sevgisinin ne olduğunu çok iyi gösterdiler.
Rahşan Hanım 14 yıl önce kaybettiği can yoldaşına kavuştu.
Geriye daima saygıyla anılacak iki yaşam, Bülent Ecevit'in hiç azalmayan sevgisi ile Rahşan Hanım'a yazdığı dizeler, unutulmaz bir aşkın öyküsü ve bir de onlara yapılan vefasızlıklar kaldı.
Işıklar içinde uyusunlar.....