Kimi toplu taşımayı ve yürümeyi seçer ulaşım için, kimi arabasını. Ben bisikleti seçiyorum. Bisikletli ulaşım ekonomik, ucuz ve hızlı. Ekolojik, çevreye zarar vermiyor, koruyor dünyamızı. Sağlığımı da öyle. Dahası eğlenceli, keyifli. Yalnızca bu sonuncusu nedeniyle de seçebilirim bisikletimle ulaşımı. Keyif benim değil mi, böyle bir hakkım var, tıpkı arabayı seçenler gibi.

Yolda da, kentte de herkes kadar, araba ile ulaşımı seçenler kadar hakkım var benim de. Üstelik bu yasa ile belirlenmiş. Karayolları Trafik Kanunu biz bisikletlilere bisiklet yolunun olmadığı tüm cadde ve sokaklarda sağ şeridi kullanma hakkını veriyor. Üstelik iki bisiklet yan yana da gidebiliriz —iki bisikletten fazlası, o yasak. Demem şu ki, arabacıların sandığı gibi 'bisikletle ne işin var yolda' diye bir durum yok ortada.

Efendim, kenti de yolları da paylaşacağız, yaşamı paylaştığımız gibi. Kurallara uyarak mutlu mutlu yaşayacağız, araba, bisiklet, yaya hep birlikte.

Bunları bilmeyen ya da unutan araba sürücüleri nedeniyle zaman zaman güçlükler yaşıyoruz yollarda. Fazladan hiç bir şey istemiyoruz sürücülerden, kurallara uysalar yetecek.

Trafikte en çok korktuğum şey, yanımdan teğet geçen arabalar. Arabalar gibi bir kaportamız yok bizim. Kaza durumunda araba doğrudan bisikletliye çarpar. Bu yüzden en azından 1,5 metre uzağımızdan geçilmesini istiyoruz araba sürücülerinden. Üstelik bu da trafik yasasında belirtilmiş. Öndeki araç sol şerit boş ve uygun olduğunda geçilir. Geçiş için uygun koşullar yoksa öndeki araba nasıl bekleniyorsa bisiklet de beklenmelidir.

İkinci büyük korkum kontrolsüz açılan kapılar. Dikkatsiz açılan kapılar bir çok bisikletlinin yaralanmasına ölümüne neden oluyor. Çözümü çok basit, kapı sağ el ile açılabilir. Sağ el ile kapı açan sürücü otomatik olarak arkaya bakar, gelen bir bisikletli varsa görür.

Sürücülerden biz bisikletlileri fark etmelerini, yol ve yaşam hakkımıza saygı göstermelerini istiyorum. Üstelik bunu bizim için değil ama daha çok kendileri için yapmalılar. Bisikletli ulaşım ne kadar güvenli, konforlu olursa ulaşımda benim gibi bisikleti seçen kişi sayısı artar, arabaların yaşadığı trafik sorunu da azalır. Öyle değil mi?

BİSİKLOPEDİ

GÜNÜBİRLİK TUR MALZEME LİSTESİ

Günübirlik turlar en basit bisiklet gezileridir. İşe ya da alışverişe değil, şehir dışında köy yollarında, kırlarda pedallanacağında bir harita ile önceden plan yapmak en güvenlisidir.

Günübirlik turlarda yama seti, yedek iç lastik, bisiklet kilidi, ilk yardım çantası, acil durumlar için fazladan bir parça yiyecek atıştırmalık unutulmaması gerekenlerin başında gelir.

Günübirlik tur malzeme listesi:

1. İlk yardım çantası

2. Yama seti ve yedek iç lastik

3. Bisiklet kilidi

4. Yiyecek

5. Yedek giysi