Geçen hafta bisikletin çevreye yararlarını yazdım. Araba yerine bisiklet seçerek yılda 1,5 ton zararlı gazın önüne geçiyorum. Önceki hafta da bisikletin sunduğu ekonomik fırsatları paylaştım. Ulaşım için bisikleti seçtiğimde yıllık kazancım aşağı yukarı 7 bin 500 lira oluyor.
Bu hafta da bisikletin sağlığımız için yararlarını tartışmak istiyorum. Uzmanlar, hekimler sağlık için spor yapılmasını öneriyorlar. Başta kalp damar sağlığı olmak üzere, obezite, diyabet, ruh sağlığı için sporun önemi bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Haftada en az 3 kez ve en az 40-45 dakika spor yapmamız gerekiyor. Daha fazlası da zararlı değil, yararlı.
Bunun için herkes severek yapacağı, sürdürülebilir bir spor seçebilir. Yaşımıza, genel sağlık durumumuza en uygun spor türünü seçilebiliriz. Önemli olan biraz kıpırdamak, hareket etmek, bunu da tempolu ve düzenli olarak yapmak.
Benim için bütün bu ölçütleri karşılaşan spor bisiklet. Birincisi seviyorum; doğayla, insanlarla etkileşim içinde, kendi tempomda yol alıyorum. Sürdürülebilir bir etkinlik bisiklet, aşırı soğuk ve çok yağışlı günler dışında neredeyse tüm yıl pedallıyorum. Yaşıma uygun, her yaşa uygun —8 yaşında da 80 yaşında da arkadaşım var birlikte bisiklete bindiğim.
Ulaşım için bisiklet kullandığımda işe gidiş-gelişlerim aynı zamanda bir spor etkinliğine dönüşüyor. Öteki günlerde de en az 1-2 saat pedallarım, çarşı-pazar, alış-veriş, geziler vs. Sonuç olarak haftanın her günü sporumu da yaparım, farketmeden.
Şimdi, ulaşım için arabayı seçmiş olsam başıma neler gelecek, bir de ona bakalım mı? İşten çıkıp spor salonuna gidiş-dönüş 1 saatimi alır en azından. Sıkışık trafikte yol alacağım, park yeri arayıp bulacağım, ya da otopark. Bütün bunları aşıp da spor yapacağım, o da dört duvar arasında, yani spor salonunda. Örneğin bir egzersiz bisikletinde pedallayıp televizyon camından izleyeceğim güzel doğa manzaralarını —şaka gibi. Çıkışta yine aynı trafik, park sorunları. Dahası bütün bunlar için bir de para ödeyeceğim.
Ulaşımda bisikleti seçerek bütün bu karmaşadan, zaman ve para kaybından kurtuluyor, günlük sporumu yapabiliyorum. Size de öneririm kendinize bir iyilik yapın, sağlığınız için ulaşımda bisikleti seçin.

***

BİSİKLET DOSTLUĞU

Eskişehir'in bisiklet topluluklarından biri Bisiklet Dostluğu. Bisiklet dostlarının buluştuğu, bisiklete dost etkinlikler, buluşmalar yapan bir topluluk. Bir süredir takip ediyorum ben de. Birkaç etkinliklerine de katılmışlığım var. Öteki topluluklardan farklı bir güzellikleri var. Yalnızca belirli bir küme için, kendileri için işler yapmıyorlar. Adları gibi bisiklete dostlar, bisiklet için olan her işte, herkesle birlikteler.
Geçtiğimiz hafta sonu da biz öğretmenler için bir bisiklet turu yaptılar. Öğretmenler Günü'müzü bisikletle kutladılar. Bisikleti fark ettirdiler.
Eskişehir'de bisiklet kültürünün gelişimi için bu tür yapılara, işlere daha çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Doğru bir yolda ilerliyor, gelişiyor Bisiklet Dostluğu.

***

BİSİKLOPEDİ
Hangi Spor, Etkinlik Kaç Kalori?
BİSİKLET 700
Koşu 700
Yüzme 700
Basketbol 600
Tenis 600
Kayak 400
Aerobik 500
Yürüyüş 300
Yoga 300
Dans 300
Bahçe işleri 300
Bulaşık 300
Araba kullanma 150
TV izlemek 75

------------------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
27 Kasım
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
28 Kasım
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
29 Kasım
Cuma
Critical Mass Eskişehir EsPark AVM
222 Kapısı
19.00
29 Kasım
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
3 Aralık Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.