Salı günü Sanayi Odası'nın düzenlediği Sanayi Kongresi'nden çıktıktan sonra çarşı da çay bahçesinde arkadaşımla buluştuk. Çaylarımızı içerken arkamızdaki masada konuşulanlar dikkatimi çekti.
Kafamı çevirip baktığımda ikisi üst düzey sağlık çalışanı ile yanlarında bulunan 2 kişiyle sohbet ettiklerini gördüm. Uzaktan selamlaştık.
Üst düzey sağlık çalışanından birisi, 'Sadi Bey bizim masaya da bekleriz. Bir çayda bizden olsun' dedi.
Arkadaşımla özel sohbetimiz bitince, 'Ben izin istiyorum' diyerek ayrıldı. Ben de sağlık çalışanlarının daveti üzerine masalarına gittim.
'Konuşmalarınızakulak misafiri oldum. AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'dan övgüyle bahsediyordunuz. Nedir övgünün konusu?' diye sordum.
'Şehir Hastanesi' dedi ve devam etti:
'Şehir Hastanesi Eskişehir için büyük nimet. Sadece Eskişehir için değil Afyon, Kütahya, Bilecik içinde öyle. Hatta Bursa, Uşak, Konya'dan gelen hastalar bile var. Günde yaklaşık 10 bin kişi girip çıkıyor' diyerek 'Bu hastane Nabi Avcı'nın eseri olduğunu biliyor musun?' diye sordu.
Kendi sorusuna kendi cevap verdi.
'Biliyorsun Devlet Hastanesi ekonomik ömrünü tamamlamıştı. Hemen hemen her yıl onarımdan geçiyordu. Yenilenmesi gündemde idi. Artık Eskişehirlilerin hizmetine yetersiz kalıyordu. Nabi Hoca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Eskişehir'in 'Şehir Hastanesini' hak ettiğini söyledi. Sayın cumhurbaşkanını ikna etti. Programda Eskişehir'e 'Şehir Hastanesi' yoktu. Nabi Avcı'nın girişimleriyle programa alındı. Bunu belki çok kişi bilmez. Milletvekilimiz eski bakanımız Nabi Avcı'da bugüne kadar 'benim girişimleriyle yapıldı' demedi. Zaten kendi reklamını yapmasını da pek sevmez. Eskişehirliler kendisine ne kadar teşekkür etseler az bile kalır.'
KÜTÜPHANE, YÜZME HAVUZU, MİLLET BAHÇESİ
İLE DEDE KORKUT PARKI'DA ONUN ESERİ
Gerçekten de Nabi Avcı, Eskişehir'e kazandırdıklarıyla övünmeyen, reklamını yapmayan milletvekili.
Birileri diyecek ki, 'Cebinden mi yaptırdı?'.
Elbetteki devletin parasıyla yapıldı.
Ancak o yatırımlar durup dururken gelmiyor. Birilerinin devreye girmesi gerekiyor. Yoksa o hizmet gelecek diye bekleriz.
Her zaman 'az laf çok iş' diyerek laf üretmektense çalışmayı önerir.
İtiraf edeyim. Ben de Şehir Hastanesi'nin Eskişehir'e yapılmasını Nabi Avcı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a önerdiğini bilmiyordum.
Üst düzey sağlık çalışanı, 'Sadi Bey sadece Şehir Hastanesi değil. Eski stadyumun yerine yapılan Millet Bahçesi ile yeni Kütüphane, Olimpik Yüzme Havuzu ve Dede Korkut Parkı da Nabi Hoca'nın eseri. Eski stadyumun yerine 'Kent Meydanı' tartışmaları yaşanırken şehrin göbeğinde büyük bir yeşil alanın olmadığını, birde şehrin en kalabalık bölgesinde otopark sorunu yaşanıyordu. Eski stadyumun yerine 'Millet Bahçesi' yapılmasını Cumhurbaşkanımıza arz etti. Cumhurbaşkanımız da buna sıcak baktı ve öyle gerçekleşti. Keza şehrin ortasında kalan kütüphane de yetersizdi. Deprem riski vardı.O da Nabi Avcı'nın girişimleriyle yenilendi. Eskişehir modern bir kütüphaneye kavuştu. Yine Vilayet Fidanlığının modern parka dönüştürülmesi Nabi Hoca'nın önerisiydi. Nabi Avcı'nın Eskişehir'e kazandırdığı önemli hizmetleri şehirde yaşayanlara anlatmazsak kendisine haksızlık yapmış oluruz' diyerek noktayı koydu.
* * *
Birkaç gün önce yanımda eski Milli Hakem ve Gözlemci Mehmet Saim Ulutan ile Sanayi Çarşısı'nda arkadaşı oto tamircisine arabamın küçük sorununu göstermeye gitmiştik.
Oto tamircileriyle sohbet ederken konu AK Parti Eskişehir Milletvekillerinden açıldı.
'Nabi Avcı'nın ismi büyük ama Eskişehir'e kazandırdığı bir şey yok' diyerek eleştirmişlerdi.
Bu eleştiriden iki-üç gün sonra sağlık çalışanlarından gelen övgü geldi. Demek ki vatandaş Eskişehir'e gelen hizmetim kim tarafından getirildiğine değil aldığı hizmete bakıyor.
Bugünde bayiden 5-6 gazete alarak yazımı okumaları için Sanayi Çarşısındaki oto tamircilerine götüreceğim. Bilgi sahibi olsunlar.
* * *

BAKAN KASAPOĞLU'NDAN BEKLENEN 'MÜJDE' GELMEDİ!
Günlerdir Eskişehirspor taraftarlarıyla Siyah-Kırmızılı Kulübün sevdalıları Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu'nun kulübün tesislerine gelmesini adeta dört gözle bekliyorlardı.
Bakan Kasapoğlu'nun 'Eskişehirspor için vereceği müjdeleri' merak ediyorlardı. Bir beklenti de 'isim sponsorluğu' idi.
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, ES TV'de katıldığı programda, 'Örneğin ETİ BorEskişehirspor'a sponsor olabilir. Eskişehirspor'un adının önüne ETİ Bor Eskişehirspor yazılabilir' demişti.
O programdan sonra Eskişehir'de ciddi bir beklenti oluştu.
Gerçi AK Parti Eskişehir İl Başkanı örnek olarak söylemişti.
Eskişehirspor'un isim sponsorluğu sayesinde yaşadığı maddi sıkıntıların aşabileceğine vurgu yapmıştı.
Önceki gün Eskişehir'e gelen Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Vali Erol Ayyıldız, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ile birlikte Vali Hanefi Demirkol tesislerini gezdi.
Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkanı Mehmet Şimşek, yönetim kurulu üyeleri, kalabalık taraftar topluluğu ile 'Bando ES ES'in' çaldığı Eskişehirspor marşı ile karşılandı.
'TESİSLERİ MODERNİZE EDEREK
YENİ YILDIZLAR KAZANDIRACAĞIZ'
Eskişehirspor Tesisleri'ne ziyaret gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, 'Bu tesisleri ihtiyaca göre modernize ederek yeni yıldızları dünyaya kazandıracağız' diyerek kulüp yöneticilerine ve taraftara müjdeyi verdi.
Eskişehirspor Yönetim Kurulu ile gerçekleştirdiği kısa toplantının ardından açıklama yapan Kasapoğlu, Eskişehirspor Tesisleri içinde bulunan alanların modernize edileceğini söyledi.
'ESKİŞEHİRSPOR TÜRKİYE'DE MARKA'
Eskişehirspor'un Türkiye'de bir marka olduğunu ve desteklerle daha iyi duruma gelmesi sağlayacaklarını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, tesisler için de modernize müjdesi verdi ve Siyah-Kırmızılı Kulübün adeta bir akademi olduğunu ve birçok yıldızın yetişmesinde rol oynadığını belirtti.
'Bazı markalar vardır. Ünü sınırları aşar, çağları aşar. İşte şu an öyle bir markanın çatısı altındayız. Eskişehirspor camiasının başarılarıyla, bugüne kadar yetiştirdiği yıldızlarla, taraftarıyla çok eşsiz bir camiayla beraberiz. Eskişehirspor çok önemli başarılara, ilklere, çok ciddi anlamda öncülük etmiş bir kulübümüz. Bu kulübün daha güçlü yarınlara yürümesi hepimiz açısından sadece Eskişehir için değil, Türkiye açısından da çok ama çok mühim. İşte o yüzden bugün buradayız. Bu kulüp bugüne kadar pek çok yıldızı yetiştirdi. Sayın valimizle, değerli yönetimimizle, kulübümüzle ve burada yeni yıldızların yetişmesi için mevcut altyapıyı güçlendirme amacıyla hem sporcularımızın eğitim alacağı hem kamp yapacağı ve sahayı da bu anlamda genişleteceğimiz yeni bir akademiyi birlikte inşa edeceğiz. Eskişehirspor'umuzla da sınırları, çağları aşan başarılarla gurur duymaya devam edeceğiz.'
TESİSLER TAMAM, SIRADA İSİM SPONSORLUĞU VAR
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Eskişehirspor Vali Hanefi Demirkol tesislerinin modernize edileceğini, yeni alt yapı tesisleri inşa edeceklerinin müjdesini verdi.
Bu atılan önemli bir adım.
Ancak başka bir önemli adım daha atılmalı.
O da kulübe 'isim sponsorluğu'.
Yıllarca ETİ Bisküvilerinin sahipleri Kanatlı Ailesinin verdiği 'forma reklamı' desteğiyle kulüp ayakta durdu.
Artık daha büyük sponsorlar bulunması gerekir.
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın örnek olarak verdiği 'ETİ Maden' ismi Eskişehirspor'a yakışır. 'ETİ Maden'Eskişehir'in ve Türkiye'nin çok çok önemli firması…
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de en fazla kurumlar vergisi ödeyen 100 mükellefin içerisinde her yıl ilk 15 içerisinde yer alıyor.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Eskişehirspor'a isim sponsoru olabilir.
Bu konuda AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nü ikna edebilirler.
* * *

'Ticaret Borsamızın ortaklığında çok önemli adımlar attık'
Salı günü öğle saatlerinde Eskişehir'e gelen TOB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, üç ayrı programa katıldı.
Önce Sanayi Odası'nın 'Sanayi Kongresi'nde sanayicilerle, Ticaret Odası'nın Meclis Toplantısında tüccarlarla buluştu. Son olaraksa Ticaret Borsası'na gitti.
Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan'ın ev sahipliğinde düzenlenen meclis istişare toplantısına katılarak camiada uzun emekleri ve katkıları olan iş insanlarına plaket verilirken, ortak konular üzerinde istişarelerde bulunuldu.​
TİCARET BORSA'SININ SATIŞ SALONU
İLE LOBORATUVAR'INI DA ÖVDÜ
Eskişehir Ticaret Borsasında Türkiye'ye kazandırılan iki önemli sistemin olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Üreticinin ürününü gerçek fiyatından satabileceği piyasaların oluşturulması artık çok daha önemli. Bu konuda Eskişehir Ticaret Borsamızın da ortaklığında çok önemli adımlar attık. Ticaret Borsacılık Sisteminin gelişmesi için ülkemize kazandırdığımız iki önemli sistem daha var. Bunlardan bir tanesi Elektronik Satış Salonu Sistemi. Bugün ne diyoruz? Ticarette tekel oluşmasın. Üretici ürününü gerçek fiyatına satabilsin. Sadece tek bir alıcı ile muhatap olmasın. İşte Eskişehir Ticaret Borsamızda, son teknoloji ile donatılmış elektronik satış salonunu hizmete almış durumda. Üreticilerin ürününe aynı anda 50 alıcı teklif verebiliyor böylece doğru fiyat oluşuyor. Aynı zamanda Eskişehir Ticaret Borsası'nın kurmuş olduğu laboratuvar ile de artık alıcı aldığı ürünün kalitesini biliyor. Üreticinin ürününe fiyat verirken ona göre fiyat veriyor. Bugün Türkiye'de 25 tane Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvar var. Bunlardan biri de artık Borsamız sayesinde Eskişehir'de. İşte şeffaf, adil ticaret bu. İkincisi ise az önce de bahsettiğim Lisanslı depoculuk sistemi. Üreticinin ürününü illa hasat döneminde satmasına gerek yok. Ürününü depolayabileceği, ürününü gerçek fiyatına satabileceği lisanslı depoculuk sistemi var. Üstelik bu sistemde vergi ve kredi avantajları gibi düzenlemeler de mevcut.
'Kamyonun üstüne buğdayı koy da
fabrika fabrika gezdir işi bitiyor'
Lisanslı depoculuğu kurduk. Burada da 2005 yılında ektiğimiz tohum tuttu. 2005 yılında biz ilk söylemeye başladık. Bugün 8 bölgede 408 bin tonluk bir kapasiteye ulaştık, lisanslı depoculukta. 2019'da Türkiye Ürün İhtisas Borsamız TÜRİB faaliyete geçti. Yani artık bizim kendi ürünlerimizin fiyatının belirlendiği yer borsa oldu. Türkiye Ürün İhtisas Borsası, geçen yıl 19 milyar lira işlem hacmine ulaştı. Bu yıl da hızla artıyor. Önümüzdeki yıl da artacak. Yani artık kamyonun üstüne buğdayı koy da fabrika fabrika gezdir işi bitiyor. Bitti.'
* * *
Eskişehir Ticaret Borsası'nın kurmuş olduğu son teknoloji ile donatılmış elektronik satış salonunu Türkiye'ye örnek oldu. Bugün ülkemizdeki Ticaret Borsa'ları Eskişehir'deki sisteme geçiş yapmaya başladı.
Eskişehir Ticaret Borsası'nın kurmuş olduğu laboratuvar ile de artık alıcı aldığı ürünün kalitesini biliyor. Üretici de tarlasındaki toprağını getirip tahlilini yaptırarak 'hangi ürünü ekersem daha fazla verim alırım' konusunda bilinçleniyor. Hem de ürün kaybı yaşamıyor.
Ayrıca bölgede hayvancılık sektöründe kullanılan yem ve yem ürünlerinin gerçek kalite değerleri bu laboratuvarda belirlenerek, yem üreticilerinin ve yem tüketicilerinin şehir dışından almakta oldukları laboratuvar hizmetlerinin böylece Ticaret Borsa'nın da karşılanarak önemli bir hizmet de sağlanıyor. Bu hem Eskişehir hem de ülke adına atılmış önemli adım.