Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinden biri olan Alpu Ovası'na yapılması planlanan kömürlü termik santrale karşı Eskişehirliler topyekûn bir mücadele verdi. Doğasını, havasını, suyunu ve sağlığını korumak için verilen mücadele başarıyla sonuçlandı. Şimdi ise sıra Kaymaz'da. Kaymaz'a yıllar önce yapılan siyanürlü atık barajının dolması sebebiyle şimdi ikincisi yapılmak isteniyor. Hatta vatandaşların itirazlarına rağmen koronavirüs salgını sürecinde apar topar ÇED raporu onaylandı ve siyanürlü atık barajının inşaatına başlandı.

HAYAT YAVAŞ YAVAŞ YOK OLUYOR
Cumartesi günü sivil toplum kuruluşları Kaymaz'da bir basın açıklaması yaptı. Biz de haber takibi için oradaydık. Bölge halkıyla da sohbet etme şansımız oldu. Halkın en çok dert yandığı konulardan biri kanser vakalarının artmış olmasıydı. Diğeri ise ağaçlarının ve ektikleri sebzelerin kurumasıydı. Anlayacağınız Kaymaz'da hayat yavaş yavaş yok oluyordu.

İSTİHDAM SÖYLENTİSİ
Başka bir konu daha vardı dikkatimi çeken. Bölge sakinlerinden Ayhan Özçeri'nin sözleri. Özçeri, 'Zamanında bunlara taviz vermişiz. Şimdi bunlar her şeyi yapar. Halk bunlara taviz verince, üç beş kişi çocuğunu işe sokmak için bu şekilde oldu hep' dedi. İstihdam konusu Alpu Ovası'na yapılmak istenen kömürlü termik santralde de dillere pelesenk olmuştu. Alpulu köylülere termik santralde çocuklarının istihdam edileceği söylenmişti.

ÇED RAPORUNDA İFADE EDİLMİŞ
Şimdi Kaymaz'a ikinci bir siyanürlü atık barajı yapılacak ve istihdam kelimeleri tekrar dillendirilmeye başlandı. Oysa ÇED raporunda istihdam ile ilgili yazılan ifadeler çok da olumlu değil. ÇED raporunda siyanür barajının inşaatının 6 ayda tamamlanacağı ve sadece bu süreçte personele ihtiyaç duyulacağı yazıyor. ÇED raporunda istihdam ile ilgili yazan ifadeler şu şekilde:
Kaymaz Altın Gümüş Madeni MADT-2 Projesi Nihai ÇED Raporu'ndan: 'Proje ulusal ve bölgesel bazda makroekonomik göstergelere olumlu katkıları olmasının yanı sıra, yerel seviyede istihdam olanakları sağlayacaktır. KOZA bünyesinde faaliyette olan Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni'nde mevcut durumda 224 kişi istihdam edilmektedir, taşeron sayısı ise 323 kişidir. Bu rakamlar faaliyetler esnasında ihtiyaca göre değişebilmektedir. Planlanan proje çalışmalarının başlaması ile MADT-2'nin inşaat aşamasında 42 personelin çalışması öngörülmektedir, işletme aşamasında ise ilave personele gereklilik olmayacaktır. Projenin inşaat aşaması 2 vardiya halinde olacak ve her bir vardiya 8 saatten oluşacaktır.'



VATANDAŞIN HASSAS NOKTASI İSTİHDAM
Anlayacağınız ne zaman toplum sağlığını riske atacak bir işe girişilse vatandaşın en hassas noktası olan istihdam kelimeleri havada uçuşuyor. Bu da Türkiye'de işsizlik sorunun olduğunun herkesçe kabul edildiğini gösteriyor aslında. Şöyle bakalım bir de konuya ve diyelim ki istihdam sağlanacak. Siyanürlü atık barajının insanları kanser ettiğini bile bile çocuğunuzun orada çalışmasını ister misiniz?