Bilindiği gibi şehrimizin övünç kaynaklarının başında raylı sistem araçları üretim, bakım ve revizyon merkezi olması gelirdi. Eskişehir Cer Atölyeleri olarak başlayan bu hikaye, değişik en son TÜLOMSAŞ ismiyle ülkemizin demiryolu sanayinin liderliğini yapmıştı. Şehrimizin sanayisinin gelişimine, yetiştirdiği nitelikli işgücü ve sanayi teknolojileriyle anaçlık görevi üstlenmişti.
TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü, 04 Mart 2020 Tarih ve 2186 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile TCDD'nin bağlı ortaklığından çıkarılarak TÜRASAŞ (Türkiye Raylı Sistem
Araçları Sanayii Anonim Şirketi) kuruluşuna aktarılmış ardından TÜRASAŞ Eskişehir
Bölge Müdürlüğü ismini almıştı.
* * *
TÜLOMSAŞ'dan TÜRASAŞ'a dönüşmesinin üzerinden 2 yılı aşkın süre geçti. Bu süre içerisinde TÜRASAŞ'ın ne yaptığı konusunda bir bilgilendirme yapılmadı. Kapalı kutu.
Bu nedenle gerek ben gerekse diğer köşe yazarı arkadaşlar zaman zaman TÜRASAŞ'ı eleştirdik.
26 Mayıs 2022 tarihli yazımın başlığı, 'ESKİŞEHİR SANAYİSİ TÜRKİYE BİRİNCİSİ'idi.
Yazımın içerisinde TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü ile ilgili eleştiriler vardı.
Yazımın TÜRASAŞ'ı ilgilendiren bölümün çok kısa özeti şöyle:
'Türkiye'nin milli hızlı treni üzerinde de çalışan TÜLOMSAŞ, TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğüne dönüştürüldü, bu proje yattı. TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğünde bugün ne üretiliyor bilen var mı?
Geçtiğimiz günlerde Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal yaptığı bir açıklamada, TÜRASAŞ'ın, TÜLOMSAŞ döneminde fabrikada yapılan yedek parçaların artık taşeronlara yaptırdığını iddia etmişti.
Bu konuda TÜRASAŞ'tan 'iddia doğru değil' diye bir açıklama yapılmadı.
TÜLOMSAŞ gibi önemli bir sanayi kuruluşu yok mu edildi?'.
TÜRASAŞ'TAN SONUNDA CEVAP GELDİ
TÜRASAŞ ile 2021 yılında birkaç eleştirisel yazılar yazmıştım. Herhalde o yazılarımı görmemişler!
26 Mayıs 2022 tarihli yazıma TÜRASAŞBölge Müdürü V. Ali Rıza Isın'dan 6 sayfalık açıklama geldi.
Açıklamanın özetini pazartesi günü yazacağım.
Bugün çok kısa bir özet yapayım:
Gönderilen bilgilendirme yazısında TÜRASAŞ'ın hedefinin neler olduğu, 2021 yılında nelerin üretimin gerçekleştiği, Milli Yüksek Hızlı Tren imalatından vaz geçilmediği, bu konudaki çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.
TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğünde 2021 yılında gerçekleştirilen TCDDT/Özel Sektör Lojistik firmaları ile İhracat amaçlı imalat gerçekleştirilen şöyle sıralanmış.
* RGNS Vagon İmalatı (Özel Sektör), 35 Adet
* Yangın Söndürme Kurtarma Vagonu İmalatı, (TCDDT), 1 Adet
* DE 22000- DE 33000 Tipi Cer Motorlarının İmalatı, 24 Adet
* Y25 LS(s)D1K Tipi Boji İmalat (Polonya Firması İçin), 196 Adet
* Y25 Ls (s)1-K Tipi Boji İmalatı (Özel Sektör), 59 Adet olarak gerçekleşmiştir.
* * *

takımı küme düşürdüler Şimdi
büyük bir kurtarıcı havasında
Dün Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un ES TV'de katıldığı canlı yayında Ihlamurkent Mahallesindeki benzin istasyonu işletmesinin yasal olarak Eskişehirspor'a vermesinin mümkün olmadığını yazmıştım.
Programda Ali Baş, 'Eskişehirspor Kulübün başına bir isim gelmesine nasıl bakıyorsunuz? AK Parti İl Başkanı bu konuda bir çalışma yapıyormuş' diye sordu.
Başkan Kurt'un yanıtı şöyle oldu:
'Eskişehirspor'un önüne ETİ Eskişehirspor gelince hiç kimse rahatsız olmuyor. Sarar Eskişehirspor deyince hiç kimse rahatsız olmuyor. Bor Eskişehirspor deyince niye rahatsız olsun? Ben öyle bakıyorum. Becerebiliyorsa getirsinler. AK Parti il başkanısadece konuşuyor. 20 yıldır yapmadılar. Yani takımı küme düşürdüler. Şimdi büyük bir kurtarıcı havasında. Şimdiye kadar niye yapmadınız kardeşim? Madem yapıyordunuz yani inadına mı yani birilerine ders vermek için mi bu işi yapmadınız?
Yöneticiler konuşamadığı için düştük
Yeni Atatürk Stadı'nın temizlik işlerini ben üstlendim. Odunpazarı Belediyesi olarak ilk başta bizi dışarı attılar. Ondan sonra temizlik işlerini Antalyalı bir firmaya verdiler 8 milyon liraya. Bunları ben konuşabilirim. Bunları Eskişehirspor yöneticileri konuşamadığı için küme düştük. Eskişehirspor yöneticileri konuşabilseydi bunu Eskişehirspor şimdi küme düşmezdi.Zannettiler ki, Ak Parti bunlara bir parmak bal çalıyor arkasından gelecek. Bir şeyler gelmez, gelmedi. Bunlar bu işlere rant diye bakıyorlar. Kendi çıkarları yoksa yapmazlar. Bunu çok açık söylüyorum bilsinler.'
Benzin istasyonU bABAMIM MALI değil
Benzin istasyonu meselesi ile ilgili de konuşan Kurt, 'Benzin istasyonu Kazım Kurt'un Eskişehirsporluluk testi olamaz. Burası benim babamın malı değil. İhale yaparız. Eskişehirsporalırsa alır. Başkasına haleye girmeyin diyemem. Bu bir suçtur. Eskişehirspor haleyi alamazsa oradan elde edeceğim gelirden Eskişehirspor'a yardımcı olurum. Ben Eskişehirsporluyum. Elimden gelenin her zaman fazlasını bu kulübe vermeye çalıştım' dedi.
* * *
Dün de yazdım.
Tekrar ediyorum.
Avukat bir başkan hukuksuzluğa imza atmaz.
Belki birileri Kazım Kurt'un 'Benzin istasyonunu ihaleye çıkmadan Eskişehirspor'a veremem' sözüne kızacaklardır. Hatta belki ağır eleştirilerde bulunacaklardır.
Hukuksuzluğa imza atarsa ki atması mümkün değil.
O zaman kendisiyle çelişmiş olur. Belediyeye denetime gelen müfettişler bunu tespit ettiklerinde soruşturma açarlar.
Kendisinin de belirttiği gibi benzin istasyonu babasının mülkü değil ki 'verdim' desin.
* * *

AK PARTİ'DE 2024'ÜN HESABI YAPILIYOR
Bazı ziyaretler ve programlara katılmak üzere Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Eskişehir'e gelen Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Eskişehir'den övgü dolu sözlerle bahsetti.
Eskişehir'in Osmanlı'nın kuruluşunu simgeleyen ilk hutbenin okunduğu yer olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, 'Yunus Emre, Nasreddin Hoca gibi değerlerimizin yetiştiği bir şehir. Türlü zulümden kaçan Balkan, Kafkas ve Kırım muhacirlerine ev sahipliği yapmış bir merkezdir. Bugün de üniversiteleriyle sanayisiyle, ekonomisiyle, insani değerleriyle ülkemize ve milletimize önemli katkılar sağlayan ve bizleri de gururlandıran bir şehrimizdir. Eskişehir'e ne zaman gelsem gerçekten pozitif enerjiyle dönüyorum. Osmangazi Üniversitemiz bu şehre katkı ve değer sağlayan üniversitemiz haline geldi' dedi.
'SON BEŞ SEÇİMDEKİ EN YÜKSEK OYA ULAŞILDI'
AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay'da, 2019 yerel seçimlerinde Eskişehir'de son seçimdeki en yüksek oya ulaşıldığını söyledi.
'Eskişehir hepinizin bildiği üzere farklı dinamikleri olan bir şehir. Çoğu zaman algılar olguların önüne geçiyor, dezenformasyon üzerinden siyaset yapılıyor. Ancak inanarak çalışmanın sonuçlarını 2019 yerel seçimlerinde Odunpazarı ilçemizde gördük. Evet, aramızda 'seçimi kaybettik' diyenler olabilir ama partimizin aldığı yüzde 45,55 oy ile son beş seçim içinde en yüksek oya ulaşıldı. Önemli bir kilometre taşı kaydettik orada. Şimdi bunu ileriye götürmek bizlerin, sizlerin bir sorumluluğu ve görevidir' dedi.
HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ
Açılış konuşması yapan AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ise, Eskişehirlilerin yerel seçimlerde yapacağı tercih ile bu yenilenmeyi sağlayacak ve bu kötü gidişe dur diyeceklerini söyledi.
* * *
AK Parti Eskişehir'de genel seçimden daha çok yerel seçimlere kilitlenmiş. Ben hem Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu'nun hem Milletvekili Günay'ın hem de İl Başkanı Çalışkan'ın konuşmalarından bunu anladım.
2024 de yapılacak seçimlere daha iki yıla zaman var.
Önemli olan yerel seçimlerde AK Parti kimleri belediye başkan adayı yapacağı.
Son 2019 seçimlerinde Odunpazarı Belediye Başkanı adayı Volkan Doğan çıtayı biraz yükseltti ama seçimi kazanmaya yetmedi.
2024 yerel seçimlerinde Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerini Eskişehirliler tercihini nasıl yapar bilemem.
Ama AK Parti aday belirlerken geçmiş seçimlerde aday belirleme de yaptığı yanlışları masaya yatırmalı.
* * *