Değerli hocam Mehmet Soyal ile yapmış olduğumuz 'Spor yapan çalışan kadınların iş doyum düzeyine etkisi' konulu çalışma sonucunda, spor yapan çalışan kadının mutlu olduğu söylenebilir.
Çalışmanın amacı; spor yapan çalışan kadınların iş doyum düzeyine etkisini belirlemek, ayrıca çalışan kadınların ve spor yapma süreleri, gibi değişkenlerinde başarı motivasyonları üzerinde bir etkisi olup olmadığını ortaya koymaktadır.
Çalışma, Eskişehir'deki bir spor salonunda spor yapan tamamı çalışan kadınları kapsamaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; anket ölçeği, Minnesota iş doyum anketi kullanılmıştır. 17 yaş spor yapan kadın katılımcılar, 18-22 yaş arası spor yapan çalışan kadın katılımcılar, 23-27 yaş arası spor yapan çalışan kadınlar, 28+ ve üzeri çalışan kadın katılımcılar üzerinde yapılmıştır.
Çalışmada katılımcıların yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, çalıştığı yere, kaç yıldır çalıştığına, ne kadar süredir spor yaptığına, haftada kaç gün spor yaptığına, iş yerlerindeki sportif faaliyetleri olup olmadığına bakılarak, yoğun iş temposu içerisinde bulunan kadınların, iş yerlerinde rekreatif faaliyetlerin motivasyonunu artırdığı söylenebilir.
Spor, çalışan kadınların zihinsel ve ruhsal durumlarını olumlu yönde etkilediğinden, spora katılımlarının artırılması konusunda şu öneriler gerçekleştirilebilir.
İş yerlerinde spor tesisleri yapılması ve spora katılımın arttırılması yolunda tanıtımının yapılması,
İşverenlere, çalışanların spora katılımlarının iş doyumunu artıracağından daha verimli olacağı konusunda eğitimsel çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özellikle öğle saatlerinde, tenis, pilates, masa tenisi gibi yada daha farklı sportif etkinlikler konulabilir.
İş yerlerine çalışanlar eşofman ile koşarak, araç kullanmadan gidebilir. İş yerlerinde çalışanlar için elbise dolabı ve duş olması çalışanların koşu sonrası işe zinde ve mutlu bir şekilde başlayabileceği söylenebilir.
Çalışma farklı illerde, farklı alanlarda çalışan kadınlara yapılarak karşılaştırma yapılabilir.
Sonuç olarak, hem özel sektörde hem de kamu sektöründe çalışan işverenlerin çalışanlarını egzersiz yapmaya yönlendirmesinin ve teşvik etmesinin, iş verimliliği ve uyumu için önemli olduğu söylenebilir.