Geçtiğimiz günlerde ES TV'de, 'Eskişehir'in Duayenleri' programıma konuk ettiğim 'Hacı Süleyman Çakır ve Kız Lisesi' kitabının yazarı, Hacı Süleyman Çakır Kız Lisesi'nin eski müdür yardımcısı ve Okul Koruma Derneği'nin kurucu başkanı İbrahim İpek, yıkım öncesi okulun bahçesindeki Hacı Süleyman Çakır'ın büstünün kaldırıldığını ve nerede olduğu konusunda bilgi alamadıklarını söylemişti.

Ben de o programdan sonra bu köşeden, 'Hacı Süleyman Çakır'ın büstü nerede?' diye sormuştum.

Yazımın yayınlandığı gün okulun eski müdürü Zihni Uyanık'a telefon ederek, 'Hocam okulu Süleyman Şan Anadolu Lisesi'ne siz taşıdınız. Hacı Süleyman Çakır'ın büstü kayıp, nerede olduğundan bilginiz var mı?' diye soru yöneltmiştim.

Zihni Hocam, 'Süleyman Şah Anadolu Lisesi'nin kantinin karşısındaki depoda' demişti.

İKİNCİ ARAMADA BULUNMUŞTU

Süleyman Şah Anadolu Lisesi Müdürü Murat Akan, ilkyazımdan sonra okulun depolarını arattırmış ancak bulunamamıştı.

İkinci yazımdan sonra Murat Akan, okulun görevlilerine ikinci bir arama yaptırmış.

Bu aramada Zihni Uyanık Müdürün söylediği depoda, ancak dolapların arkasına atılmış olarak bulundu.

Toz toprak halinde bulunan büst, okulun müdürü Murat Alkan'ın ricası üzerine resim öğretmeni Tuncer Çakır tarafından temizlenip boyanmış.

BÜST İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ'NÜN

TALİMATIYLA OKULA TESLİM EDİLMİŞ

6 yıldır kayıp olan, yazılarımdan sonra bulunan Hacı Süleyman Çakır'ın büstü, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt'ın talimatıyla Süleyman Şah Anadolu Lisesi Müdürü Murat Alkan tarafından Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi Müdiresi Aynur Özden'e teslim edilmiş.

Sonunda okulu yaptıran Hacı Süleyman Çakır'ın büstü ait olduğu okulda…

Sıra büstün okulun bahçesine konulmasına geldi…

Bunun için önce kaide yapılması gerekiyor.

Okulun Müdiresi, Okul Aile Birliği Başkanı Fatımatüzzehra Kıraç ile okuldan mezun olanlar 'kaideyi biz yaptırırız' demişler.

Bildiğim kadarıyla büstün tekrar okulun bahçesine konulması için bazı prosedürler var.

Onlar yerine getirilip ve kaidesi yapıldıktan sonra en kısa zamanda Hacı Süleyman Çakır'ın büstü ait olduğu okulun bahçesindeki yerine konulacak.

TORUNU MÜSLÜME ÇAKIR 'TEŞEKKÜR' ETTİ

Çarşamba günü öğleden sonra cep telefonum çaldı.

Telefonun öbür ucundaki kişi, 'Sadi Bey iyi günler. Ben Hacı Süleyman Çakır'ın torunu Müslüme Çakır. Dedemim kayıp olan büstünün bulunması için yazılarınızla vermiş olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca İbrahim İpek hocam ile yapmış olduğunuz TV programını da izledim. İbrahim Hocama da ayrıca teşekkür ediyorum' dedi.

'Rica ederim, ben gazetecilik görevimi yaptım. Büstün bulunmasına sizin kadar bende sevindim' diye cevap verdim.

* * *

Hani derler ya, 'mutlu son' diye.

Hacı Süleyman Çakır'ın büstünün ait olduğu yer olan Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi ile tekrar buluşmasıyla mutlu sona ulaşıldı.

Kaidesi yapılıp tekrar okulun bahçesine konulması da okulun müdire hanımının görevi…

* * *

Nabi Hoca'dan geNçlere sosyal medya uyarısı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü, Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı, Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı iş birliği ile düzenlenen 'AYDA 1' programında Prof. Dr. Abidin Kılıç'ın konuğu AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı oldu.

Zoom Meeting platformu ve ESTÜ YouTube hesabı üzerinden gerçekleştirilen 'AYDA 1' programında Prof. Dr. Nabi Avcı ile 'Yükseköğretimin Dünü ve Bugünü teması üzerine bir söyleşi' gerçekleştirildi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi'ne konuk olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Nabi Avcı, YÖK tarafından uygulanan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı'ndan bahsetti.

'ESTÜ ÇOK ÖZEL BİR ÜNİVERSİTE'

Nabi Hoca, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin yeni kurulan üniversiteler arasında çok özel bir üniversite olduğuna da vurgu yapmış ve şöyle devam etmiş:

'Eskişehir Teknik Üniversitesi kurumsal kültürünü sıfırdan inşa etmek zorunda kalan bir üniversite değil. Zira kurumsal kültürü Anadolu Üniversitesi bünyesinde zaten oluşmuştu. Öte yandan çevresel etkenler açısından da avantajlı bir üniversite' yorumuyla ESTÜ'yü övdü.

Haklı.

ESTÜ her ne kadar yeni kurulan bir üniversite olsa da Anadolu Üniversitesi bünyesinden doğduğu için, ilk kurulan üniversiteler gibi ciddi bir doğum sancısı yaşamadı.

Sadece taşların yerine oturması gerekiyordu.

O da çok kısa sürede gerçekleşti.

'ETO VE ESO İLE YAKIN İLİŞKİLER İÇERİSİNDE'

Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin çevresinde bulunan Sanayi Odası, Ticaret Odası ve diğer sanayi kuruluşlarıyla çok yakın ilişkiler içerisinde olan bir öğretim üyesi kadrosuna sahip olduğuna da dikkat çekti.

'Eskişehir bir sanayi şehri. Üstelik sanayide havacılık ve savuna sanayi gibi belirli öncelikleri olan bir sanayi şehri. Bu nedenle bu şehrin Anadolu Üniversitesi vesayetinden çıkmış bağımsız bir üniversiteye gerçekten ihtiyacı vardı. Nitekim Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin sağladığı iş birlikleri ve ilişkiler de bu ihtiyacın nasıl karşılık bulduğunu gösteriyor' diyerek övdü.

ESTÜ bu övgüye hem layık hem de hak ediyor.

2018 yılında eğitim-öğretime başlayan ESTÜ, 3 yıllık süreç içerisinde adını tüm Türkiye'ye duyurmayı başardı.

GENÇLERE TAVSİYELERDE BULUNDU

Avcı, canlı yayında öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

'Yaşlarının ve uğraşılarının kıymetini bilsinler' diyen Prof. Dr. Avcı, 'Öğrenciler, hayatlarının en güzel zamanlarını yaşıyorlar. Genç olmanın getirdiği bazı zorlukları yaşıyor olabilirler ama unutmasınlar ki, bu çağlar en güzel çağlardır. Yoksulluklara ve yoksunluklara rağmen bu dönem en güzel dönemleridir. Sosyal medya kullanımının arttığı günümüzde gençlerin okumaya da önem vermelerini, her şeyi sosyal medya üzerinden takip etmemelerini öneririm' dedi.

* * *

Söyleşinin sonunda ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, katılımları için Prof. Dr. Avcı'ya teşekkür ve şükranlarını ileterek, pandemi döneminin sonlanmasından sonra üniversiteye davet etti.

* * *

İYİ Parti ANKETLERDE TIRMANIYOR

Türkiye'de bir yandan erken seçim tartışmaları devam ederken, bir yandan da seçmenlerin nabzını ölçmek için anketler hazırlanıyor. PİAR Araştırma Şirketi, 24 - 29 Mayıs arasında 26 kentte yaş, cinsiyet, eğitim kotası uygulanarak 2411 katılımcı ile yapılan görüşmelerin sonuçlarını paylaştı.

Son ankete İYİ Parti damgasını vurdu. Kararsızlar dağıtıldığında İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 14,8 oldu.

AK Parti yüzde 34,8 alırken, CHP'nin oyu 22,7 oldu. MHP ise yüzde 10,2. İYİ Parti ile ilgili dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise Cumhur İttifakı'ndan yüzde 3 oy koparması oldu.

KARARSIZLAR DAĞITILMADAN HDP

VE MHP BARAJ SORUNU YAŞIYOR

PİAR Araştırma Şirketi, katılımcılara 'Bu pazar seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz' sorusunu yöneltti. Kararsız oyların dağıtılmadığı ilk sonuçlarda AK Parti yüzde 28,1, CHP yüzde 18,3, İYİ Parti 12,0, HDP yüzde 8,7, MHP yüzde 8,3, DEVA Partisi 1,8 Memleket Partisi yüzde 1,2, Saadet Partisi yüzde 1, Gelecek Partisi yüzde 1 oranında oy aldı. Kararsız vatandaşların yüzdesi ise 13,3 oldu.

İYİ PARTİ'DEN GÖZLE GÖRÜLÜR ATAK

Kararsız oyların dağıtılmasıyla birlikte en büyük atağı yapan partinin İYİ Parti olduğu görüldü. Kararsız oyların dağıtılmasından sonra partilerin oy yüzdesi şöyle:

AK Parti yüzde 34,8 CHP yüzde 22,7, İYİ Parti yüzde 14,8, HDP yüzde 10,7, MHP yüzde 10,2, DEVA Partisi yüzde 2,2, Memleket Partisi yüzde 1, 5, Saadet Partisi yüzde 1,2, Gelecek Partisi yüzde 1,2 ve diğer partiler yüzde 0,7 oranında.

İYİ PARTİ CUMHUR İTTİFAKI'NDAN 3 PUAN ALDI

PİAR Araştırma Şirketi'nin anketle ilgili verdiği bir başka detay da dikkat çekti. Buna göre şirket tarafından yapılan bilgilendirmede, İYİ Parti'nin Cumhur İttifakı'ndan 3 puan kopardığı belirtilerek, 'İYİ Parti'nin Cumhur İttifakı'ndan aldığı 3 puan ve Deva ile Gelecek partilerinin aldığı 2,8 puan dışında kalan iktidar seçmenleri, ya kararsızlar tarafında kalmış ya da oy kullanmamayı tercih edeceklerini belirtmişlerdir' ifadeleri kullanıldı.

* * *

İNCE, SON ANKETLERE SERT ÇIKTI

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye konuk olarak katıldığı TV programında gazeteci Gürkan Hacır'ın son anket sonuçlarından çıkan oy oranlarının hatırlatmasının ardından, anketlere tepki gösterdi ve daha meydanlara çıkmadıklarını ve 1, 5 oy oranının kendileri için çok az olduğunu söyledi.

'YÜZDE 1,5'U ÇOK KÜÇÜMSÜYORUM'

Yüzde 1,5'u küçümsediğini söyleyen İnce, 'Şu anda partilerle masaya oturmak gibi bir niyetimiz yok. Önce şöyle 81 vilayette örgütlenelim, meydana çıkalım. Anketler bir yapılsın. Yaz bir geçsin, sonbahara geçelim. Bir şey söyleyeceğim, elinizi vicdanınıza koyun. 1,5 mu olur yani. Olur mu böyle bir şey. 1,5'u çok küçümsüyorum. Bize yakışmaz, merak etmeyin. Ben öyle anketi tanımıyorum' diyor.

'YÜZDE 17 OLDUĞUNU SÖYLEDİLER BANA'

Şu anda elinde anket sonucu olmadığını ancak daha önce yapılan bir ankette parti kurması durumunda yüzde 17 oy alacağının kendisini söylendiğini hatırlatan İnce, 'Elimde yapılmış anket yok. Ama bir anket kurumu, seçmene 'Muharrem İnce parti kursa oy verir misiniz' sorusunu yöneltmiş. Anketten yüzde 17 olarak 'evet' çıktığını söylediler bana. Ama yüzde 1,4 de, yüzde 17 de beni ilgilendirmiyor' ifadelerini kullanmış.

* * *

Muharrem İnce, 'parti kurmamız halinde oy oranımızın yüzde 17 olacağını söylediler' diyor.

Yılların deneyimli siyasetçisi, nasıl böyle bir laf eder?

Elinde yapılmış bir anket sonucu olur, o ankette de gerçekten oy oranını görür o'na göre belgeyle konuşursun.

'Yüzde 17' olacağını söyleyenler, 'yüzde 25' deselerdi o'na da inanacak mıydı?

Muharrem İnce'ye, 'yüzde 17 oy alırsınız' diyenler, bu oyların hangi partilerden geleceğini de söylediler mi acaba?

Yoksa 'CHP'nin oylarının en az yarısını alırız. Bu da 12,5. Diğer partilerden de gelecek oylarla yüzde 17'yi buluruz' hesabı mı yaptılar?

Böyle bir hesap yapılıyorsa onlara şu meşhur hikayeyi hatırlatırım:

'Nasreddin Hoca'nın komşusunu rahatsız etmekten falakaya yatırılmasına ve 100 değnek vurulmasına hükmetmiş Kadı. 100 değneği duyan Nasreddin Hoca da Kadıya; 'Aman efendi, ya sen sayı saymasını bilmiyorsun, ya da hiç dayak yememişsin'.

* * *

Memleket Partisi'nin oy oranı yüzde 17 ise, PİAR Araştırma Şirketinin, 24 - 29 Mayıs tarihleri arasında yaptırdığı anket sonuçlarında CHP'nin oy oranı kararsızların da dağılımı sonucu yüzde 22,7 çıkmış.

İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 14,8'e yükselmiş. AK Parti yüzde 34,8. MHP'nin ise 10,2.

Bu anket sonucuna göre CHP'nin oyu yüzde 25'den 22,7'ye gerilemiş.

MHP ve AK Parti ise oylarını korumuş.

Memleket Partisi Genel Başkanı İnce, kendisi bir anket yaptırsın.

Bakalım yüzde 17'yi bulabiliyorlar mı?

* * *