Sevgili okurlar;
Son günlerde ülkemizin ilgilendiği konunun başında tabi ki seçim geliyor. Ama nerede ise seçimi bastıracak bir başka konu ise tanzim satış mağazaları.
İşin hukuki yönünü bilecek; hukukçulardır. Bu serbest piyasaya, rekabetine uygun mudur, değil midir onu hukukçular bilecek. Ama bende İslam tarihinden edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
Beni bu yazıya iten neden ise; şehrimizin en büyük açık pazarı, Çarşamba pazarına çıktım.
Günlerdir TV'lerde tanzim satış mağazalarında sarılan ürünleri ve fiyatları gördükçe devletin ne kadar haklı olduğuna hak vermemek mümkün değil.
Buradan birkaç örnek vermek gerekirse patates tanzim satışta 2 lira gösteriyor. Pazarda bile 4 ila 5 lira özellikle salatalık, biber, patlıcan, kabak, portakal, mandalina tanzim satış mağazasının hemen hemen 2 katı TV'lerde fiyatları çarpıtmaları mümkün değil, orada 4 lira salatalık bizde niye 8 lira. Gelen meyveler, sebzeler aynı yerden geliyor. Lüks mağazalar değil pazarda bile oraların 2 katı. Burada işi İslami yönden ele alırsak, devletin asli vazifelerinden birisi de halkın ihtikarcılar elinde kalmasına mani olmak işte bu müdahale hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruması bakımından gayet yerinde ve İslam'a uygun bir durumdur.
Allah Teala Kur'an-ı Kerim'inde; Allah alışverişi helal ribayı (aşırı kar ve stoklamayı, faizi) haram kılmıştır. Bir devlet halkı hangi şeyin sıkıntısını çekiyorsa onu temin ederek halkın ihtiyacını karşılamak ve o sıkıntıyı gidermek zorundadır.
Sadece bir telefonla malı dahi görmeden masa başında milyarları vurmak gece gündüz demeden alın teriyle çalışıp, bin bir zahmete mal üreten üreticilere yazık değil mi?
Aldığı ücretle ancak karnını doyuran çocuk çoluğuna iyi bir şey yediremiyorum diye kahrolan tüketicinin günahını vebalini kim ödeyebilir?
Pazar bittiğinde de oradaki atılan çürükleri toplayıp onları yavrularına yedirmeye çalışan gariplerin hesabını kim verebilir.
Hele bu mevsimde 10 liraya salatalık, 8 liraya domates alabilecek kaç babayiğit çıkar. Ama diyeceksiniz ki eğer fakirse gücü yetmiyorsa almasın, peki onu alıp yiyenler insanda diğerleri insan değil mi, başka yaratık mı?
İnşallah şehrimizde de kısa sürede ilgililer bu konuda gerekli duyarlılığı gösterecektir. Halkımızın beklentisi bu yöndedir.