1925 Kurşunlu İlk mektebi, 1934 İsmet Paşa İlk Okulu, 1952 Malhatun İlk Okulu,

1997 Malhatun İlköğretim Okulu olarak hizmet verdi. 96 yıllık tarihi bir yapı. Eskişehir'in en eski okuludur ve tarihi bir önemi vardır.

Benim, ablamın ve kız kardeşimin öğrenim gördüğü okul.

Yıllarca ilkokul olarak hizmet verdi.

Daha sonra İlköğretim Okulu oldu.

İlkokul birinci sınıfa başladığımda sınıfların tabanı tahta idi, çürümemesi için ziftlenirdi.

Dede, Orta Mahalledeki öğrenciler gelirdi.

Eski yapı olduğundan ve mahallelerin büyümesiyle birlikte nüfusun artması sonucu okul yetersiz kalınca bitişiğine yenisi inşa edildi.

Onun ömrü uzun olmadı.

Depreme dayanıksız olduğu için yıkıldı.

Yerine yenisi de yapılmadı.

MÜZE OLDU

Tarihi mahallenin ortasında bulunan Malhatun İlkokulu, okul olarak kullanılmaktan vaz geçilince Eskişehir Valiliği Yunus Emre Etnografya Müzesi yapıldı.

Bir dönem de Eskişehir Müftülüğü Eğitim Ve Kültür Merkezi olarak kullanıldı.

Şimdilerde boş olan tarihi Malhatun Okulu kaderiyle baş başa bırakıldı.

DEPREME DAYANIKSIZ OLDUĞU İDDİASI

Yaklaşık 5-6 ay önce tarihi Odunpazarı Bölgesine gittiğimde okumuş olduğum Malhatun İlkokulu'nu da ziyaret ettim.

Okulun yanında ikamet edenlerle konuştum.

'Depreme dayanıksız olduğunu duyduk. Bu nedenle boş tutuluyormuş' demişlerdi.

Son olarak da Türk Dünyası Vakfı'na giderek Genel Sekreter Mustafa Fıratlı ile görüşerek, okulun vakfa devredilip devredilmediğini sorduğumda, 'Bize devredilmedi. Bizimle bir alakası yok' demişti.

96 YILLLIK TARİHİ BİNA KADERİNE TERK EDİLDİ

Eskişehir'in en eski ilkokulu olan Malhatun İlkokulunun tarihi binası kaderine terk edilmiş.

Yarın bu bina birileri tarafından talan edilirse, tarihi kapı ve pençeleri çalınırsa veya uyuşturucu bağımlıların yatağına dönerse veya bunlar tarafından yakılırsa bunun hesabını kim verecek?

Lafa gelince 'tarihe sahip çıkıyor, tarihi binaları koruma altına aldık' diyorlar.

SAHİP ÇIKMIYORSANIZ BÜYÜKŞEHİR VEYA

ODUNPAZARI BELEDİYESİNE DEVREDİN

Orta Mahalle Çelebi Sokak'ta bulunan Malhatun İlkokulu'na sahip çıkılmaz ve yarın uyuşturucu bağımlıları tarafından yakılır veya olası bir depremde yıkılırsa bugüne kadar ayakta kalmış tarihi binanın yok olmasının hesabını kim verecek?

Madem tarihe sahip çıkılmıyor o zaman bu tarihi bina bölgenin adını taşıyan Odunpazarı Belediyesi veya tarihi binalara sahip çıkan, onları restore ettirerek müzeye dönüştüren Büyükşehir Belediyesi'ne devredin.

Bu noktada bir hatırlatma yapmak istiyorum.

Geçmişte Odunpazarı Belediyesi adım atmış 'bize devredin. Ne gerekiyorsa yaparız' demişti.

Ancak belediyenin bu teklifi, bürokrasi tarafından kabul görmemiş!

Sizin sahip çıkmadığınız çürümeye terk ettiğiniz bu tarihi bina, müzeye dönüştürülerek Eskişehir'e gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi alanı olur.

Hem de yıkılmak, yakılmak veya talan edilmekten kurtarılmış olur.

İYİ PARTİ'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Kaderiyle baş başa bırakılan tarihi Malhatun İlkokulu'nun durumu İYİ Parti İl Başkanı Eren Ekmen tarafından tekrar gündeme taşındı.

İçler acısı duruma tepki gösteren İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Ekmen, Malhatun İlkokulu binasının önünde basın açıklaması yaparak, 'Bu bina, bir an önce kurtarılmalı. Binanın duvarları çatlamış, sıvaları dökülmüş, viraneye dönmüştür. Bu haliyle bina büyük tehlike yaratmaktadır. Odunpazarı bölgesi şehrimizin en önemli tarihi, kültür turizm bölgesidir. Bina, Odunpazarı dokusuna aykırı duruşuyla turizme zarar vermekte, kamuoyunu üzmektedir. Bu bina, bir an önce kurtarılmalı, Odunpazarı Bölgesinin dokusuna ve ismini taşıdığı Yunus Emre'nin adına layık hale getirilmelidir' demiş.

* * *

Eskişehir'i yönetenler hem benim bu yazımdan hem de İYİ Parti İl Başkanının açıklamasından sonra uyanıp bu 96 yıllık tarihi binaya sahip çıkıp çıkmayacaklarını bekleyip göreceğiz.

* * *

MÜCADELEDE EMNİYET VE JANDARMA BAŞARILI

Son aylarda gerek İl Emniyet Müdürlüğü gerekse İl Jandarma Komutanlığı narkotik şube ekiplerinin ele geçirdikleri uyuşturucu madde operasyonlarını basın ile paylaştıkları bültenlerden takip ettim.

Ciddi operasyonlar yapıldı ve ciddi oranlarda da uyuşturucular ele geçirildi.

Eğer o uyuşturucu maddeler ele geçirilmemiş olsaydı binlerce insanı zehirleyeceklerdi.

Bu başarılarından dolayı gerek Emniyet gerekse Jandarma teşkilatının en tepesinden en küçük rütbelisine kadar hepsini yürekten kutluyorum.

Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığının narkotik timlerinin sokak satıcılarına göz açtırmadığını ve onların inlerine kadar inerek uyuşturucu ile mücadelede elde ettikleri başarı takdire şayan.

Bu azim ve kararlılıklarını önümüzdeki aylar ve yıllarda da sürdürerek Eskişehir'i uyuşturucu batağına sürüklemek isteyenlerden kurtaracaklarına olan inancım da tam.

Konya'ya atanan İl Emniyet Müdürümüz Engin Dinç ile Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Emniyet Müdürleri ve İl Jandarma ve İlçe Jandarma Komutanlıklarının narkotik büro elamanları Eskişehir'de uyuşturucu satıcıları ile büyük mücadele verdiler.

Bu mücadelede de çok büyük başarılara imza attılar.

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir'e atanan İl Emniyet Müdürümüz Yamam Ağırlar'ın da aynı kararlılıkla uyuşturucu satıcılarıyla mücadele edeceğine inancım tam.

Kendisiyle henüz tanışma fırsatımız olmadı.

Ancak başarılı bir Emniyet Müdürü'nün oğlu olarak babası kadar başarılı işlere imza attığını özellikle Sakaryalı dostlarımın anlattıklarından dolayı biliyorum.

'dijital bir bağımlılık ortaya çıktı'

Konuya nereden girdiğime gelince…

Çarşamba günü Valilik Yunus Emre toplantı salonunda 'Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı' yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Erol Ayyıldız, her çeşit bağımlılıkla mücadelenin devletin öncelikli olarak odaklandığı konuların başında geldiğini belirterek, 'Bağımlılık dediğimizde, sadece uyuşturucu bağımlılığını kastetmiyoruz, insan ve toplum sağlığını, insan ve toplum huzurunu etkileyen her tür bağımlılığı kastediyoruz. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte genç yaşlı demeden bütün dünyayı etkileyen dijital bir bağımlılık ortaya çıktı ve maalesef hızla da yayılıyor. Öyle bir bağımlılık ki gençleri, çocukları derslerinden, büyükleri işlerinden ediyor. Aile bireylerini ev içinde ortak hareket etmekten bile alı koyuyor. Bağımlılıkla mücadele toplumun sadece bir kısmı ile değil, tüm kesimlerinin içerisinde bulunması gereken bir konudur' ifadelerini kullandı.

* * *

Vali Ayyıldız'ın Şu sözlerinin altını çizmek istiyorum.

'Bağımlılıkla mücadele toplumun sadece bir kısmı ile değil, tüm kesimlerinin içerisinde bulunması gereken bir konudur'.

Sayın vali çok haklı.

Bu konuda devlet elinden geleni yapmaya çalışıyor.

O çocuk ve insanlara ulaştığında rehabilitasyonları konusunda yapılması gereken ne varsa yapıyor.

Bu mücadele de devlet yalnız bırakılmamalı.

Başta Yeşilay olmak üzere 'bağımlılık ve uyuşturucu ile mücadele' konusunda mücadele eden çeşitli sivil toplum kuruluşları da var.

Onların yaptıkları mücadeleyi az çok biliyorum.

Ancak bu konuda daha ciddi mücadele verirlerse madde bağımlıları ve madde kullananların yapılacak rehabilitasyon çalışmaları sonunda bağımlılıktan kurtarılarak yeniden topluma kazandırılacakları inancındayım.

Bu konuda elbette bağımlı olanların ailelerine de büyük görev düşüyor.

Yeter ki bu kişilere ulaşılsın.

Çevremizde madde bağımlısı olan kişi veya kişiler varsa bunu emniyete veya ilgili kuruluşlara bildirmez isek yarın belki size zarar verecek veya bu kişilerin rehabilitasyonları gecikebilir.

Vali Ayyıldız'ın da vurguladığı gibi: 'Bağımlılıkla mücadele, hep birlikte ciddi çalışma içerisinde olmamız gereken bir durum'.

Bu mücadelede hepimiz birlik ve devletin kolluk görevlilerine yardımcı olursak büyük bir başarı elde etmiş oluruz.

* * *

ECZACILARDA AŞI OLMAYA DAVET ETTİ

İl Sağlık Müdürlüğü'müzün 'Covid-19' aşısı konusunda yapmış olduğu başarılı çalışmalar sonucunda Eskişehir aşı haritasında sarıdan maviye döndü.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 28 Temmuz 2021 Çarşamba verileri ile mavi kategoride yer alan iller arasına giren Eskişehir'de toplam aşılanma yüzde 75'i geçti.

Eskişehir'de toplam yapılan aşı sayısı 979 bini geçerken, birinci doz aşı olanların sayısı 532 bin 440, ikinci doz aşı olanların sayısı ise 370 bin 964 olarak açıklandı.

İl nüfusu 900 bine yaklaştı.

Birinci doz aşı olanların sayısı ise 532 bin.

Yani daha yaklaşık birinci doz aşısını olmayan 400 bine yakın kişi var.

Neyi bekliyorlar anlamış değilim.

İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarlada çalışanların, yatalak hasta veya engelli bireylerin ayaklarına kadar giderek aşılarını yapıyor.

AVM'ler de, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığında oluşturulan 'aşı ofislerinde' aşı uygulamaları yapılıyor.

Hatta Köprübaşındaki İl Sağlık Müdürlüğü'nün ek binasında randevusuz aşı uygulaması yapılıyor.

Bu uygulamalarla birkaç ay içerisinde Eskişehir'de 18 yaş ve üstü aşı olmayan kişi sayısının hedeflenen rakamlara ulaşacağını tahmin ediyorum.

Sanatçıların ve uzmanların yaptıkları çağrılarda aşı olmada tereddütte düşenleri büyük ölçüde etkilediğini de düşünüyorum.

* * *

9.Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Ecz. Metin Kamış, toplumsal olarak bağışıklığın sağlanabilmesi için %75-80 dolaylarında aşılamanın tamamlanması gerektiğini belirterek şu uyarı da bulundu:

'Ülkemizi ve Dünya'yı kasıp kavuran covid-19 salgınında günlük vaka sayılarımız maalesef 20 bini geçti. Geçen sene de hatırlarsanız yaz geldiğinde kısmi normalleşme adı altında yasakların çoğu kaldırılmış ve vaka sayıları bir ay içerisinde artış göstermişti. Bu sene de hafifletilen yasaklar ile toplumumuzda yine bir yanlış algı oluştu. Sanki covid-19 salgını öncesine dönülmüş gibi hareket edilmesi vaka sayılarındaki artışın başlıca sebebidir. 'Ama bu sene aşı olduk zaten' diye bir algı oluşmuş olabilir yurttaşlarımızda. Toplumsal olarak bağışıklığın sağlanabilmesi için %75-80 dolaylarında aşılamanın tamamlanması gerekir. Bu oranlara da biz oldukça uzağız şu anda. Lütfen çevremizde aşı olmayanları uyaralım. Biz olmadıysak da olalım. Aksi takdirde yine kısıtlamalara gidilebilir ve başta yaklaşık 1,5 senedir okuldan uzak olan çocuklarımızın okula başlama süreleri yine gecikebilir.'
* * *

Lütfen uzmanların aşı konusundaki yaptıkları uyarıları dikkate alarak aşımızı olalım.

Hastanelerin yoğun bakım üniteleri yeniden dolmaya başladı.

Hastalananların yüzde 95'inin aşı olmayan kişiler olduğu açıklandı.

Aşı karşıtlarının yaptıkları propagandalara değil uzmanların uyarılarını dikkate alarak aşınızı olun.

Hem kendi hem aile ve hem de toplum sağlığı açısından çok önemli.* * *