Eskiden hiç ilgimi çekmezdi...
Tarım yani...
Ama şimdi, nerede 'tarım-gıda-gelecek' üçlemesinin işlendiği bir yazı görsem, hemen başlıyorum okumaya...
İşte aşağıdaki yazıda yer alan bilgilerin önemli bir kısmı,
Dünya Gazetesi'nin 41. kuruluş yıldönümü nedeniyle dün yayınladığı özel ekteki Ali Ekber Yıldırım'ın 'Tarım Dünyasından' isimli köşesinden alınmıştır...
***
Tahminlere göre dünya nüfusu 2050 yılında 10 milyara ulaşacak...
Bu nüfusu besleyebilmek için bugünkü gıda üretiminin yüzde 50 artması gerekiyor...
Dünyada 400 bin bitki türü var...
Tarımın başlangıcından bu güne (Tarımın Neolitik Çağ'da yani bugünden 11 bin yıl önce başladığı varsayılıyor) 7 bin bitki türü yetiştirilmiş ve toplanmış...
Bugünse,
Dünya gıda arzı sadece 200 bitki çeşidine bağlı...
Bunların büyük çoğunluğu da meyve ve sebzeler...
Dünyada tüketilen gıdanın 4'te 3'ünü yalnızca 12 bitki türü sağlıyor...
Bu 12 türün de yalnızca 9'u bitkisel üretimin yüzde 66'sını sağlıyor...
Bu oran ve sayılar bitki üretim çeşitliliğinin ne kadar azaldığını gösteriyor...
'Pazar bunu istemiyor'
'Ticari değeri yok' denilerek ürün çeşitliliği yok ediliyor...
Dünyada 6 binden, Türkiye'de ise 500'den fazla elma çeşidi var...
Peki siz, pazarlarda ve marketlerde 3-4 elma çeşidinin dışında elma görüyor musunuz?
Son yıllarda yerel ürünlere ilgi artıyor...
Dolayısıyla da 'yerel beslenme modelleri' öne çıkıyor...
'Yerelde üret, yerelde tüket', 'yerli malı tüket' gibi kampanyalara artık daha çok rastlayacağız...
Bakliyat ürünlerinin dünyadaki yıldızı giderek daha da parlıyor...
Geçmişte yoksulların yiyeceği olan bakliyat (kuru fasulye, nohut, mercimek gibi) şimdilerde sağlıklı beslenmek isteyen varlıklıların yemeğine dönüşüyor...
Bu değişimi öngören ve hatta yönlendiren ülkeler, bakliyat üretimine ve elde edilen ürünlerin teknoloji ile işlenerek tüketiciye sunulmasına yönelik yatırımlarını hızlandırıyorlar...
Özellikle de Kanada bu konuda öncülük yapıyor...
Rusya, Ukrayna ve Kazakistan bakliyat üretiminde söz sahibi olmak için önemli adımlar atıyorlar...
Son bir yılda (pandemi dönemi) dünya genelinde bakliyat tüketimi yüzde 9 artmış...
***
Türkiye için birçok fırsat var...
Türkiye'nin kendisine yeterli olduğu ve dünyaya ihracatta söz sahibi olduğu çok sayıda ürün var...
İlk akla geliverenler;
Fındık, üzüm, kayısı, incir, limon, mandalina, portakal, nar, elma, şeftali, greyfurt, havuç, domates, kabak, biber, hıyar, bezelye, ıspanak, pırasa, lahana, marul, patlıcan...
Türkiye,
İklimi,
Biyoçeşitliliği,
Ürün deseni ile,
Büyük bir tarımsal zenginliğe sahip...
Ancak bu avantajları hayata geçirmek için Türkiye'nin yapması gereken şeyler var...
Diyor,
Dünya Gazetesi'nin tarım konulu yazılarıyla öne çıkan köşe yazarlarından Ali Ekber Yıldırım...
Yarın devam edelim...