Havaların ısınmasıyla birlikte tatil sezonu da başladı. Artık otomobillerinize binip yaz tatillerinin keyfini çıkarmanın vakti geldi. Uzun bir çalışma döneminin stresini atmak için çıktığınız yolda kendi hazırlığınız kadar, aracınızın da hazırlığı son derece önemli. Öncelikle güvenlik, ardından konforlu bir seyahat açısından uzun yol öncesi otomobilinizde yaptırmanız gereken bakım önerilerini dikkate almanızda fayda var.
1. Lastiklerinizden emin olun
Güvenli bir sürüşün en önemli parçalarından biri olan otomobil lastikleri uzun yol öncesi kontrolden geçmesi gerekenler arasında. Kış aylarında kış, yaz aylarında yaz lastiklerinizi takmanız, taktığınız lastiklerin 5 yıldan eski olmamasına özen göstermeniz önemli detaylar arasında. Lastiğinizin havası ve diş derinliklerini de kontrol etmeniz; lastik diş derinliği 3 mm'nin altında olan lastikleri değiştirmeniz de diğer bakım önerileri…
2. Frenleriniz iyi durumda mı?
Otomobilinizin fren sisteminde oluşacak bir arıza, fren mesafesini uzatacaktır ve bu durum da olası kazalara yol açabilecektir. Dolayısıyla fren bakımı da listemizin önemli maddeleri arasında. Otomobilinizin fren tertibatını gözden geçirin, hidrolik sıvısını tamamlayın ve eğer gerekli ise disklerle balataları değiştirin.
3. Ön düzen ayarları kabusunuz olmasın
Uzun yol öncesi araba bakımı konusunda önemli kısımlardan biri de ön düzen ayarlarıdır. Rot-balans-kamber-kaster ayarlarının yapılması, ön takımdaki boşluklar, rotlar, rotiller, tablalar, akslar, salıncaklar ve fişeklerin kontrol ettirilmesi önemlidir. Amortisörler ve diğer süspansiyon sistemlerinin de mutlaka incelenmesi; eğer patlak amortisör varsa savrulma ve kaymalara neden olacağı için mutlaka değiştirilmesi gereklidir.
4. Motor bakımı
Aracınızın motor ve şanzıman yağları eski ya da eksikse onları değiştirmelisiniz. Aynı zamanda yağ ve hava filtrelerini de ihmal etmemelisiniz. Klima gazı, cam suyu, havalandırma filtresi, far lambaları, elektrik aksamı, buji, buji kabloları, sigortalar, akü, silecekler gibi kontroller de olmazsa olmazlar arasında. Eğer otomobilinizin LPG'liyse ona özel bakımı mutlaka seyahat öncesinde yaptırmalısınız.
5. Yanınızda bulundurun
Şimdi de sıra kendinizin yapabileceği bakım ve kontrollerde. Otomobilinizde ilk yardım çantası bulundurmaya özen gösterin. Yedek lastiğinizin havasının tam olduğundan ve kriko, bijon anahtarı, tornavida, pense gibi malzemelerin bulunduğundan emin olun. Çekme halatı, takoz, reflektör, fosforlu yelek olup olmadığını teyit edin. En önemlilerinden biri de emniyet kemerlerinizin doğru çalışıp çalışmadığını tek tek kontrol edin.

***
Otomobil satışları Avrupa'da da düşüşte
AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2019 Ocak-Mayıs döneminde 2018 yılı aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak toplamda 6.935.028 adet seviyesini gördü. Bu rakam 2018'de ise 7.077.244 adet olarak gerçekleşmişti.
Yine AB (28) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2019 yılı Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre en fazla düşüş sırasıyla %36,1 ile İzlanda, %14,6 ile İsveç ve %14,2 ile Finlandiya'da görüldü. Öte yandan 2018 yılı aynı dönemine göre satışlarını en çok artıran ilk üç pazar sıralamasında; Litvanya %48,6, Romanya %20,3 ve Macaristan %7,8 oranlarıyla dikkat çekti.
2019 Mayıs ayı verilerine göre Türkiye ise; yüzde 48,71 azalan pazar rakamlarıyla Avrupa otomobil satışlarında 12'ci sırada yer alıyor.

***

Renault'un ülkemizde sevilen otomobillerinden Megane'ın 4. nesli makyajdan geçiyor. Elden geçirilen ön yüz iyi şekilde gizlenmiş ancak farların yenilendiğini ve ızgaranın daha belirgin olduğunu seçebiliyoruz. Arkada ise tampon ve grafiği değiştirilen stop lambaları dışında bir yenilik görünmüyor.

HAFTANIN ÜRÜNÜ
404 BALATA SPREYİ
Fren sisteminde yer alan kaliper ve balatalar, diskler, kampanalar, fren merkez silindiri, mengeneler, yaylar ve debriyaj parçalarını temizler, tutma özelliğini arttırır. Özel formülü sayesinde toz ile birleşerek katman oluşturmuş gres, katran ve diğer yağların fazla efor sarfetmeden temizlenmesi sağlar.