Dünya da milyarlarca insan köyünü terk edip şehirlere yerleşti. 20'nci yüzyılın ortalarında dünya nüfusunun yüzde 30'u büyük şehirlerde yaşarken, günümüzde bu oran yüzde 50'yi aştı.

AHMET ATAÇ ÖZEL
OLARAK DAVET EDİLDİ
Kırsaldan kaçış olmasa da büyük yerleşim merkezlerinde nüfus patlaması yaşanıyor. En çok çocuk şehirlerde doğuyor. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 80'inin kentli olacağı tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler bu konuda farkındalık yaratmak için 1-7 Eylül tarihleri arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlediği toplantıyla 'Dijital Dünyadaki Şehirleşme Sorunları'nı masaya yatırdı. Birleşmiş Milletler'in 14 yıldır düzenlediği bu toplantıya Türkiye'den ilk defa Tepebaşı Belediyesi katıldı. Birleşmiş Milletlerin özel olarak davet ettiği Ahmet Ataç, dün hayata geçirdiği 'Akıllı Kentler Projesi' ile ilgili sunum yaptı. Tepebaşı açısından anlamlı ve önemli olan projeyi tüm dünyaya anlattı. Etiyopya'da Tepebaşı rüzgarı esti.

AKILLI ÇEVRESEL DOKUNUŞLAR
Marka kent olma yolunun akıllı kent yatırımlarını Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi ile taçlandırarak başlatan Tepebaşı Belediyesi, ülkemizin uluslararası rekabette güçlenmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Tepebaşı Belediyesi, Aşağı Söğütönü Mahallesi'nde bulunan Yaşam Köyü'nde uygulanan proje ile akıllı ve sürdürülebilir kent projelerinde yükselen bir marka kent değeri taşımayı sürdürüyor. Remourban Projesi kapsamında gelişmiş ve geçerli bir kentsel dönüşüm modelinin temeli; binalarda düşük enerjili alanlar, sürdürülebilir kentsel ulaşım, kent altyapısına entegreli bilişim ve toplumda yaygınlaştırma ve diğer kentlerde tekrarlanabilirlik olmak üzere 4 modülden oluşuyor. İnsan yaşamına akıllı çevresel dokunuşlar yapılıyor. Tepebaşı Belediyesi Ahmet Ataç'ın liderliğinde her zaman olduğu gibi hep ilkleri gerçekleştirerek, sadece Türkiye'ye değil, dünyaya da örnek model oluyor. Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bu prestijli toplantıda kentimizi başarıyla temsil eden Başkan Ataç ve ekibini kutluyorum...
-------------------------------------------
PARTİ BİNASINA YİNE UĞRAMADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün Eskişehir'e gelerek; 'Alpu, Seyitgazi, Han, Mahmudiye ilçelerini' ve Tarihi Odunpazarı Bölgesi'nde Eskişehir Kurtuluş Müzesi'ni gezdi. CHP Lideri her zaman olduğu gibi yine Eskişehir parti binasını ziyaret etmedi. Kemal Kılıçdaroğlu 22 Mayıs 2010'da CHP Genel Başkanı seçildi. Yani '9 yılı aşkın' bir süredir CHP Genel Başkanlığı yapıyor. Kılıçdaroğlu defalarca Eskişehir'e geldi. Bir kez bile CHP'nin Eskişehir'deki 'kalesi olan İl Başkanlığını' ziyaret etmedi? AK Partili Maliye Bakanı merhum Kemal Unakıtan bile CHP Eskişehir binasını ziyaret etti. Kılıçdaroğlu 'sokağına bile' girmedi. 9 yıllık süre zarfında Büyükşehir Belediyesini defalarce ziyaret eden Kılıçdaroğlu neden Eskişehir'de örgütün başı olan İl Başkanını makamında ziyaret etmiyor? Bu sürede 'İl Başkanlığı yapanlar neden onu CHP İl binasının içerisine' sokamadı? Daha önceki Genel Başkanlar Eskişehir ziyaretlerinde il binasına hep uğruyordu. Kılıçdaroğlu bunu yapmadığı için milletvekili ve belediye başkan adayları belirlenirken örgütün esamesi okunmuyor.
------------------------------------
NOSTALJİ
TÜRK TELEKOM BİNASININ TEMELİ ATILDI

Yıl: 1997. 22 yıl önce Merkez Postanenin karşısındaki alanda Türk Telekom binasının temel atma töreni yapılıyor. İktidar ortağı olan Demokrat Türkiye Partisi'nin (DTP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve dönemin Ulaştırma Bakanı merhum Necdet Menzir törene katılıyor. Tarihi fotoğrafta dönemin Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş ve DTP İl Başkanı Orhan Kesikoğlu'da yer alıyor. Cindoruk 1995 seçimlerinde milletvekili adayı olmadı. DYP'den ayrılan bir grup milletvekiliyle birlikte 7 Ocak 1997 DTP'yi kurdu. Bu parti Anavatan ve DSP ile birlikte koalisyon hükümeti kurdu. Mesut Yılmaz Başbakanlığındaki bu koalisyon hükümeti 30 Haziran 1997-11 Ocak 1999 tarihleri arasında işbaşında kaldı. DTP'den İsmet Sezgin Başbakan Yardımcılığı ve Milli Savunma Bakanlığı yaptı. Necdet Menzir'de Ulaştırma Bakanlığı yaptı. Ancak Cindoruk'un partisi başarılı olamadı. Kısa süre içerisinde siyaset sahnesinden silindi.
--------------------------------------------------------
CUMARTESİ HİKAYESİ
BEN O ÇOCUKLARI ÇOK SEVDİM

Bir profesör, sosyoloji sınıfındaki öğrencilerini Baltimore şehrinin kenar mahallelerine göndermiş ve o bölgede yaşayan 200 erkek çocuğunun durumlarını araştırmalarını ve her bir çocuğun geleceği hakkında bir değerlendirme yapmalarını istemişti.

176'SI BAŞARILI OLDU
Öğrenciler hemen hepsi bu çocukların gelecekte hiçbir şanslarının olmadığını dile getirmişlerdi. Bundan tam yirmi beş yıl sonra bir başka sosyoloji profesörü tesadüfen bu çalışmayı buldu ve öğrencilerinden bu projeyi sürdürmelerini ve aynı çocuklara ne olduğunu araştırmalarını istedi. Öğrenciler, o bölgeden taşınan ya da ölen 20 çocuk dışındaki 180 çocuktan 176'sinin olağanüstü bir başarı gösterip, avukat, doktor ya da iş adamı olduklarını ortaya çıkardılar. Profesör çok etkilenmişti ve bu konuyu izlemeye karar verdi.

ONUN SAYESİNDE
Birer yetişkin olan o çocukların hepsi o bölgede yaşadıkları için, her biriyle buluşma şansı oldu. 'O koşullarda nasıl bu kadar başarılı oldunuz?' sorusuna verdikleri yanıt hep aynıydı : 'Mahalle okulunda bir öğretmenimiz vardı. Onun sayesinde.' Profesör, bu öğretmeni çok merak etmişti. Hala hayatta olduğunu öğrendiği yaşlı öğretmenin izini bulması zor olmadı. Kendisini ziyaret etmek için evine kadar gitti. Karşısında yılların yüzüne eklediği kırışıklıklara rağmen hala dinç duran bir yaşlı kadın buldu. Merakla yaşlı kadına bu çocukları kenar mahallelerden kurtarıp, başarılı birer yetişkin olmalarını sağlamak için kullandığı sihirli formülün ne olduğunu sordu. Yaşlı öğretmenin gözleri parladı ve dudaklarının kenarında bir gülümseme belirdi : 'Çok basit' dedi, 'Ben o çocukları çok sevdim...''
---------------------------------------
FOTO ŞAKA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
Erdalcığım bu sefer Büyük Kurultay'da bana oy vereceksin, değil mi?
Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı: Muharrem İnce aday olmazsa, size oy vermeyi düşünürüm.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Seni tekrar belediye başkan adayı yaparken, ben bana oy vermedi diye düşünmedim.
---------------------------------------------
FIKRA
FISTIK GİBİ KIZLAR

Temel ile İdris interneti karıştırırken Victoria's Secret sitesine girmişler. Bakmışlar, fıstık gibi kızlar, hepsi birbirinden alımlı, çıldırtıcı iç çamaşırları içinde, yarı çıplak poz veriyorlar. Üstelik altlarında yazan fiyatları da sudan ucuz, 20 dolar, 30 dolar... Olur mu olur?. Temel ile İdris birer tane ısmarlamış, beklemeye başlamışlar. Aradan iki ay geçmiş, Temel hala internetten sipariş ettiği kızı bekliyor.. Yolda İdris'e rastlayınca sızlanmış.. 'Yahu paralar boşa mı gitti, nedir, benimki yok meydanda, seninki geldi mi?' İdris 'Valla' demiş, 'Benimki geçen gün donunu yolladı. Kendisi de bugün yarın gelir, herhalde!..'