2019-2020 TFF 1.Ligi Adana Demirspor-Fatih Karagümrük arasında oynanan final maçını kazanan üçüncü takım Fatih Karagümrük oldu. Böylece süper lige terfi eden takımlarla sezon tamamlandı. Ancak pandemi sürecinden beri dillendirilen 'Küme düşme kalkacak' beklentileri nihayet gerçekleşti ve Eskişehirspor hak ettiği ligde kaldı.
Elbette bu bizim için büyük bir şans ve fırsat yaratmış oldu. 3-5 yıldır yorulan, sürekli sorunlarla boğulan camia yeniden ayağa kalkabilir m? Bunun için hemen yola koyulmak Boffin ve diğer futbolculardan gelecek cezaların kalkması gerekiyordu. Bunu kendi sosyal medya hesabımda da paylaşmıştım, tartışmalara neden oldu. Transfer cezası kaldırılabiliyor. Bunun için bir kaç yol var. Fakat bazı kesimler ısrarla kesinleşmiş bir cezanın kaldırılamayacağını söylüyor ama spor hukuku öyle demiyor. FİFA düzenleyici bir kuruldur. Futbolcu haklarını koruyan, kulüplerin mali kriterlere göre yönetilmesini düzenleyen, çok katı bir kuruldur. Trabzonspor'un almış olduğu kesinleşmiş cezaya yapılan itirazın reddedilmesi kafaları karıştırdı. Oysa Trabzonspor'un cezası usulsüzlük cezasıdır. 2016 yılında Finansal Fair Play (FFP) anlaşması imzaladığı ve 2019 yılında buna uyulmadığı, rakamlarda tutarsızlık olduğu için 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası aldı. Eskişehirspor'un cezası ise futbolcuya ödeme yapmadığı için transfer yasağı aldı. İkisi çok farklı şeyler. Yani Bosmann kanunlarına göre futbolcunun hakkını koruyor. Elbette bunun için ödenmesi gereken yasal süreyi de size bildiriyor. Kısacası takipçisi olmuyor. Tebligatı futbolcuya, kulübe ve TFF'ye uygulayın diye yapıyor. Sadece futbolcunun beyanına göre hareket ediyor.
İşte bizim anlatmak istediğimizde bu idi. Transfer cezasının kaldırılacağını yönetimde biliyor. Ama herkesin yanıldığı nokta şurası, bu ceza kaldırılırsa transfer tahtası açılmış olmuyor. İşte tartışmalarda burada başlıyor. Transferin açılması başka şey, cezanın kaldırılması başka şeydir. Bazı kesimler açılmaz diyor. Evet 182 alacaklıdan imza alamazsan gene açılmaz, çünkü transfer yasağın var. İlk yapılması gereken hareket bu cezanın kaldırılması gerekiyor.
Bu sebeple Eskişehirspor yönetimi transfer yasağının birinci derece sorumlusudur. Hiç kimse kimseyi kandırmasın. Şayet düşmüş olsaydık bunun sebebi aldığımız bir önceki yönetimimden gelen Pinto cezası ve Boffin'den gelen ikinci eksi ceza puanlarıdır. Artık hiç kimse Mesut Hoşcan'ın ve Halil Ünal'ın yarattığı borçlar diyerek sorumluluktan kaçmasın. Yönetime gelen herkes bunları bilerek geliyor. FİFA'da futbolcunun başvurusuna göre ödemeniz için 2 ay sürede veriyor. Bu süre içerisinde alınan her türlü ceza mevcut yönetimleri bağlar. Önce yönetimin bu hatasını düzeltmesi ve Eskişehirspor camiasının bütün organları ile tüm enerjisini transferi açmaya kenetlenmesi gerekir. Seçilmişinden, atanmışına kadar ne kadar dosya temizleyebilirsek yarınlara o kadar rahat gideriz. Açılır veya açılmaz. Hiç kimse bu yönetimden şampiyonluk beklemiyor. Ama dosyalar her zaman risk taşıyor. Transferi açsanız, kaliteli isimleri alsanız dahi, karşımıza çıkacak eksi puan cezası önlenemeyecekse bu işe hiç kalkışılmasın. Ben Mustafa Akgören ve yönetiminin Eskişehirspor aleyhine bir adım atacağına inanmam. Allah yardımcıları olsun çor zor bir süreç kendilerini bekliyor.
Yine ikinci merak edilen soru ise, transfer tahtası açılmazsa küme düşer miyiz sorusu? 13 maçta 39 puanın sadece 2 puanını alabilen bir teknik direktörle, elinde para getirecek futbolcuları satarak, diğer futbolcuları takımda tutmaya çalışmak, bizi kümede bırakır mı, o sorunun cevabını da size bırakıyorum.
Bu yazıyı kaleme alırken yönetimin basın açıklamasını okudum. Gayet mantıklı ve gerçekçi açıklamalar var. Bir kaç gündür tartışma yaratan sorular cevabını bulmuş oldu. Ama bunun için yapmaları gereken ilk şey, önce kendi sorumluluklarını yerine getirip, şehrin karşısına güven vererek çıkmaları gerekiyor. Yoksa şehir kenetlenirse, sağlam bütçe yaparsak laflarına bu şehir yıllar önce doydu. Onlardan önce transfer cezasını kaldırıp, sonra da şehrin dinamiklerine pas atmalarını bekliyoruz.