AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir ETO TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenen 'Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı' açılışında yapmış olduğu konuşmasında Eskişehir'de kullanılmakta olan tramvayların yerlilik payının artırılması önerisinde bulunmuş.
Haklı mı?
Evet haklı.
Eskişehir de kullanılmakta olan tramvayların yerlilik payı artırılmalı.
Ancak Eskişehir'de tramvayların parçalarını üretecek müessese var mı?
2020 yılına kadar vardı. O da kapandı!
* * *
Prof. Dr. Nabi Avcı, şu ifadelere yer vermiş:
'Türkiye son dönemde fuarda da göreceğiniz üzere çok ciddi mesafeler aldı. Özellikle son 10 yılda raylı sistemler alanında Türkiye, özellikle yerlilik oranlarında ciddi mesafeler aldı. Birkaç rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul ulaşımda 18 adet yerlilik oranı yüzde 60'ı geçen tramvaya sahip. Firma adı vermiyorum, haksız rekabet olmasın, ama zaten temsilcileri burada. Muhtemelen siz gezerken İstanbul'a nasıl, neler yaptıklarını daha iyi anlatırlar. Bursatram, İpekböceği markasıyla 18 adet tramvayı, yüzde 60'ın üzerinde yerlilik oranıyla imal etti. Bursa sadece kendisi için değil, şu anda Polonya'ya da tramvay ihraç edecek bir altyapı oluşturdu. Bursa'da 60'ın üzerinde yerli tramvay imal etti. Kayseritram, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlık ulaşım şirketi, 30 adet tramvay ve yerlilik oranı yüzde 50'nin üzerinde. Kocaelitram, Panaroma marka bir tramvay imal ettirdi 12 adet, bunun da yerlilik oranı yüzde 60. Samsun, yine Panaroma markası ile 8 adet tramvay imal ettirdi. Bu saydığım Büyükşehir belediyelerinde yani; İstanbul, Bursa, Kayseri, Kocaeli, Samsun'da toplam 146 adet tramvay yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerinde olarak hizmete alındı. Ben de bunu burada söylemek istemezdim ama Eskişehir'deki yerlilik oranımız maalesef yüzde sıfır.
'Eskişehir'de yerlilik oranlarını yukarı çekebiliriz'
Önümüzdeki aybaşında 1 Haziran'da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 15 tramvay alımı için ihaleye çıkacak. Eskişehir de, TÜLOMSAŞ gibi alt yapısı olan, 2016'da da ben bu işi yaparım dediği halde, şartlar yüzünden ihaleye giremeyen TÜLOMSAŞ'a bir şans tanınırsa, ihale sözleşmesi sadece yabancı firmaların katılabileceği şartlardan arındırılırsa, TÜLOMSAŞ'ın da iştirak edeceği bir düzenleme yapılırsa öyle zannediyorum ki Eskişehir'de de yerlilik oranlarını yukarı çekebiliriz.'
NABİ AVCI TÜLÖMSAŞ DERKEN
TÜRASAŞ'I MI KASTETTİ?
Yukarıda okuduğunuz AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'nın konuşma metni AK Parti Eskişehir İl Başkanlığı Basın Bürosu'ndan gazetelere servis edildi.
Avcı'nın konuşma metninde şu ifadesi dikkatimi çekti.
'TÜLOMSAŞ'ın da iştirak edeceği bir düzenleme yapılırsa öyle zannediyorum ki Eskişehir'de de yerlilik oranlarını yukarı çekebiliriz.'
Nabi Avcı'nın sözünü ettiği TÜLOMSAŞ, 4 Mart 2020'de Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Sivas'ta bulunan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş. (TÜDEMSAŞ) ve Sakarya'da bulunan Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ) 'la birlikte merkezi Ankara'da olan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) çatısı altında birleştirildi.
Eskişehir de TÜLOMSAŞ diye bir müessese yok.
TÜLOMSAŞ'ın adı değiştirilerek TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü oldu.
Nabi Avcı, TÜLOMSAŞ derken acaba TÜRASAŞ'ı mı kastetti?
Geçmişte TÜLOMSAŞ Genel Müdürleri bir yılda neler yaptıklarını basın toplantısı düzenleyerek kamuoyu ile paylaşırlardı.
TÜLOMSAŞ'ın TÜRASAŞ çatısı altında birleştirilmesinin üzerinden iki yıl geçti.
Geçen iki yıllık süreç içerisinde TÜRASAŞ'ın ne yaptığı konusunda bilen varsa paylaşsın da bizde bilgi sahibi olalım.
Nabi Avcı, TÜLOMSAŞ derken acaba TÜRASAŞ'ı mı kastetti?
* * *
Ne yaptığını bilmediğimiz TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü, tramvayın hangi parçasını üretebilir?
TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü yetkilileri bu konuda bilgi paylaşırsa hem Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen hem Eskişehir halkı da öğrenmiş olur.
* * *
Daha önce de yazmıştım. TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü yetkilileri bu konuda tek satır bile açıklama göndermedi.
Eğer Nabi Avcı, bu konuda TÜRASAŞ'dan 2 yıllık süreç içerisinde neler yaptıkları konusunda bilgi alarak bu bilgiyi de başta ben olmak üzere kamuoyu ile paylaşırsa öğrenmiş oluruz.
* * *

TÜLOMSAŞ gibi bir dev Eskişehir'in elinden alındı
Yukarıdaki yazımda AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'nın, Eskişehir'de kullanılmakta olan tramvayların yerlilik oranın artırılması önerisini yazmıştım.
Eskişehir ETO TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenen 'Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı' açılışına katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'de konuşmuş.
Avcı, 2 yıl önce Ankara'da olan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) çatısı altında birleştirilen TÜLOMSAŞ'dan bahsedince, Büyükerşen'de 'TÜLOMSAŞ gibi bir devin Eskişehir'in elinden alınması Eskişehirlilerin ortak üzüntüsüdür!' diyerek Nabi Avcı'ya gönderme yapmış.
* * *
Fuarının açılışında katılımcılara hitap eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, katılımcılara Osmanlı Devleti döneminde Eskişehirli çiftçiler ve Bursalı ticaret erbaplarının Eskişehir'de yarım kalan elektrik dağıtım ve tramvay yapım şirketi kurma serüvenini anlatmış.
Eskişehir'in bir demiryolu kenti olduğuna vurgu yapan Büyükerşen şöyle konuşmuş:'1894 yılında İstanbul-Hicaz demiryolu hattında çalışacak trenlerin bakım ve onarımlarının yapılması için kurulan Eskişehir Cer Atölyesi, ilerleyen süreçte TÜLOMSAŞ olarak faaliyet göstermiştir. Ama ne yazık ki TÜLOMSAŞ gibi dev bir kuruluş, Eskişehir'in elinden alınmış, merkezi Ankara'da olan TÜRASAŞ'ın şubesi yapılmıştır. Belki böyle bir zamanda bunu söylememem gerekirdi, ancak bunu ifade etmezsem Eskişehirlilerin bana sürekli yapmış oldukları uyarılara da cevap vermemiş olurum. Bu sözleri tüm Eskişehirlilerin ortak üzüntüsü olduğu için, Eskişehir'in Büyükşehir Belediye Başkanı olarak söylemeyi kendim için bir görev addediyorum.'
* * *
1 Haziran'da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 15 tramvay alımı için ihaleye çıkacak.
Nabi Avcı'nın vurgu yaptığı ihale sözleşmesindeki sadece yabancı firmaların katılabileceği şartlardan arındırılacak mı? Yoksa ihaleye sadece yabancı firmalar mı girecek?
Yılmaz Büyükerşen, ihale sözleşmesindeki 'sadece yabancı firmalar girecek'satırına, 'yerli ve yabancı firmalar girebilir' diye ekleme yapacak mı?
Ben bu ilavenin yapılacağını şahsen düşünmüyorum.
Çünkü ihaleye iki hafta kalmış.
Yerli firmalar bu süreçte ihale dosyası hazırlayıp istenilen belgeleri hazırlayabilirler mi?
Ama hiç olmazsa alınacak yeni tramvayların bazı parçalarının yerli olması konusunda bir adım atılırsa, gelecekte tamamen dışa bağımlı olmaktan kurtulabiliriz.
* * *

İDDİALARINIZI ISPAT EDECEK ELİNİZDE GÖRÜNTÜ VAR MI?
Eskişehir Valiliği, 12-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Anadolu Fest öncesi etkinlikleri yasakladı.
Yasağa tepki gösterenler de destekleyenler de oldu.
Etkinliğe katılacak sanatçılar ile sanatçıları izlemek için satışa çıkarılan biletleri alanlar valiliğin kararına tepki gösterdiler.
Kardeşlik Platformu üyeleri ile Eğitim Bir-Sen Eskişehir 1 nolu Şube Başkanı olan İbrahim Akar ile bazı dernekler Eskişehir Valiliği'nin 15 günlüğüne açık alan etkinliklerini yasaklama kararına destek verdi.
* * *
Kardeşlik Platformu Sözcüsü aynı zamanda Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanı İbrahim Akar yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer vermiş:
'HOŞ OLMAYAN GÖRÜNTÜLERE ŞAHİT OLDUK'
'Son birkaç yıldır Eskişehir'de Söğütönü Mahallesi okullar bölgesi karşısında alkol firmalarının sponsorluğunda, herhangi bir denetimin olmadığı, çadırlarda kızlı erkekli yatılı kalınan, alkol ve uyuşturucu etkisiyle istenmeyen görüntülerin oluştuğu, çevrede yaşayan ve eğitim öğretim gören çocuklarımıza birçok olumsuz örnek teşkil edecek, insan sağlığı açısından da sakıncalı müzik festivali adı altında hoş olmayan görüntüleri maalesef gördük şahit olduk. Mesele kimsenin sanatı, müziği, konseri ya da yaşam tarzı değil! Bugüne kadar Eskişehir'de kimin konseri, kimin sanatı engellenmiş? Eskişehir'de özellikle bahar ve yaz aylarında Porsuk çayı kenarında gençler oturur çalar söyler kendi aralarında eğlenir. Bugüne kadar ne şarkı söyleyene ne gitar çalana ne de onu dinleyen hiçbir gencimize kimsenin bir şey dediğini görmedik duymadık şahit olmadık. Müzik, sanat ve eğlence kendi mecrasında kaldığı sürece kimse yadırgamaz kimse de bir şey diyemez.
Şimdi buradan tüm kamuoyuna soruyoruz. Festival adı altında, denetimsiz bir ortamda, gençlerin günlerce alkol ve uyuşturucu maddelerle zehirlenmesinin, kurulan çadırlarda ne olduğu belirsiz ahlaksız ortamların oluşmasının sanattaki kültürdeki ve müzikteki yeri neresidir? Yanı başında 3 tane okul bulunan bu bölgede zaman mefhumu bulunmadan gençlerimizin akıl ve zihin sağlığını bozacak ahlaki yozlaşmasına sebep olacak bu tür faaliyetler gençlerimize bir şey kazandırmanın ötesinde onlara kötülük yapmak, bu milletin geleceği olan gençlerimizi zehirlemektir.
'BU FESTİVAL SADECE BİR ARAÇ'
Şimdi buradan soruyoruz! Sokak aralarında, yasa dışı yollarla, yasa dışı zamanlarda araba bagajlarında alkol satılan ve şuursuzca alkol tüketilen bu 'Festivalin' öznesinin 'Müzik' ve 'Sanat' olduğunu kim söyleyebilir? Amaç 'Sanat' mı? Yoksa ana babalarımızın yetiştirirken kendisinden bile sakındığı, eğitimi için bin bir fedakarlık yaptığı ülkemizin geleceği güzelim gençliğimizi alkol, uyuşturucu ve ahlaksızlık batağına sürüklemek mi? Ne yazık ki geçmiş yıllarda gördüğümüz görüntüler bu festivalin gençliğimizin alkol bataklığında zehirlenmesinde bir araç olarak kullanıldığını göstermektedir.'
İDDİANIZI ISPAT ETMELİSİNİZ
Kardeşlik Platformu Sözcüsü aynı zamanda Eğitim Bir-Sen 1 nolu şube başkanı İbrahim Akar'ın iddialarını yukarıdaki satırlarda okudunuz.
Çok ciddi suçlamalar var.
İbrahim Akar ile Kardeşlik Platformunda yer alan sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcilerine ben de şunu soruyorum.
1- Elinizde iddialarınızı ispat edeceğiniz belgeler ve görüntüler var mı?
2- Var ise bunu basın toplantısında neden kamuoyu ile paylaşmadınız?
3- İddia ettiğiniz gibi uyuşturucu madde kullananlar ve çadırlarda kızlı-erkekli yatanlar varsa bunu neden Emniyet'e veya Jandarmaya ihbar etmediniz?
4- Uyuşturucu madde kullananları ve çadırlarda kızlı-erkekli yatanları emniyete veya jandarmaya ihbar etmediyseniz sizde suça göz yummuş olmuyor musunuz?
* * *
Herhangi bir yerde valilik izinli konser, gösterim veya etkinlik yapılıyorsa valiler o etkinlik alanına kolluk kuvveti görevlendirir. Nedeni de asayişi ve kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak.
2 yıl önce yapılan etkinliklerde asayişi ve kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak için kolluk kuvveti yok muydu?
İddia ettikleriniz yaşanmış ise kolluk kuvvetleri göz mü yummuşlar?
* * *
12-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Anadolu Fest etkinlikleri Valilik kararıyla yasaklandı.
Peki, 16 Mayıs'ta yapılması için izin istenirse o zaman izin verilecek mi?
Etkinliği yasaklamak çözüm değil.
Doğrusu bu erteleme Eskişehir gibi çağdaş, üç üniversitesi olan bir kente yakışmadı.
* * *