Geçen hafta ele aldığımız Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2020/12 sayılı corona virüsü (Covid-19) Hakkında Genelgesi kapsamı gündemi bir hayli işgal etti, etmeye de devam ediyor. Konuyu bilmeyenlere hatırlatmak gerekirse söz konusu genelgede corona virüsü salgınının bulaşıcı hastalık kabul edildiği belirtilerek, 'İş yerinde veya iş yeri dışında salgına yakalanıp yakalanmadığına bakılmaksızın hiçbir Covid-19 pozitif vakasının SGK'ya iş kazası veya meslek hastalığı olarak bildirilmesine gerek yoktur' denilmişti. Çalışma hayatını yakından ilgilendiren bu genelgeyi özellikle Eskişehir Sanayi Odası'nın sahiplenmesi garibimize gitmiş oda tarafından adeta zafer kazanmışçasına kamuoyuna duyurulmasını da 'Çalışanlar açısından sıkıntıların had safhada olduğu bu dönemde de sanayi odalarının görevi üretimin gerçek kahramanları olan çalışanların aleyhinde olacak kararları değil çalışanlarının özlük haklarını sosyal haklarını koruyacak kararlar alması aldırabilmesidir' diyerek eleştirmiştik. Konuya yönelik olarak Eskişehir'in iki önemli isminden destek geldi. Bu isimlerden ilki çalışanlar ile daima içli dışlı olan bu özelliğini pandemi süreci başladığından bu tarafa da sürdüren Eskişehir Milletvekili Sayın Utku Çakırözer idi. Utku bey hem memur hem de işçi sendikaları ile görüşerek konuyu TBMM Meclisi'ne taşıdı. 'Devlet salgın döneminde hem insanları çalıştırıyor, hem de çalışırken salgına yakalananlar için sorumluluğu üstlenmiyor. Daha da vahimi sağlık çalışanları için bile bunun iş kazası olarak görülmemesi. Bu genelge hem sağlık emekçilerimiz hem de bu dönemde ölümü bile göze alarak çalıştırılan on binlerce emekçimize büyük vefasızlıktır. Devlet, patronların kurtulması için emekçileri harcayıp üç kuruşun hesabını yapmamalıdır. Covid-19 bütün çalışanlar için iş kazası, sağlıkçılar için de meslek hastalığı olarak tanımlamalıdır' diyerek genelgenin iptalini talep etti. Aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, bu soru önergesinde:
• 11 Mart 2020 itibariyle Covid-19 teşhisi konulan SGK'ye kayıtlı çalışan sayısı kaçtır? SGK genelgesine yani 07.05.2020 tarihine karşın Covid-19 nedeniyle sağlık kuruluşuna başvuran ve 'iş kazası' veya 'meslek hastalığı' olarak kayıt edilen çalışan sayısı kaçtır?
• SGK genelgesine kadar Covid-19 teşhisi nedeniyle 'iş kazası' veya 'meslek hastalığı' olarak kayıt altına alınan vatandaşlarımızdan Kanun'da belirtilen haklardan herhangi birinden yararlanan sigortalı çalışan var mıdır? Varsa Kanun'daki hangi haklardan yararlanmışlardır, sayıları kaçtır? Sağlanan haklar kapsamında yapılan ödeme tutarları toplamı nedir?
şeklinde can alıcı soruları sordu.
Konuya aynı duyarlılıkla yaklaşan ikinci önemli kişi ise serbest piyasa ekonomisinde önemli yer tutan ürünlerin üretimi, tüketimi ve pazarlanması için serbest rekabet düzeni yaratmakta aktif görevi bulunan Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ömer Zeydan idi. Sayın Zeydan SGK'nın yayınlamış olduğu genelgeye de Eskişehir Sanayi Odası'nın yaklaşımını da doğru bulmadıklarını konu hakkında onlardan farklı düşündüklerini belirterek iki noktaya dikkat çekti:
• 'İlk olarak konunun istisnai bir durum olduğunu bu nedenle özel olarak ele alınmasını ve gerekirse kanuni bir düzenleme yapılarak tarafların görüşleri doğrultusunda sınırlarının çizilmesi ve kimsenin mağdur edilmemesini,
• İkinci olarak da belirlenecek olan bu sınırlamalar da özellikle başta sağlık emekçileri olmak üzere pandemi sürecinde özveri ile çalışarak toplumun tamamına yardımcı olan sağlık, emniyet vb işkolu çalışanlarının tamamının hiyerarşik olarak en alttan en üste kadar Covid 19'a yakalanmaları durumunda bu hastalıklarının tartışmasız iş kazası ve meslek hastalığı olarak değerlendirilmesinin doğru olacağını' belirtti.
Türkiye gündemine Eskişehir üzerinden maalesef olumsuz bir şekilde giren vicdanlara, aklılarla uymayan ve hukuken de tamamen sorunlu olan, çalışanların enerjisine darbe vuran söz konusu genelgeye yine Eskişehir'den objektif hakkı hukuku koruyacak pozitif tepkilerin gelmesi genelgenin iptali ve tekrar el alınması noktasında son derece sevindirici ve son derece önemlidir.