Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her akşam Türkiye'deki yeni tip koronavirüs vaka sayısını açıklıyor. Bununla birlikte test sayısı, vefat sayısı, iyileşen hasta sayısı gibi önemli bilgileri de aktarıyor. Bunları biliyor olmak çok önemli. Düşünün Türkmenistan'da koronavirüs kelimesi dahi yasaklandı. Hala ülkedeki vaka sayısına dair bilgi yok. Baskının getirdiği güvensiz ve sağlıksız bir ortam var.
HALA BİLMİYORUZ
Biz Türkiye geneline dair bilgileri alıyoruz her akşam düzenli bir şekilde. Ama iş, şehirler özelinde açıklamalara gelince, bir kafa karışıklığı oluşuyor. Çünkü bizler hala Eskişehir'de yapılan toplam test sayısını, vaka sayısını, vefat eden ve iyileşen hasta sayısını bilmiyoruz maalesef. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar sadece Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak 16 Nisan'da bir açıklama yaparak, 'Bugüne kadar toplam 5 bin 204 test COVİD-19tanı laboratuvarımızda çalışılmıştır' dedi.
İNSANLARI DİSİPLİNE EDER
Salgının ilk günlerinde bu sayıların ve şehirlerin açıklanmaması anlaşılabilirdi. Çünkü şehirlerarası geçişler salgını daha çok yayabilirdi İtalya'da olduğu gibi. Ama artık şehirlerarası yolculuklar kısıtlanmış durumda ve seyahatler kontrol altına alındı. Bundan sonraki süreçte özellikle büyük şehirlerde bu sayılar açıklanabilir diye düşünüyorum. Bilgi sahibi olmak insanları disipline edebilir, özellikle gezip dolaşmak için dışarı çıkan insanları tabiri caizse biraz tedirgin de edebilir. Çünkü kontrollü bir tedirginlik olmayınca sorumsuzca sokaklara çıkmaya devam edenler mutlaka olacak. Kısacası salgın ülkemizde görüleli bir ayı geçti. Vatandaşlar artık yaşadıkları şehirlerdeki test ve vaka sayısına ilişkin daha net bir şekilde, açıkça bilgilendirilmeli. Bu bilgi birçok insanın daha kontrollü olmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum.
BİLGİ KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLİR
Çünkü dönem dönem birtakım sayılar, kirli bilgiler ortaya atılıyor. Sayılarla ilgili spekülasyon yaratılıyor. Sağlık meslek örgütleri bilgi vermeye çalışıyor ama onlar da net bir açıklama yapamıyor. Bizlerin de mail adreslerine vatandaşlardan gelen sorular oluyor sayılara ilişkin. Eğer doğru bilgiler açıklanırsa bu spekülasyonlara da fırsat verilmemiş olur.
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ AÇIKLAYABİLİR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, akşam saatlerinde nasıl televizyona çıkıyorsa ya da sosyal medya hesabından açıklama yapıyorsa şehirlerde de İl Sağlık Müdürleri bu görevi üstlenmeli. Bu, insanların yaşadığı şehirdeki yöneticilere karşı duyacağı güven hissini artırır. Güvenmek salgınla mücadelede en önemli konu bence.