Parlak kırmızı rengi bile tek başına insanı cezbeden kırmızı biberin salçası, turşusu, dolması, yemeği, çorbası, közlemesi yapılabilmekte, kurusundan yapılan baharat sofraların çoğundan eksik olmamaktadır. Kırmızı biber kolestrolden mide rahatsızlığına, öksürük ve boğaz iltihabından, romatizmaya hatta kansere kadar birçok hastalık için vücuda çok faydalı destekler yapabilen bir gıdadır. Kırmızı biberde A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C, E, K,P vitaminleri ile demir, çinko, kalsiyum, magnezyum, mangan, sodyum, potasyum, fosfor, karotenoidler ve flavanoidler bulunmaktadır. Kırmızı biberde bulunan A vitamini göz sağlığı için faydalıdır. Hafıza ve beyin sağlığına, proteinin enerjiye dönüşmesine faydalı olan B vitaminden faydalanmak için kırmızı biberi düzenli tüketmek yarar sağlamaktadır. Kırmızı biber, B vitamini yanında karnosik asit de içerdiği için hafıza sağlığı yanında beynin işlevini sağlıklı şekilde yerine getirmesine yardımcı olmakta, unutkanlık, parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmakta ve ruh sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Limonun 5-6 katı, normal biberin 2 katı daha fazla C vitamini içeren kırmızı biber, cilt sağlığından kalp sağlığına kadar geniş bir alanda vücuda fayda sağlamaktadır. Kırmızı biber tüketmek, yüksek C vitamini sayesinde kolajen doku yapımına katkı sağlamaktadır. Vücudumuzun en önemli bağlayıcı maddesi olan kolajen sağlıklı dişler ve diş etlerine, daha esnek tendonlara ve kan damarlarına sahip olmamızı sağlamaktadır. İçerdiği C ve E vitaminleri ile karotenoidler ve flavanoidler sayesinde kırmızı biber vücudun serbest radikallere ve böylece kansere karşı korunmasında çok faydalı olabilmektedir. Kırmızı biberin potasyum ve C vitamini içeriği bağışıklığı artırmakta, metabolizmayı hızlandırarak hastalıklara karşı mücadeleyi güçlendirmektedir. Kırmızı biberin bileşiminde bulunan E vitamini hücrelerin hasar görmesini engelleyici etkiye sahiptir. Kan hücrelerinin kanser hücrelerine, virüslere ve çeşitli diğer mikroplara karşı direncini artırır. Maraş biberi, Urfa biberi veya normal kırmızı biberde bol miktarda bulunan capsaisin kanser hücrelerinin enerji üreten odası mitokondriye saldırarak bunları öldürmektedir. Bu madde bulaşıcı hastalıklara karşı da vücut direncinin yüksek olmasına katkı yapmaktadır. Siyatik, romatizma ve sırt ağrılarına karşı uygulanan ilaçların bileşiminde de yer alan capsaisin eklem ağrısını, zonanın neden olduğu sancıları dindirmede yararlı olmaktadır. Bu madde ağrı kesici ve iltihap giderici özellikleriyle kas ağrısı, romatizma, kramp, burkulma, spazm gibi sorunlardan kaynaklanan ağrıların giderilmesinde de yararlıdır. İçinde bulunan capsaisin ve karetonoidler meme, mide, mesane, karaciğer, prostat ve akciğer kanserinin engellenmesine, terlemenin artmasına, kilo vermeye, endorfin hormonunun salgılanmasına, ağrıların azaltılmasına yardımcı olarak insanda mutluluk hissi uyandırabilmektedir. Yağ yakıcı özelliği nedeniyle vücut ısısını yükseltmekte, oksijen ihtiyacını artırarak, terlemeyi ve metabolizmayı hızlandırarak mikropların ölmesine olanak sağlamaktadır. Sindirim sisteminin ana organı olan midede ekşimeleri azaltır, salgıların düzenlenmesini sağlar, mide mukozasının korunmasını sağlayarak ülser ve gastrit riskini azaltır, gaz birikimini giderir. Antioksidan etkiye sahip olması grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Kırmızı biber kaynatılarak buharı solunursa astım, bronşit, sinüzit gibi alt ve üst solunum yolu hastalıklarına karşı yararlı olmaktadır. Balla karıştırılarak tüketilmesi de öksürüğe iyi gelmektedir. Doğrudan tüketilmesi de çok faydalıdır. Damarları gevşetip kan akımını artırarak migren ağrısını engellemekte, sedef şikayetini azaltmakta, konsantrasyonu güçlendirmektedir. Bol lif içeriği ile kolestrol ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Kırmızı biberi kış ayarında kahvaltılık sos olarak tüketmek kışın domates yemekten daha yararlı olmaktadır, ancak damar sertliği, yüksek tansiyonu ve egzaması olan kişiler ölçüyü kaçırmadan tüketmelidir. Diyet yaparken haftada 3-4 kez közlenmiş biber yemek insanı tok tutmakta, yağların yakılmasına yardımcı olmakta ve mutlu hissettirerek diyetin olumsuz etkilerini azaltmaktadır. Yemeklere acılı lezzet vermek için kullanılan baharat olan kırmızı pul biberde etin bozulmasını geciktirerek fayda sağlamaktadır. Fazla yendiğinde ise kabızlık yapmaktadır. Ancak bütün bu yararları yanında tüketiminde önemle dikkat edilecek konu, kırmızı biber kızartıldığında, kanser önleyici etkisi tam tersine dönmektedir.