Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve sevgiyle, anıyoruz. Yarın 10 Kasım. Bugün Atatürk'ü anlamanın ne kadar önemli olduğu herkes tarafından daha çok anlaşılmaya başlandı.
Biz Atatürk'ü daha ilkokula başlamadan tanıdık. Annemizden, babamızdan, çevremizdeki abilerimizden, ablalarımızdan öğrendik Atatürk'ü ilk önce. Onların şiirlerini ezberlemeye çalıştık.
Biz daha ilkokulda anladık Atatürk'ü. Okulumuz bir köy okuluydu (şimdi kapalı) ama girişinde 'Türk Öğün, Çalış, Güven' yazıyordu. Benliğimizi, kişiliğimizi, karakterimizi Atatürk'ün bu sözü ile şekillendirdik. Atatürk'ü anlamak; çalışmaktır dedik, çalıştık, üretmektir dedik, ürettik.
Daha ilkokulda 'Günaydın, gözün aydın, sayısız devrim saydın' dedik. Belki tam olarak anlamadık ama ortaokulda başladık 'Nutuk' okumaya. Lisede bir daha, sonra bir daha, öğretmen olunca bir daha.
Atatürk'ü tanıdıkça ve anladıkça 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir' sözünün önemini daha bir kavradık.
Kavradık ki, ortaokul ve lise çağımızda ailemize katkı sağlamak için inek güttük, sap topladık, yığın yaptık, yığını buğdaya samana çevirdik. Pamuk tarlasında çapa yaptık, karpuz tarlasında karpuz topladık. Onun için yıllarca tarımda kendi kendine yeten 4 ülkeden biri olduk.
Sorumluluk aldık her yaşta, çalıştık ve ürettik. Zorluklarla mücadele ettik, sorunlara çözüm ürettik, imkansızlıklarla baş ettik. Çünkü biz Atatürk'ün fikirlerini, duygularını anladık ve hissettik.
Dünyada, Türkiye'de ve bölgemizde zor günler yaşanıyor. Emperyalizm en azgın günlerini yaşıyor. Dünya iyi insanlar tarafından yönetilmiyor. Her gün yüzlerce insan öldürülüyor, katliamlar yapılıyor.
Her geçen gün emperyalizme dur demek zorlaşıyor. Çünkü emperyalizm geçmişte toprakları işgal ediyordu, şimdi beyinleri işgal ediyor. İşte tam da bu anlamda Atatürk'ün fikirlerini, duygularını anlamak ve hissetmek gerekiyor. Emperyalizme dur diyebilmek için Atatürk'ün işaret ettiği gibi fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek önem kazanıyor.
Yarın 10 Kasım. Her 10 kasımda olduğu gibi bu 10 kasımda da Atatürk'ün önderliğini, devrimciliğini, emperyalizme karşı verdiği mücadeleyi, özetle fikirlerini, duygularını anlıyor ve hissediyoruz.