Havalar da nasıl güzel gidiyor. İklim değişikliği, küresel ısınma falan dert etmezsen, bisikletçinin kış rüyası.

Küresel ısınmanın da, iklim değişikliğinin de sorumlusu bisiklet değil ki. Kentsel karbon salınımının neredeyse üçte biri egzos gazı. Bisiklet ile dönen her pedal daha az egzos, daha az karbon. Dönen her bisiklet tekerleği temiz bir dünya.

Geçen haftalarda yazmıştım, kış kapımızı çaldığında: Sıcaklıklar eksi derecelere düştü, bisiklete binmek iyiden zorlaştı. Ama daha haftasına görüldü ne o eski kışlar kaldı, ne soğuklar.

Geçtiğimiz hafta gibi kışın mevsimi boyunca daha pek çok sıcak, bisikletli günümüz olacak.

NEDİR BU?

Anlayan var mı — neye hizmet ediyor Millet Bahçesinin yanındaki bu yol düzenlemesi?

Atatürk Caddesinden dönüşte başlıyor bu abuk, dubalı yol. Bisiklet ile sağ şeritten, normal trafik akışından gitmek imkansız. Karşı şerit, dönüş de aynı.

Geçmeye kalkan en küçük arabadan sıkışıp, düşmek işten değil. Ben ortadan gitmeyi seçiyorum, güvenliğim için. Dünyanın en fantastik bisiklet yolunun da tadını çıkarıyorum.

Düşünüyorum, bu fütursuz tasarım, yeni nesil bir bisiklet yolu olabilir mi? Sağ şeride yapılanlar otoparka dönüyor. Bisiklet yollarımız böyle ortaya yapılsa güzel olmaz mı?


------------------------------------------------------------------

BİSİKLOPEDİ

KATLANABİLİR BİSİKLET

Bisiklet tutkunlarının kentteki vazgeçilmezidir katlanır bisikletler. Kent yaşamının her alanına bisikletle girme fırsatı sunarlar. Gidilen her yere bisikletini götürmek isteyip, büyüklüğü ve taşıma gibi sorunlar nedeniyle bunu yaşayamayanlar için çözüm katlanabilir bisiklettir. Otobüste, trende, gemide ve uçakta, kısacası her ulaşım aracında kolaylıkla taşınabilir katlanır bisikletler.

Katlanır Bisikletin Avantajları:

  • Günlük giysilerle rahat kullanılır.
  • Toplu taşıma sistemine —otobüse, tramvaya, vapura, metroya— binilir.
  • Mağazalara, alışveriş merkezlerine, markete her yere girilir —birkaç saniye içinde basitçe katlanabilir.
  • Yürüme hızında —yayalar ile birlikte— rahatça sürülebilir.
  • Küçük çaplı tekerlekleri nedeniyle manevra yeteneği yüksektir.

------------------------------------------------------------------

Sağ şerit yasal hakkımız!

Karayolları Trafik Kanununun 66. maddesi, bisikletlilere bisiklet yolunun olmadığı tüm cadde ve sokaklarda sağ şeridi kullanma hakkını veriyor.

Dahası yasaya göre iki bisiklet de yan yana yol alabilir.