Muharrem İnce liderliğindeki Memleket Partisi'nden, önce, Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Gaye Usluer istifa etmişti. Önceki gün de Eskişehir İl Başkanı Baki Dündar istifa etti.
Muharrem İnce'nin liderliğinde kurulan Memleket Partisi'nin il başkanlığına Ahmet Çetin atanmıştı. Ancak Çetin bir süre istifa etmiş yerine Odunpazarı İlçe Başkanlığı görevini yürüten Baki Dündar, Eskişehir İl Başkanı olmuştu.
Dündar'da il başkanlığından istifa etti.
Daha düne kadar Memleket Partisi'nin Genel Başkanı Muharrem İnce'ye övgüler yağdırarak, yapılacak ilk seçimde başarılı olacaklarını söylüyordu.
* * *
CHP'den istifa ederek Memleket Partisi kurucuları arasında yer alan, Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü olan eski Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer'de geçtiğimiz aylarda partiden istifa etmişti.
Dündar, Genel Başkan Vekilliği ve Memleket Partisinden istifa eden Gaye Usluer için bakın ne demişti:
'Gaye Hocamızın kendi kararıdır, yolu açık olsun. Eskişehir'de hem İl Yönetimi hem de İlçe yönetimlerimizde en ufak bir olumsuzluk, istifa yoktur, büyük bir kararlılıkla Genel Başkanımız Muharrem İnce'nin yanındayız.Eskişehir'de hem İl Yönetimi hem de İlçe Yönetimlerimizde en ufak bir olumsuzluk, istifa vb. söz konusu değil. Büyük bir kararlılıkla Genel Başkanımız Muharrem İnce'nin yanındayız. İl ve İlçe örgütlerimiz ilk günkü heyecan, birlik ve beraberlik içinde Memleket Partisinin iktidarı, Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanlığı için çalışmaya devam edeceğiz.'
* * *
Dündar'ın bu sözleri daha dün gibi hafızalarımızda yer alırken, görevinden ve partisinden istifa etmesinin arka planında ve var diye düşünüyorum.
Daha bir ay önce, 'Genel Başkanımız Muharrem İnce'nin yanındayız' diyen Baki Dündar durup dururken neden il başkanlığından ve partisinden istifa etti?
Dündar sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
'Çok değerli yol arkadaşlarım. Bu gün itibari ile Memleket Partisi Eskişehir İl Başkanlığı görevimden ve parti üyeliğimden ayrılma kararı almış bulunmaktayım. Herkese çok teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum. Saygılarımla.'
İSTİFA GEREKÇESİNİ NEDEN AÇIKLAMADI?
Memleket Partisi İl Başkanı Baki Dündar, daha düne kadar partisinin ve Genel Başkan İnce'nin bir numaraları savunucusuyken partisinden istifa gerekçesini de açıklamalıydı.
Bu hem kamuoyunda soru işareti oluşturmaz hem de Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlarını rahatlatırdı.
Bir arkadaşım telefon etti ve Baki Dündar'ın istifa nedenini sordu.
Ben de 'bilgim yok'cevabını verince şöyle bir iddia ortaya attı:
'Baki Bey Gaye Usluer'in partiden istifasını kabullenememiş. Bunu da yakınlarına anlatmış. Gaye Usluer'e telefon ederek istifa etmek istediğini söylemiş. Gaye Usluer'de 'karar sizin. Size edin veya etmeyin diyemem. Hangisini uygun görüyorsanız sizin için doğru olan neyse onu yapın' demiş. Bir de Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe başkanlarıyla Gaye Hoca'ya destek verdiği için araları açılmış. Bu bilgiler genel merkeze de gitmiş. Genel Başkan'da istifasını istemiş'.
* * *
İddia edildiği gibi Baki Dündar kendi isteğiyle mi istifa etti yoksa genel merkez Gaye Usluer'e destek verdiği iddiasıyla mı görevden aldı?
Dündar, bu sorunun cevabını açık ve net olarak vermeli.
ZAFER PARTİSİ İL BAŞKANI
BİNGÖL GÖREVDEN ALINDI
Son aylarda göçmenlerle özellikle de 'Suriyeli göçmenleri memleketlerine göndereceğim' çıkışlarıyla gündemde olan Ümit Özdağ'ın liderliğinde kurulan Zafer Partisi, büyük umutlar beslediği Eskişehir'de sorun yaşıyor.
Zafer Partisi Eskişehir Teşkilatının kurucu il başkanı Soner Çam'ın istifasından sonra Bayram Bingöl il başkanlığına atanmıştı.
İddialara göre Bayram Bingöl, 'Milli Görüş' çizgisini devam ettirerek Zafer Partisi'nde bu anlayışı uygulamak istemiş ve parti içinde huzursuzluğa yol açmıştı. İsyanın sebeplerinden birinin, İsmailağa'nın lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun ölümünden sonra Bingöl'ün gerici sözleri olduğu da iddia edildi.
Bundan rahatsızlık duydukları gerekçesiyle Zafer Partisi il yönetimden 4 kişinin istifa etmişlerdi.
Yine iddialara göre, göreve çağrılan yedek üyeler görevi kabul etmemişler. Ayrıca tüzüğe göre ayda en az iki kez yapılan yönetim kurulu toplantısının düzenlenmemiş.
Parti içerisinde yaşanan huzursuzluk Genel Merkeze intikal ettirilmiş. Genel Merkez yönetimi tarafından Genel Başkan Ümit Özdağ'a da aktarılan bu rahatsızlık sonucu,
Eskişehir İl Başkanı Bayram Bingöl görevden alınarak yerine Mustafa Aynacı getirildi.
GENEL KURUL KARARI ALINDI
Tüm bu gelişmelerle beraber Zafer Partisi Eskişehir İl Başkanlığı olağanüstü kongre kararı aldı. Yeni başkanın belirleneceği kongre, olağan dışı bir gelişme yaşanmazsa 20-21 Ağustos'ta gerçekleştirilecek.
* * *
Yeni kurulan henüz seçmenden geçerli veya geçersiz oy almayan Memleket ve Zafer Partisi'nin genel merkezlerinde ve il teşkilatlarında yaşanan huzursuzluk, yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde seçmenin kafasını bulandırdı.
* * *

jale nur süllü pazarda
Çarşamba günü akşam 19.00 civarlarında Vişnelik Mahallesinde kurulan Çarşamba pazarına uğradım. Domates, salatalık ve meyve alacaktım.
Âdetimdir, önce pazarı gezerim. Etiketlere bakarım.
Etiketleri fiyatları bakarken yerli domatesin pazara gelmesine rağmen kilosu hala 12-15 lira civarında.
Limonun yanına yaklaşılmıyor! Kilosu 25 TL.
Patates 12, soğan 10 lira, ıspanak 15 lira.
Domates, patates, soğan, ıspanak insanların temel gıda maddeleri…
* * *
Pazarda dolaşırken CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ile karşılaştık.
Saha çalışmalarını tamamlayıp alış verişe çıkmış.
Pazarda alış veriş yapanlar Jale Nur Süllü'yü görünce önce şaşırdılar.
'Jale Hanım sizde mi ihtiyaçlarınızı pazar yerlerinden karşılıyorsunuz?' diye sordular.
'Evet, vakit buldukça alışverişimi pazar yerlerinden yapıyorum. Bu sayede göremediğim eş dostla karşılaşıp özlem gideriyoruz. Pazar yerlerinden alış veriş yapmak hoşuma gidiyor' diye cevap verdi.
FİYATLAR YÜKSEK
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü'ye, 'Sebze-meyve fiyatlarını nasıl buldunuz?' diye sordum.
'Artık yaz mevsimine veda etmek üzeriyiz. Sebze ve meyvenin en bol olduğu dönemdeyiz. Ancak fiyatları hala yüksek. Oysa geçmiş yıllarda bu dönemler de bolluktan fiyatlar da epey düşük olurdu. Ancak son yılların en yüksek enflasyonu ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle fiyatlar düşmüyor. Eskişehir dışından gelen ürünlere bir yılda yüzde üç yüz artan mazot zammı en büyük etken. Üreticinin 5 liraya mal ettiği ürün pazara gelince 15-20 TL'den satılıyor. Yanlış anlaşılmasın kimseyi suçlamıyorum. Tek suçlu mevcut iktidar. İnşallah 2023 seçimlerinde bunları halk gönderecek. Millet İttifakı iktidarı iş başına gelince bir yıl içerisinde hem enflasyon düşecek hem de ekonomik kriz sorunu çözülecek' dedi.
PAZARCI PARA ALMAK İSTEMEDİ
Elma tezgahından bir kilo elma alan Jale Nur Süllü'yü tanıyan pazarcı esnafı, 'Sayın Vekilim bir kilo elmanın parasını alırsam ayıp olur. O da bizim size ikramımız olsun' diyerek para almak istemedi.
Jale Hanım ise, 'Siz sabahtan akşama kadar zor şartlarda saatlerce ayakta kalarak para kazanıyorsunuz. Elmanın parasını almazsanız ben sizin alın terinizin hakkını yemiş olurum. Sonuçta ben de bir tüketiciyim. Sade vatandaş olarak pazardan alışveriş yapıyorum. Herkes gibi bende almış olduğum elmanın parasını ödemek zorundayım' diyerek pazarcıya elmanın parasını verdi.
* * *
Pazardan alışveriş yapan bir milletvekilini ilk kez gördüm.
Genelde seçim dönemlerinde yani seçime bir-iki ay kala pazar yerlerine giderler.
O da 'alış-veriş' için değil.
Propaganda, yani partisine dolasıyla kendisine oy istemek için.
Genelde ihtiyaçlarını en yakın manavdan-marketten alırlar veya aldırırlar.
'Milletvekilleri' millettin oyu ile TBMM'de millet adına görev yaparlar. Aslında halktan bir üstünlüğü yok. Milletvekilliği görevi sona erdikten sonra yine aramıza katılarak bizden biri olurlar.
Jale Nur Süllü'yü kutluyorum.
Neden mi?
Milletten kopmadığı, milletin arasında gezdiği, ihtiyaçlarını millet gibi pazar yerlerinden karşıladığı için.
* * *

DERS VEREN HİKÂYE:

BİR İPİN HİKÂYESİ
Zenginin biri ölmeden önce şöyle bir duyuru yapmış ;
'Ben öldüğümde, kim benimle mezarda bir gece kalmaya razı olursa, malımın yarısı onundur'.
Bunu duyan bir hamal :'Şu elimdeki ipten başka kaybedecek neyim var ki' diye düşünmüş ve teklifi kabul etmiş.
Bir süre sonra da zengin adam vefat etmiş. Hamala 'Hadi bakalım' demişler. O da yanından ayırmadığı ipiyle beraber zengin adamla birlikte kabre konmuş ve üzerleri örtülmüş. Gece olduğunda, sorgu melekleri gelmiş ve bir de bakmışlar ki, biri ölü biri diri iki kişi. 'Ölü nasıl olsa burda, garanti, biz şu diriden başlayalım…' demişler ve hamala sormaya başlamışlar…'O ipi nerden aldın, onunla ne kazandın, kazandığını nerelere harcadın…' Sabaha kadar hamalı doğduğuna pişman etmişler. Sabah olduğunda mezar açılmış ve herkes hamalı tebrik etmeye başlamış:
'Helal olsun, başardın. Artık zenginsin, malın yarısı senin…' Hamal: 'Aman' demiş…'Ben almayım, bir ipin hesabını verene kadar akla karayı seçtim.
* * *

FIKRA:

Gebe Değil Ebe
Sık sık olduğu gibi yine iş yerine geç gelmişti. Patron çağırıp sebebini sorunca:
- Sormayın efendim, karım dün gece güç bir doğum yaptı da ondan dolayı geciktim.
Bir hafta sonra yine işe geç gelmişti. Patron yine çağırdı. Adam bu kez de aynı mazereti söyledi:
- Efendim, karım dün gece çok güç bir doğum yaptığı için zamanında gelemedim.
Patron kaşlarını çattı. Adam pişkince yalan söylüyordu.
- Nasıl olur canım! Karınız haftada bir çocuk mu doğuruyor?
Adam sakinliğini yitirmeden, yanlış anlaşılmaya bir açıklık getirdi:
- Efendim, karım doğurmuyor doğurtuyor. Çünkü karım gebe değil ebe.
* * *