SARI RENKLİ, İRİ ÇEKİRDEKLİ SAĞLIK TOPU
Sağlıklı bir yaşam sürmek için et, sebze tüketimi kadar meyve tüketimine de önem vermek gerekmektedir. Birçok kişinin yenidünya olarak bildiği diğer adı malta eriği olan meyve kadar, her kısmı faydalı olan meyve sayısı azdır. Tadı sanki şeftali, narenciye ve mangonun karışımı gibi olan bu meyve, baharın müjdecilerinden de biridir. Bu lezzetli meyve genellikle taze olarak tüketilmekte fakat marmeladı, sütlü tatlısı, reçeli, konservesi de yapılabilmektedir. Kabuğunun sarı-turuncu renginden anlaşılacağı gibi bir A vitamini kaynağıdır ve karoten bakımından zengindir. A vitamini güneş ışınlarını tutmakta, bahar aylarında aniden artan güneş ışınlarına karşı vücudu korumaktadır. Vücudun şekillenme, yenilenme işlemlerine katkı sağlamaktadır. O nedenle özellikle sık yenilenen ağız içi örtüsü, retinanın renk dokusu gibi sürekli dönüşüm gösteren dokular bu vitamine gereksinim duyarlar. Uzun süre A vitamini alınmaması bağışıklık sistemi olumsuz etkilenmektedir. Tek başına A vitamini alınsa da vücuda emilimi için yağ gereklidir ve yemeklerle aldığımız yağ buna katkıda bulunmaktadır. Özellikle Gaziantep yöresinde 'yenidünya kebabı' olarak bilinen kebap, tatlı ve tuzlunun birleştiği ve besin değeri yüksek olan yenidünyadaki A vitamininden yararlanmayı artıran bir gıda türüdür. Yenidünya şeker hastalığı olmayan, cilt rahatsızlığı çekenlerin tüketmesi yararlı bir meyvedir. Cildi nemlendirmekte, taze ve sağlıklı bir görünüm almasına katkı yapmaktadır.
İçeriğinde B3, B6, B9 vitaminleri bulunmakta olup, bu üç vitamin de suda eriyen vitaminlerdir ve fazlası idrar ile atılmaktadır. B3 kolestrol seviyesini dengelemekte, beyin fonksiyonu, hafıza kaybı, migren, baş ağrısı, depresyon, yaşa bağlı olarak gelişen Alzheimer hastalığı ve diyabetin önlenmesine, eklem hareketliliğinin artırılmasına, iltihaplı eklem romatizmasının azalmasına, hareketlilik ve kuvvet için eklem kıkırdağının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmaktadır. Yenidünyanın içinde bulunan B6 vitamini sinir sistemini korumaya, kırmızı kan hücresi hemoglobin yapmaya, gıdalardan enerji sağlamaya, kan şekeri seviyesini dengelemeye, ruh halini iyileştirmeye, bağışıklığı sağlamak için antikor oluşumuna yardımcı olmaktadır. Yenidünyanın önemli miktarda içerdiği folik asit yani B9 vitamini ile tüm B vitaminlerinde olduğu gibi vücuda enerji sağlamakta, vücutta var olan hücrelerin bölünme hızlarına müdahale ederek, hücre büyümesi ile oluşan kanser gibi oluşumlara engel oluşturmakta, hafızanın güçlenmesine yardımcı olmakta, kan hücrelerinin çoğalmasını sağlayarak kansızlığın önüne geçmektedir. Özellikle bahar aylarında daha fazla ihtiyaç hissedilen C vitamini içeren yenidünya, bu vitamin sayesinde vücudu, hücrelere zarar veren, bağışıklığı zayıflatan ve hastalık nedeni olan serbest radikallerden korumakta, kadınlar için önemli olan demir alımını artırmakta, katarak oluşumunu önlemeye ve geciktirmeye yardımcı olmakta, ağır metallerden olan kurşunun birikimini engellemektedir. Yenidünyada fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri de bulunmaktadır. Bu minerallerin hepsi çocukların vücut gelişiminde rol oynamaktadır. Kalsiyum kemik ve diş sağlığına, kas kasılmasına, böbrek faaliyetlerine, kalp atımının düzenine, karbonhidrat ve yağların vücut tarafından kullanılmasına etki ederken; magnezyum kas aktivitesi ve sinir sisteminin düzenlenmesine, protein ve yağ sentezine, kalsiyumun kan içinde çözünmesini sağlayarak böbrek taşı oluşumunun engellemesine katkı yapar; potasyum ise yüksek tansiyondan oluşan kalp- damar hastalığına yakalanma riskinin azalmasına, sinir sisteminin düzenine, diyabet oluşumunun engellenmesine, göz sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.
Yenidünyada bulunan antioksidan etkiye sahip flavanoidler hücre hasarını önlemekte, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Yenidünya antioksidan etkileri artıran malik asit bakımından da zengin bir meyvedir. Bu asit, enerji üretimi, kasların yorgunluğunun giderilmesi, metallerin toksik etkisinin azaltılması, kalbin, kasların ve sinirlerin iyi çalışması, cildin sağlıklı ve pürüzsüz olmasına fayda sağlamaktadır. Yenidünya, pektin adı verilen lifler bakımından da zengindir. Bunlar sindirilemezler, kalın bağırsağın hem bakteri örtüsünü besler, hem de kabızlığı giderici etki yaparlar. Yenidünya içerdiği lifler, vitaminler ve mineraller ile kolestrolün düşürülmesine yardımcı olmakta, kalp- damar hastalığına yatkınlığı azaltmaktadır. Kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlayan lifler aynı şekilde düşüşünü de önlediğinden, ani acıkma krizlerini önlemekte, düşük kalorili olmaları ve tok tutmaları ile de kilo vermeye çalışanlara yardımcı olmaktadır. 100 gramı 50 kalori olan yenidünyayı yeter miktarlarda tüketmek sağlıklı ve kaliteli beslenme bakımından çok faydalıdır.