Ulaşımda araba yerine bisikleti seçtiğim için yıllık 7500 lira tasarruf yaptığımı farkettim. Paylaşayım istedim yöntemimi, tabi ki parayı değil. Zaten kumbarada birikmiş gerçek bir para da değil bu.
Evim ile iş yerim arası uzaklık 15 kilometredir. Her gün en azından 30 kilometre yol yaparım bisikletimle. İşe gitmediğim günlerde de gezmek eğlenmek için, çarşı pazar için, alışveriş için 30 kilometreyi aşar yine yaptığım yolun toplamı.
Günde 30 kilometre yol, hafta 210, ayda 840 ve yılda 10 bin kilometre yapar. Eski zamanlarda araba kullanmışlığım var. Arabamla da yıllık 10 bin kilometre yol yapardım bir yılda, anımsıyorum.
Araba ile yıllık yapılan 10 bin kilometre yolun bugünkü maliyeti 7500 lira tutuyor. Şöyle: Orta sınıf bir arabanın şehir içi yakıt tüketimi 100 kilometrede 6 litreyi bulur. Yıllık 10 bin kilometre için 600 litre yakıt gerekiyor. Akaryakıt fiyatları ortalama 7 lira oldu. Toplam 600 litre akaryakıtın maliyeti de aşağı yukarı 4000 liradır. Yeni bir arabanın kaskosu, sigortası 2500 lirayı geçiyor, bugün için. Yıllık bakım onarım giderleri de üç aşağı beş yukarı 1000 lirayı bulur. Yakıt, sigorta, bakım toplam yıllık araba ile ulaşımın maliyeti 7500 lira. Neredeyse iki ay çalışmam gerekir, bu parayı kazanmak için!
Ya bisiklet?
Bisiklet her zaman bedava. Dahası bu hesaptan da görüldüğü gibi para kazandırıyor bile diyebilirim. Sonuç olarak ulaşım için araba yerine bisikleti seçtiğim için yıllık 7500 lira tasarrufum var. Daha ne olsun?



BİSİKLOPEDİ
BİSİKLET KAZALARINDA İLK YARDIM
İlk yardım, bir kaza durumunda, tıbbi yardımı gelene kadar, hayatın kurtarılması amacıyla olay yerinde, yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlk yardımcı sertifikası almış kişiler ilk yardım yapabilirler. Yapılacak ilk ve temel iş yaşamın sürdürülmesini sağlamaktır. İlk yardım sertifisası Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığının verdiği eğitimlerle alınabilir.
Bisiklet Kazalarında İlk Yapılacaklar:
  1. Kazaya uğrayan bisikletlinin güvenliği sağlanır. Yeni bir kaza gerçekleşmemesi için uyarıcı bir kişi arkadan gelen araç ve bisikletliler için önlem alır.
  2. Kazazede yerinden kımıldatılmaz, yaşamsal bulguları (bilinç, hava yolu, solunum, kalp atımı) kontrol edilir. Kanamalı durumlarda bulaşıcı hastalıklara karşı korunmak için eldiven kullanılır.
  3. Zaman yitirmeksizin 112 aranır. Kesin yer, adres, kimilk, telefon no, olay, hasta sayısı ve durumu bildirilir.
  4. İlk yardım bilinmiyorsa kesinlikle yaralıya dokunulmaz ve yerinden kımıldatılmaz. Yaralının korku ve endişesi giderilir, yarasını görmesine izin verilmez.
  5. Her zaman bisiklette bulundurulacak bir ilk yardım çantası çok işe yarar.
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
13 Kasım
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
14 Kasım
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
15 Kasım
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
19 Kasım Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.