Aylardır devam eden referandum gündemi bugün sandığa gitmemiz ile son bulmuş olacak. Sonucun Eskişehir'de ya da Türkiye'de ne olacağını bu yazıyı yazarken bilemiyorum elbette.
Ancak bildiğim ve beni son derece memnun eden bir şey var. Eskişehir, bu seçim sürecinin yine örnek şehirlerinden bir tanesi olmayı başardı.
Şehrimizde 'Evet' ve 'Hayır' taraflarının karşılıklı sağduyusu, verilen ılımlı mesajlar, karşıt görüşlerin çadır ya da stantlarına yapılan ziyaretler, olgun biçimde sadece fikirlerin tartışıldığı bir demokrasi ortamı, siyasilerin rakiplerine gösterdiği nezaket… İnsan daha ne ister?
Bu süreçte özellikle ülke genelinde yaşanan bazı olumsuz örnekleri, sert esen siyasi rüzgar doğrultusunda verilen mesajları, liderlerin zaman zaman kantarın topuzunu kaçırmalarını, yapılan talihsiz açıklamaları, kendini bilmezlerin skandal sosyal medya paylaşımlarını, işin fiziksel şiddete dönüştüğü münferit olayları vs. düşündükçe… Bir kez daha anladım ve söyledim: İyi ki Eskişehirliyim…
Tüm bu olumsuzlukların beraberinde bir basın emekçisi olarak takip ettiğim Eskişehir gündeminde bu ve benzeri tek bir olaya bile rastlamamış olmak ne kadar güzel, anlatamam. Şehrimizde birbirinin tam aksini düşünenler, söyleyenler birbirleri ile hiç uğraşmadılar. Başından beri herkes derdini anlattı. Tercihin neden 'Evet' ya da 'Hayır' olması gerektiğini konuştu.
Eskişehirli basın emekçilerinin de hakkını vermek gerek sevgili okurlar. Tüm meslektaşlarım son derece yoğun bir süreçten sizleri haberdar edebilmek adına özverili bir mesai verdi. Yapılan üst düzey ziyaretlerin, sayısız açıklamaların bini bir para iken bu koşuşturma gerçekten bizleri de yordu diyebilirim.
Gelelim sonuca… Bu akşam nihayet dananın kuyruğu kopacak ve sonuçlar belli olacak. Sonuç ne olursa olsun bu bir siyasi parti seçimi değildi… Ortada kutlanacak bir zafer yok… 'Evet' ya da 'Hayır' tarafları düşman hatta rakip bile değildi… Karşı tarafa kızgınlık duyacak bir durum da yok… Ortada bir fikir vardı sadece; yeni bir anayasa… Buna katılanlar ve katılmayanlar fikirlerini belirtti, gitti oyunu kullandı. Olay sadece bu!
Bundan böyle hepimize düşen görev, daha güzel, daha refah, daha huzurlu ve barış içerisinde bir ortam için mücadele etmek. Üstelik bunu yapmak için göstereceğimiz çabanın yeni anayasa ile de bir ilgisi yok.
Uzun zamandır hepimizin yorulduğu terörden, ekonomik durgunluktan, huzur ortamını bozan olaylardan millet olarak yeterince sıkıldığımızı söylemeye bile gerek yok! İşte bu yüzden hem Eskişehir'de hem de yurdun dört köşesinde her zamankinden daha çok birlik-beraberlik zamanı...
Sonuç her ne olursa olsun; anlayış, sağduyu, hoşgörü tıpkı Eskişehir'de olduğu gibi ülkemizin tamamında eksik olmasın diye umuyorum.
Çıkacak sonuca göre tarafların yaptığı propaganda çalışmalarını, kendileri adına hatalarını ve bunun sandığa yansımalarını elbette daha sonra analiz edeceğiz. Dilerim ki sonuç hepimiz için iyisi olur…