Milli Eğitim Bakanlığı yönetici görevlendirme mülakat sonuçları 7 Mayıs 2018'de açıklanacaktı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 2018 yılı yönetici atama takvimini 'nedense' geçen gün güncelleyiverdi(!)
Takvime göre yönetici mülakat sonuçları seçimlerden sonra açıklanacak.
30046 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği' hükümleri kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından; müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevlendirmelerine başvuru yapan adayların mülakatları 5 Nisan-3 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılmıştı.

SONUÇLAR SEÇİMLERDEN SONRA
Yapılan güncelleme ile birlikte yönetici adaylarının sözlü sınav sonuçlarının açıklanması 26 Haziran 2018 tarihinde yapılacak, görevlendirmeye esas puanlar ise 13 Temmuz 2018 tarihinde açıklanacak.
Başvuru sonuçları, yöneticilik tercihlerinin alınmasından sonra 25 Temmuz 2018 tarihinde açıklanacak.
İhtiyacı karşılanamayan eğitim kurumları yöneticiliklerine duyuru, başvuru ve görevlendirmeler ise yaz tatili boyunca devam edecek.

'BU KADAR PİS KOKUYU ÖRTEMEZSİNİZ'
MEB'in 2018 yılı yönetici atama takviminde yaptığı değişikliğe eğitimciler ve eğitim iş kolundaki bazı sendikalar tepki gösterdi.
Türk Eğitim-Sen eski Genel Başkanı İsmail Koncuk, yapılan değişikliği değerlendirirken 'Yine yandaşlar yönetici yapılmak isteniyor. Bu kadar pis kokuyu örtemezsiniz' dedi
Atamaların ertelenmesi ile; AKP ve MHP arasındaki seçim ittifakına zarar gelmesinin önlenmek istendiği, MHP kanadından seçim öncesinde gelebilecek olası tepkilerin önüne geçilmesinin hesaplandığı iddia ediliyor.
MEB'de görev yapan okul müdürlerinin sendikalara göre dağılımına baktığımızda 'sendikal avantajın(!)' ulaştığı nokta çok daha iyi anlaşılıyor.
MEB'de görev yapan okul müdürü sayısı; 29 050 kişi
Eğitim Bir- Sen üyesi okul müdürü ; 21 500 kişi
Sendikalı olmayan okul müdürü sayısı ; 3 802 kişi
Eğitim Bir-Sen dışında kalan 7 sendikaya
üye olan okul müdürü sayısı ; 3748 kişi
Bu arada Eskişehir'de, Eğitim-İş ve Eğitim Sen üyesi hiçbir okul müdürü bulunmadığını da belirtelim.

EĞİTİM ÖĞRETİM AKSAYABİLİR
2017 yılında da yönetici görevlendirmeleri okulların açılmasına kadar sarkmıştı. Açıklanan yönetici görevlendirme takvimine göre yine aynı durumun yaşanacağı anlaşılıyor.
Eğitimciler ve eğitim iş kolundaki sendikalar okullara yönetici atamalarının geciktirilmesini oldukça sakıncalı buluyorlar. Çünkü;
  • Müdürler, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları yaz tatili boyunca yer değiştirme işlemleri ile uğraşacağından; okulların bakım onarımı ve yeni öğretim yılına hazırlık çalışmaları aksayacak. Okullar yeni eğitim öğretim yılına hazırlıksız girmek zorunda kalacak.
  • Yönetici görevlendirmeleri nedeniyle boşalacak kadrolar, öğretmenlerin il içi ve il dışı yer değiştirmelerinde kullanılamayacak. Bu durum öğretmen yer değiştirme işlemlerinde bir çok hak kayıplarına neden olacak.
  • Okullar yeni öğretim yılına başlarken görev alacak yeni veya yer değiştiren yöneticilerin uyum sorunlarını aşacak zamanları olmayacak . Öğretmen ve öğrenciler bu durumdan olumsuz etkilenecek, eğitim öğretim süreçleri aksayacak.
  • Uzun süreli erteleme sonrasında verilen puanlar deşifre olabilecek.
  • Bu sene yeni uygulanacak liselere giriş sistemi ile yaz aylarında ortaya çıkacak sorunların çözümü daha da zorlaşacak.
Okullarda yönetici olarak görevlendirilecek eğitimcilerde aranacak koşullar yasa ve yönetmelikler ile bellidir. Oldu olacak(!) bu koşulların birinci maddesine 'malum sendikaya üye olmak' maddesi de eklensin (!)
'Mesleki liyakat, deneyim, uzmanlık, tarafsızlık ilkesi' ne olacak diye soranlara ise verilecek 'en son model' cevap zaten hazır; yapmayın (!..)