AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın görevden alınacağı iddiası şehirde adeta 'bomba etkisi' yarattı.
Dün nereye gitsem, hangi cadde ve sokakta dolaşsam tanıdıklar, 'Sadi Bey Zihni Çalışkan görevden mi alındı veya alınacakmış doğru mu?' diye sordular.
Yaklaşık bir ay kadar önce bana da 'AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan görevden alınacak' bilgisi geldi.
Ben çok fazla ihtimal vermediğim için üzerinde durmadım. Daha doğrusu AK Parti'ye yakın bir iki kişiye sordum, '10 ay sonra seçim var. Seçim öncesi teşkilatların görevden alınmaları doğru olmaz. Ben duymadım' demişlerdi.
Sağlı Sollu Haber'de, 'AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan görevden alınacağı yerine gelecek isim de Gürhan Albayrak'ın atanacağı iddia ediliyor' şeklinde haber yayınlanınca, bu haberi de öyle sanıyorum ki Zihni Çalışkan'dan hoşlanmayan kendi partilileri kulak kulağa fısıldamışlar!
ALİ ACAR İLE ARASININ İYİ
OLMADIĞI KONUŞULUYORDU
Zihni Çalışkan'ınOdunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar ile aralarının limoni olduğu bir yılı aşkın süredir konuşuluyor.
Hatta bir ara sosyal medya hesaplarından Acar'ı eleştirip Çalışkan'a övgüler yağdıranlar bile vardı.
Bu eleştirilere Ali Acar sessiz kalmayı tercih ederken, Çalışkan ise 'aramızda herhangi bir sorun yok. Amacımız AK Parti'ye hizmet etmek' şeklinde bir açıklama yapmadı.
Yaptı ise ben görmedim.
Hatta eleştiri yapanlar Acar'ın görevden alınması için girişimlerde bulundukları iddia edildi.
Sağlı Sollu Haber'de yer alan haberde, Zihni Çalışkan'ın AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu'ndan da son dönemde rahatsızlık duyduğu, genel merkeze her iki ilçe başkanını da şikayet ettiği iddia ediliyor.
İddialar doğru ve Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe başkanları ve teşkilat yöneticileri başarısızsa o zaman il başkanı ile il yönetimi de başarısız sayılmaz mı?
İl ağabey, ilçeler ise kardeşleri sayılır.
Özellikle merkez ilçeler ile il başkanı arasında iddia edildiği gibi sorun yaşanıyorsa 2023 seçimlerinde nasıl başarı elde edilecek?
Seçim öncesi il teşkilatı ile başta merkez ilçeler olmak üzere dış ilçe başkanları ile sorun yaşanıyorsa, tek yumruk olunamıyorsa başarı beklemek de hayal olur.
MİLLETVEKİLLERİ İLE ARASI AÇILDI MI?
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan'ın yanı sıra Nabi Avcı ve Emine Nur Günay ile de arasının açıldığı iddia ediliyor. Sağlısollu Haberdeki 'Zihni Çalışkan görevden mi alınacak' haberinin içerisinde AK Parti Eskişehir milletvekilleri ile benim de duyduğum ve teyit ettiremediğim 'aralarının bozulduğu' iddiası da yer alıyor.
AK Parti İl Tanıtım ve Medya Başkanı Hasan Burgaz, il başkanının görevden alınacağı iddiasının doğru olmadığı şeklinde yaptığı kamuoyunu bilgilendirme açıklamasında, milletvekilleri ile il başkanın 'aralarının açık' olduğu iddiasına açıklık getirmemiş.
Hasan Burgaz'a soruyorum.
'İddia doğru mu? Açıklamada bu iddiaya neden yer vermediniz?'.
'GENEL MERKEZ HANGİ GÖREVİ ONU YAPAR'
'AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın görevden alınacağı konuşuluyor' iddiası üzerineTanıtım ve Medya Başkanı Hasan Burgaz açıklama yapmış.
Zihni Çalışkan'ın görevine devam ettiğini, AK Parti Genel Merkezi'nin kendisine hangi görevi verirse yapacağını ve teşkilatın 2023 seçimlerine Çalışkan'ın başkanlığında gireceğini söylemiş.
2023 seçimlerine 10 ay kaldı.
AK Parti Eskişehir İl, Odunpazarı ve Tepebaşı Teşkilatları yenilenecek mi? Yoksa 2023 seçim sürecini mevcut başkan ve yönetimler mi yönetecek? Bekleyip göreceğiz.
* * *

Sivrihisar Türkiye'nin festivaller ilçesi!
Sivrihisar Belediyesi tarafından 1-3 Temmuz tarihleri arasında Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali'nin 3'üncüsü gerçekleşti.
Geçen iki festivalde olduğu gibi 3'üncü festivalde gerek Türkiye genelinde gerekse Avrupa'da büyük ses getirdi.
3'üncüsü gerçekleştirilen 3 gün süren festival ES TV ekranlarından da canlı olarak yayınlandı.
Hemen hemen TV kanallarının hepsinde festival haberi geniş yer aldı.
'Sivrihisar'ın kabuğunu kırdık'
Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, 'Sivrihisar'ın kabuğunu kırdık. Türkiye'de festivaller ilçesi olduk ama hedefimiz dünyada festivaller ilçesi olmak' dedi.
Yıllardır Sivrihisar İlçesinde 'Nasreddin Hoca'yı anma ve şenlikleri' yapılırdı.
Yerel folklor ekipleri çıkar gösteri yapar, birde yerel sanatçılar konser verirdi. Sönük geçerdi.
Hamid Yüzügüllü Sivrihisar İlçesi Belediye Başkanı seçildikten sonra ses getiren ve güldürü ustası Nasreddin Hoca'nın adına yakışır kutlamalar yapılmaya başlandı. Ayrıca ilçe ciddi anlamda hizmetler aldı.
* * *
Tarihi Ulu Cami, Ermeni Kilisesi, saat kulesi, tarihi evlerin restorasyonları yapıldı, çökmek üzere olanlar kurtarıldı. Kuvayı Milliye'nin kurduğu Bakanlar Kurulunun Kurtuluş Savaşı sırasında ve en kritik bir dönemde Ankara dışında ilk kez toplandığı ve önemli kararlar alındığı Zaim Ağa Konağı yenilendive müze olarak ziyarete açıldı.Sokak iyileştirmeleri, Türkiye'nin ilk Açık Hava Müzesi, Nasreddin Hoca Kültür Evi, tarihi Çardak Hamamı restorasyonları gerçekleştirildi.
Meşhur İncili küpesi, cebesi, 5 bacalı kilimi ve asırlar boyu çeşitli uygarlıkların uğrak yeri olması nedeniyle Sivrihisar zengin mutfak kültürünün özelliklerini taşımaktadır.
Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü ve ekibin girişimleriyle Sivrihisar Muska Baklavası, Höşmerim Tatlısı, Dövme Sucuğutescillendi.
Eskişehir'in önemli kültür miraslarından 'Sivrihisar incili küpe' ve 'Sivrihisar cebesi'nin'coğrafi işaret tescili'yapıldı.
Festivalin 3'üncü gününde ES TV mikrofonlarına değerlendirmelerde bulunan Hamid Yüzügüllü, Sivrihisar'ın festivaller ilçesi olma yolunda ilerlediğini, hedeflerinin Sivrihisar'ı tüm dünyaya tanıtmak olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:
'Sivrihisar okumakla, yazmakla
yaşanmaz, gelinip görerek yaşanır'
Sivrihisar da yok yok. Sivrihisar okumakla, yazmakla yaşanmaz, gelinip bizzat yaşayarak, görerek yaşanır. Sivrihisar baktığında tablo, gezdiğinde tarihtir. Artık Sivrihisar festivaller ilçesi oldu Türkiye'de.
GELENEKSEL OLDU
Sivrihisar'ın değerlerini ön plana çıkarmak için başka festivaller daha düzenlemeyi planlıyoruz. Türkiye'de, bölgede festivaller ilçesi olduk. Şubat ayında Sucuk Festivali düzenledik. Bunlar geleneksel hale geldi. Sucuk Festivali'nde bir günde 200 bin kişiyi ağırlamıştık. Sivrihisar'ın değerlerini ön plana çıkarmak için birkaç farklı festivallerimiz olacak. Hedefimiz dünyada festivaller ilçesi olmak. İleride festival dendiğinde akla Sivrihisar ilçesi gelecek.
BAKTIĞINDA TABLO GEZDİĞİNDE TARİHTİR
2014 yılında göreve geldiğimizde kendimize bir yol çizmiştik. Tek hedefimiz Sivrihisar'ı hak ettiği noktaya getirmekti. Çok şükür bugüne kadar tüm hedeflediğimiz planlarımızı gerçekleştirdik. Sivrihisar'ın kabuğunu kırdık. Tüm dünyaya tüm Türkiye'ye tanıttık. Sivrihisar'ın önü açık. Sivrihisar halkıyla el ele verdik ilçemiz, memleketimiz için çalıştık. Çalışmaya da devam ediyoruz. Sivrihisar'a gelenler burada tarih, kültür, sanat, gastronomi bulabilir.'
* * *

İYİ BAYRAMLAR
Bayram sabahları, huzur demektir.
Ana-baba sıcağı demektir.
Bir masanın başında toplanmış gurbetler, çaya katılan hasretlerdir.
Çocuk sesleridir.
Anne elinden börektir.
Kardeş sevgisidir.
Bayramlıktır en güzelinden.
Bayram namazadır.
Kapıda beklenen babadır, atadır.
Harçlıktır.
Hatıralardır yad edilen.
Unutulan yakınlar,
Uzun zamandır aranmamış akrabalardır.
Evi saran kahkalardır.
Paylaşmaktır ekmeği, neşeyi, sevgiyi.
Mutluluktur kısacası.
Güzeldir bayram sabahları.
Vefayı hatırlatır.
Belki de insanlığımızı.
* * *
Vesile olalım kardeşliğe ve barışa. Erişelim birlikte nice bayramlara. Mübarek kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutlar; küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği bir bayram dilerim.
* * *

Fıkra:

TAMAM, Mahkeme Bitti
Yoksulun biri, son parasıyla fırında bayat bir ekmek almış, lokantaya gitmiş, pişen yemeğin buharına ekmeği tutup yumuşata yumuşata yemiş.
Dışarı çıkarken aşçı yapışmış:
- 'Parasını ver!'
- 'Yemek yemedim ki!'
- 'Olsun buharda yumuşattın!'

Kadıya çıkmışlar, olayı anlatmışlar, kadı Bektaşi'ymiş, cebinden kesesini çıkarıp bozuk paraları iki avucuna boşaltmış, aşçının kulağının dibinde sallaya sallaya şıkırdatmış:
- 'Tamam mahkeme bitti, gidin!'
Aşçı itiraz etmiş:
- 'Hani benim param!'
Bektaşi şöyle cevap vermiş:
- Buhardan yemeğin parası şıkırtıyla ödenir.
* * *
HİKAYE:


Ekşi Yüzlünün Balı
Tatlı Dilli, güler yüzlü bir delikanlı bal satardı. Bu, öyle yakışıklı, öyle sevimli bir gençti ki, gönüller onun şeker gülüşünden yanar tutuşurdu.
Genç satıcı beli boğumlu bir şeker kamışını andırırdı. Sinekten çok müşterisi vardı. Öyle ki, hani zehir satsa, onun elinden olduktan sonra herkes bunu bal şerbeti diye içerdi.
Bir gün kaba saba bir adam, bu delikanlının satışını gördü, kazancını kıskandı. Ertesi gün kendisi de başında bal, yüzünde sirke, şehri dolaşmaya başladı. Bağıra çağıra, bir o yana, bir bu yana, mahalle arasında geziniyor, malını satmaya çalışıyordu. Fakat ne hikmetse, balına müşteri değil, tek sinek bile konmadı.
O gün eline hiç para geçmedi. Akşam olunca sıkıntı içinde evine döndü. Fena halde kızmıştı. Suratını cezadan korkan suçlular gibi asmış, kaşlarını bayramda zindanda kalan mahpuslar gibi çatmıştı.
Karısı ona şaka yollu şöyle söyledi:
'Yüzü ekşi olanın balı acı olur!'
Çirkin huy, insanı Cehenneme götürür. Güzel huy ise Cennetten gelmiştir. Haydi altının gümüşün yok, bir tatlı dilin de mi yok! Irmak kenarından sıcak su iç de, ekşi yüzlünün elinden soğuk şerbet içme!
* * *