Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri İsmail Gerim ES TV mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz gün imza töreni gerçekleşen ESO Mesleki Eğitim Merkezi hakkında konuşan Gerim, projenin iş arayanlar ve işverenler için çok önem ifade ettiğini söyledi. BEBKA olarak projeye destek verdiklerini ve heyecanlı olduklarını anlatan Gerim, 'İşçi bulamıyorum diyen bir kesim var. Dolayısıyla bunların ortak paydada buluştuğu mesleklerde insan kaynaklarının yetişmesi de gerekiyordu' diye konuştu.
70 MİLYON FİNANS
BEBKA olarak 10 yılda 102 projeye imza attıklarına dikkat çeken Gerim, 'Toplam 53 milyonluk bir proje finansmanı sağlandı. Bunun haricinde de güdümlü bir projemiz vardı. Bu projemiz de ikinci güdümlü projemiz oldu. Onlar için de toplamda ilk proje için 9.3 milyon harcadık. O proje de Eskişehir Ticaret Odası'nın yapmış olduğu Kongre ve Fuar Merkezi. Şu anda pandemi nedeniyle etkinlikleri iptal oldu ama çok sayıda fuarın yapıldığı bir yer. Oraya da biz ajans olarak bir katkı koymuştuk. Güdümlü proje desteği vermiştik. Bu projede de 7.3 milyon destek vermiş oluyoruz. Toplamda bunları da eklediğimizde 70 milyon TL'ye yakın bir finansman sağlamış oluyoruz Eskişehir'e' şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER VAR
Eskişehir özelinde öne çıkan sektörlerden ve Anadolu Üniversitesi'nde kurulan çizgi film animasyon bölümünden söz eden Gerim, 'Havacılık, raylı sistemler, savunma sistemleri konusunda çalışan çok nitelikli kurumlarımız var. Bu kurumlarla ilgili projelere verdiğimiz desteklere devam edeceğiz. Bununla beraber yaratıcı endüstriler dediğimiz alanda da aslında çok önemli fırsatlar var Eskişehir'de. Bu konuda bir fizibilite çalışması yapıldı. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi biliyorsunuz Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi tarafından yönetilen bir yapı. Bizim sağladığımız finansmanla konu araştırıldı. Dünyadaki örnekleri incelendi. Türkiye'deki örnekleri incelendi. Ve serbest bölgeler bugüne kadar hep sanayi üretimiyle örtüştürülen yapılar. Ama dünyada yaratıcı endüstriler dediğimiz animasyon sektörü, yazılım sektörü gibi, film endüstrisi gibi konuların içinde olduğu serbest bölgeler kurulabiliyor. Bu konuda da inşallah Eskişehir büyük bir imkana sahip. Bu konuda çalışmalar devam edecek. Animasyon sektörü üzerinde Anadolu Üniversitesi Türkiye'nin ilk çizgi film animasyon bölümünün kurulduğu şehrimiz. Animasyon sektörü dendiğinde dünyada 'Türkiye'de neresi var?' dendiğinde biz Eskişehir'in olduğunu, buranın bu konuda ciddi bir alt yapısı olduğunu, firmaların burada değer ürettiklerini, yeni filmler ve hizmetler ürettiğini görüyor olacağız. Bu noktada bizim verdiğimiz 1 milyon TL'lik destekle animasyon filmlerinin çekildiği dijital alt yapıyı kuruldu. Aynı zamanda giyilebilir elbiselerle hareketli animasyon filmleri üretilebilen altyapıları sağladık. Şimdi kapasite artırımıyla ilgili olarak da yeni eğitimler planlıyoruz. Animasyon sektörünün ihtiyaç duyduğu insan kaynakları yetiştirmek için' ifadelerini kullandı.
YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ
İlerleyen günlerde Eskişehir'in marka değerini yükseltecek bir projeyi açıklayacaklarını da söyleyen Gerim, 'İlave olarak da turizm Eskişehir için de çok önemli bir konu. Biz Anadolu Üniversitesi ile birlikte bir çalışmaya imza attık. Yakında onu da kamuoyuyla paylaşacağız. Bu nedir? Eskişehir'in mekansal olarak turizm analizini gerçekleştirdik. İlçe ilçe, köy köy hangi değerleri var ve bunlar nasıl değerlendirilebilir bunu ortaya koyduk ve bunun nasıl bir pazarlama strateji ile de pazarlanması gerektiği, hedef ülkelerin neresi olması gerektiği, hangi turistlerin çekilebileceğini de inşallah bu çalışmayla açıklayacağız. Ve bunun sonrasında da eylem planı olacak. Eskişehir'in marka değerini yükseltme çalışmasını da hayata geçirmiş olacağız' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim