HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle toplu taşıma araçlarında yolcu kapasitesi yüzde 50'ye düşürüldü ve ayakta yolcu alınması yasaklandı. Söz konusu kararın toplum sağlığı için önemli olduğunu söyleyen dolmuş şoförleri, kurallara uyduklarını fakat ekonomik olarak artık dayanamadıklarını anlattı. Mazot parasını çıkaramadıkları günlerin olduğunu belirten şoförler, ekonomik destek beklediklerini de kaydetti.
'YOLCU BULAMIYORUZ'
Dolmuşunun yedi yolcuğunu aldığını fakat o yolcuları da bulmakta zorlandıklarını söyleyen Ufuk Konuk, 'Yüzde 50 çalışıyoruz yolcu kapasitesi olarak. Onu da bulamadığımız zamanlar oluyor mazot parasını anca çıkardığımız, çıkaramadığımız zamanlar da oluyor tabi. Bir destek de biz bekliyoruz işin aslı. Çalışanlar da mağdur. Çalışan kişilerin yevmiyesini alamadığı zamanlar oluyor. Mal sahipleri para alamıyor. Minibüsçü esnafı olarak biz de mağduruz. Bu virüs bizi de etkiledi. Normalde 14 artı bir dolmuşum ama 7 kişi alıyoruz. Yolcu sayısı, tur sayısı azalıyor. Mazot parasını çıkaramıyoruz çoğu zaman. Arabalarımızı yarı yarıya düşürdük' diye konuştuk.


'ÖDEMELERİMİZİ YAPAMIYORUZ'
Yüzde 30 kazançla çalıştıklarını anlatan Sedat Demirezen, 'Çok sıkıntı yaşıyoruz ama devletimizin koyduğu kurallara uymak da zorundayız. Sağlık da önemli. Kapasitemizin yüzde 50'ye inmesi bizi kötü etkiledi ama bir süre sıkıntı çekeceğiz. Yolcu sayısı da azaldı. Kimse dışarı çıkmıyor. Ekonomik olarak sıkıntı yaşıyoruz. 16 kişilik dolmuşum ama 8 kişi alıyoruz ama onu da bulamıyoruz. Ödemelerimizi yapmakta zorlanıyoruz. Nasıl bir çare bulunur bilmiyorum ama senetleri, taksitleri olan, yeni araba almış insanlar var. Kazancımız yüzde 70 düştü' şeklinde konuştu.


'DESTEK BEKLİYORUZ'
Destek beklediklerini söyleyen Mert Yumrukaya, 'Şu anda yolcu olarak çok zayıf. Yedi kişi hakkımız var yedi kişiyi de bulamıyoruz zaten. Mazot parasını çıkaramıyoruz çoğu zaman. Devletten bir destek bekliyoruz. Ödemelerimiz aksadı. Borçlarımız vardı. Çok geriye attık kendimizi. Borçları erteledik. Onlar da ne olacak bilmiyoruz. Bize ya destek verilsin ya da çalışmasın arabalar daha iyi. Çünkü mazot alamıyoruz çoğu zaman. Çoğu araba iki, üç ya da beş yolcuyla gidiyor en fazla' ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim