RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Türkiye İşçi Partisi'nin emek cephesinin savunucusu olduğuna dikkat çeken Tanç, 'Farklı partilerin yanına hizalanmak değil tam aksine başta emek ve emekçinin iktidarını savunan, o başka yoluz, farklı alternatifiz' diye konuştu.

Türkiye İşçi Partisi'nin 20 milletvekili çıkararak grup kurmayı hedeflediğini söyleyen Tanç, 'Biz toplumsal muhalefet yapıyoruz. Meclis'e sıkışmış değiliz. Tüm grevler, çevre direnişleri ve hak mücadelesi olan her yerdeyiz' dedi.

Türkiye İşçi Partisi'nin Eskişehir'deki örgütlenme çalışmaları ne durumda?
Türkiye işçi Partisi öğrenci hareketi, kadın hareketi, emek büroları gibi birçok alanda örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor. Ancak özellikle parti üyelerimizin çalışmaları, sosyal medyanın etkisi ve dayanışma ağları ile özellikle son dönemde daha çok büyüyoruz.

BİZ BAŞKA BİR YOLUZ
Eskişehir'de genelde CHP ve AK Parti arasında bir yarış var gibi algılanır. Bu iki parti dışındaki siyasi partiler de bu durumu genelde eleştirir. Siz nasıl görüyorsunuz bu durumu?
Bahsettiğiniz iki partiye bakacak olursak AKP zaten mevcut düzenin partisi ve bugün içinde bulunduğumuz durumun sorumlusudur. CHP ise daha çok cumhuriyetçilik ve laiklik başlıkları üzerinden bir politika yürütmeyi hedefliyor. Mevzu işçi sınıfının çıkarlarını savunmak, geliştirmek olduğunda ise büyük bir boşluk olduğunu görüyoruz. Biz Türkiye işçi Partisi olarak emek cephesinin savunucusuyuz ve kitlesel sosyalist bir parti olarak bahsettiğiniz iki partinin yanına hizalanmak değil tam aksine başta emek ve emekçinin iktidarını savunan, o başka yoluz, farklı alternatifiz.

ESKİŞEHİR'DE KİRALAR ÇOK YÜKSEK
Genel siyasette Erkan Baş ve Ahmet Şık'ın açıklamaları çok ses getiriyor. Türkiye işçi Partisi Eskişehir'in yerel sorunları ile ilgileniyor mu? Mutlaka çözüme kavuşturulmalı dediğiniz şeyler var mı?
Türkiye işçi Partisi elbette sadece genelin değil yerelin sorunları ile de ilgileniyor. Bir öğrenci kenti olarak Eskişehir yerelinde öğrencilerin yaşadığı büyük sıkıntılar var. Ev kiralarının yüksek oluşu, KYK yurtlarının yetersizliği ve koşullarının yeterli olmaması gibi sorunlar var. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde TİP'li gençler ve öğrenci sendikası üyesi üniversiteli arkadaşlar barınamıyoruz eylemlerini gerçekleştirdiler. Ayrıca verilen belediye hizmetlerinin merkezle sınırlı olması ve mahallelere yeterli şekilde ulaşmaması da var. Bize göre mahalle dayanışma ağları kurulmalı. İnsanlar kendi yaşadıkları mahalle ve bölgeye dair yönetimde söz sahibi olmalıdır. Aslında milletvekillerimizin Türkiye genelinde yaptıkları ziyaretlerin nedeni de yerel halkın sorunlarını bu kadar yakıcı iken dinlemek ve çözüm üretmektir.



İŞÇİ SINIFININ YANINDAYIZ
Türkiye'deki sol siyaseti, siyasi partileri nasıl görüyorsunuz? Sol neden iktidar olamıyor sizce? Türkiye işçi Partisi, soldaki boşluğu nasıl ve hangi yöntemle dolduracak?
CHP her ne kadar kendini sosyal demokrat olarak tanımlasa da sağdan yana yasalanıp merkez parti olmayı hedefliyor. Şu anda Türkiye işçi Partisi'in büyümesi ve başarısı aslında sosyalist hareketi de canlandıracaktır ya da herhangi bir sosyalist partinin yükselişi aynı şekilde Türkiye işçi Partisi'ni geliştirir. Asıl hedef işçi sınıfının yararını gözetmektir ve her türlü devrimci dayanışma, eylem birliği veya sosyalist ittifak bu hedefe bizi ulaştır.

KORKU POLİTİKASIYLA SİNDİRİLDİ
Sol hareket sadece Türkiye'de değil evrensel olarak bastırılmış bir harekettir. Türkiye'de ise darbeler, baskı ve korku politikası ile sindirilmiştir. Ancak buğun geldiğimiz noktada, gündem her anlamda bu kadar yıkıcı iken sosyalist harekete olan ihtiyaç daha çok gün yüzüne çıkıyor. Ekonomik koşullar, doğa katliamları, kadınlara yönelik politikalar, LGBTİ+'lara karşı nefret söylemleri ve sosyalist bir hareketin gerekliliği kitlelerce de görülmeye başlıyor.

BİR ARAYA GELEBİLİRİZ
Sol partiler ve HDP üzerinden birtakım tartışmalar yürütülüyor şu an. Türkiye işçi Partisi, ittifak tartışmalarının neresinde?
Bizim hedefimiz işçi sınıfının çıkarları yararına bir yönetimdir. Seçim için ya da seçim sonrası ortaklaşa düşünen tüm sol, sosyalist partilerle ve hareketlerle bir araya gelebiliriz. Üçüncü bir ittifak kurulduğu taktirde ittifakta olan bir partiye verilen oy, tüm partilere verilmiş oluyor ve aldığı oy oranına göre milletvekili çıkarıyor. Böylece barajı aşmış oluyoruz.

Türkiye işçi Partisi tek başına seçime girmeyi düşünür mü?
TİP olarak artık bir güç birliği oluşturulması gerektiğine inanıyoruz.

HERKESİN ORTAKLAŞTIĞI
ADAYI DESTEKLERİZ
Cumhurbaşkanı adayları tartışması da son günlerde popüler konulardan. Erkan Baş, sol kanadın cumhurbaşkanı adayı olur mu sizce? Ya da olmalı mı? Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik düşünceleriniz neler?
Öncelikle biz tek adam rejimini değiştirmek istiyoruz. Recep Tayyip Erdoğan'a karşı bir aday çıkarıp bu rejimi sürdürmek gibi bir hedefimiz yok. Kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı konusunda bizi uzlaştıracak nokta ise tam da burası. İkinci tura kalmayacak, herkesin ortak adayı olabilecek bir kişiyi hep birlikte desteklemek.

KATILIMCI EKONOMİ MODELİ
Ekonomik sıkıntılar her geçen gün artıyor. Türkiye İşçi Partisi'nin ekonomiye yönelik çözüm önerileri neler?
Ekonomik sorunların kaynağı birçok ayrı başlığa dayanıyor. Finansal sorunlar, sanayi, kayıt dışı ekonomi gibi birçok şey sayabiliriz. Şunu diyebiliriz ki özelleştirme furyasının sonuna gelinmiştir. Diğer politikalarda olduğu gibi ekonomide de biz işçi sınıfının çıkarlarını gözeten katılımcı bir ekonomi modeli oluşturmalıyız. Özelleştirilen şirketler yeniden kamulaştırılmalıdır. Asgari ücret insani yaşam düzeyine getirilmelidir. Dışa bağımlılığının azaltılması, yerel üretim ağlarına önem verilmesi, tarımın desteklenmesi gibi birçok şey sayabiliriz. İktidar beşli çete dediğimiz yandaşları zengin ederken, asgari ücretin 3 bin mi olsun, 4 bin mi olsun tartışmaları yapılması iktidarın halktan ne kadar uzaklaştığını göstermektedir.



AMAÇ 20 MİLLETVEKİLİ
Türkiye İşçi Partisi'nin şu an 4 milletvekili var mecliste. Önümüzdeki seçim vekil sayısına yönelik bir hedefi var mı?
TİP 4 vekille ana muhalefetten daha güçlü ve etkili muhalefet yapıyor. Biz sadece parlamenter sistem üzerinden değil toplumsal muhalefet yapıyoruz. Meclis'e sıkışmış değiliz. Tüm grevler, çevre direnişleri ve hak mücadelesi olan her yerdeyiz. Milletvekillerimiz şehir şehir gezerek halkın sorunlarını Meclis'e Meclis'i de halka anlatıyor. TİP gibi muhalefet yapmak diye bir söylem oluştu. Hedefimiz ise elbette öncelikle 20 milletvekili sayısına ulaşıp Meclis'te grup kurmak.

TÜM İLLERDE ÇALIŞACAĞIZ
Vekilleriniz var ama 2024'teki yerel seçimlerde Türkiye işçi Partili bir belediye başkanı da olur mu sizce? Yerel seçimlere yönelik Türkiye işçi Partisi ne gibi bir çalışma yapacak? Bununla ilgili önüne koyduğu hedefler var mı?
Milletvekili, belediye başkanı, meclis üyesi… Güçlü olduğumuz tüm illerde çalışmalarımız sürecek.
Editör: TE Bilisim