Anemon Otel'de düzenlenen Mesleki Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı'nda konuşan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, 'Mesleki eğitim verilen okullarımızdaki gençlerimizin büyük bir çoğunluğu sanayimizin ihtiyaçlarına cevap veremiyor' dedi.
Eskişehir'de, Türkiye'nin hedef koyduğu 2023 vizyonuna katkı sunmak, uygun sürdürülebilir ekonomik ve sosyal geliştirmeye sahip olduğumuz genç nüfusun daha aktif hale gelmesini sağlamak için Milli Eğitim Bakanlığı'nın katkılarıyla Mesleki Eğitim-Özel Sektör İşbirliği Toplantısı düzenlendi.
Nitelikli iş gücünün ve eğitim-istihdam ilişkisinin daha çok güçlendirilmesinin amaçlandığı toplantıya, Vali Azmi Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Günay, İl Milli Eğitim Müdür Necmi Özen, Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, kamu kurum müdürleri, öğretmenler, sanayici ve işadamları katıldı.
EĞİTİME DÜŞEN PAY DÜŞÜK
Toplantıda konuşan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, 'Klasik işgücü ve meslek kollarının birçoğunun önemi hızla kaybolmakta, çok sayıda yeniş meslek dalları ortaya çıkmaktadır. Bu gelişmeler karşısında ülkemizin durumuna baktığımızda, mesleki eğitim verilen okullarımızdaki gençlerimizin büyük bir çoğunluğu gerek mental nitelikleri bakımından, gerekse eğitim, mesleki bilgi, yabancı dil, teknolojiyi özümseme ve geliştirme, yaratıcılık, girişimcilik gibi özellikleri yönünden sanayimizin ihtiyaçlarına cevap vermemektedir' dedi. Ayrıca Özaydemir, öğrenci başına düşen eğitim harcamasının diğer ülkelere göre düşük olduğunu eleştirdi. Daha sonra konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Özaydemir'in eleştirisine yanıt vererek eğitim bütçesinin yüzde 88'inin personel giderleri olduğunu geri kalan yüzde 22'lik kısımla da okul yapıldığını, mevcut okulların yenilendiğini belirterek karşılık verdi. MEB olarak bütün imkansızlıklara rağmen çalışıldığını belirten Demirci, çalışmaların kötü olarak nitelendirilmemesi gerektiğini söyledi.
KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI KARŞILANMALI
Vali Azmi Çelik ise 'Meslek Liseleri'nin, yeni adıyla 'Meslekî ve Teknik Liseleri'ndeki eğitim ve öğretim kalitesini artırmak adına yapılan bu tür toplantıların öneminden bahsetti. Türkiye'nin 2023 vizyonu hedeflerini aktaran Vali Çelik, meslek lisesini memleket meselesi olarak gördüklerini ifade ederek, 'Ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için meslekî ve teknik eğitimin daha verimli hale getirilmesi gerekmektedir. Hele bir de ülkemizin nitelikli insan gücüne ve özel sektörümüzün 'ara kalifiye eleman'a ihtiyacı düşünüldüğünde, kaliteli bir meslekî ve teknik eğitime yönelik stratejiler ve politikalar büyük önem arz etmektedir. Bize düşen görev ise özel sektörün, sanayi sektörünün bel kemiği olan kalifiye eleman ihtiyacını meslekî ve teknik okullar mahareti ile süratle karşılamaktır. Bu hem ilimiz, hem de ülkemiz için önemli ve çok elzem bir durumdur' diye konuştu. Daha sonra toplantı soru-cevap şeklinde devam etti. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim