MHP 4'üncü sıra milletvekili adayı olan Emine Edizgil ile samimi bir söyleşi gerçekleştirdik. Edizgil neden MHP'yi tercih ettiğini, aday olmasında nelerin etkisi olduğunu anlattı.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Babamın işi nedeniyle ilk orta ve lise eğitimimi değişik şehirlerde okudum. Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 1989 yılında mezun oldum.23 yıldır Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde Diş Hekimi olarak hizmet ettim. 7 Haziran 2015 yılında yapılacak olan 25.dönem Milletvekilliği seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisinden Milletvekili adayı oldum. Evli Mert ve Başak isminde 2 çocuk annesiyim.

Siyasete ne zaman girdiniz ve girmenizde etkili olan ne oldu?

Yukarıda da belirttiğim gibi yaklaşık olarak 25 yıldır kamu kurumlarında diş hekimi olarak halkımıza hizmet verdim. Siyasetçi bir aileden geliyorum. Memur olduğum için görüşlerimi rahat ifade edemiyordum. AKP'nin 13 yıllık iktidar döneminde milletimizin karanlığa doğru sürüklenmesi ve çıkışı olmayan yollara sevk edilmesi gelecek nesillerimiz için ve devletimizin bekası için toplumun duyarlı bireyleri gibi beni de derin düşüncelere sevk ediyordu. Ailem milliyetçi, laik bir yapı olduğundan Milliyetçi Hareket Partisi'ne ayrı bir yakınlığım vardı. 30 Mart 2014 tarihinde yapılmış olan, yerel seçimler öncesin de MHP 'den Odunpazarı Belediye Başkan Adaylığı teklif edilince halka hizmetimi siyasette devam ettirmeye karar verdim ve resmi olarak siyasete adım atmış oldum.

Neden Milliyetçi Hareket Partisi?

Milli Devlet ve Üniter Yapının devamlılığı için MHP ülke siyasetinin tek gerçeğidir. Devletin Sigortası Devlet-i edep müddet söylemi, ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'' inancı ve bu noktada tartışılmaz duruşu benim MHP'de siyaset yapmamı ve aday olmamı sağladı. Yani ilk insandan itibaren insanların içinde yaşayabileceği toplumun devlet olduğunu savunan, devlet için yapılan mücadeleyi anlatan, bunun da ömür boyu sürmesi gerektiğini savunan söylemlerdir. Daha genç yaştan itibaren ruhumuza yön veren milliyetçi düşünceyi en iyi temsil edebileceğine inandığım için MHP'li oldum. MHP ve bu düşünce dünyasının savunucuları olduğu müddetçe bu devlet ilelebet ayakta kalacaktır. Memleketin her yönden sıfırlanmasının önündeki en önemli engel MHP'dir. Özellikle 2002 yılından itibaren gerçekleşen bazı olaylar, içerisinde bulunduğumuz sıkıntıları açık ve net göstermektedir. Halkımızın çoğunluğunun her ne kadar istenen seviyede oy tercihinde bulunmasa da MHP'ye her vatandaşımızın sempatisi vardır. Anketlerde AKP, CHP gibi farklı kesimlerde ki kişilere 2.partin hangisidir sorusuna verdikleri cevap MHP'dir. Halkımız MHP'nin etkin bir iktidar olmasını istediği aşikardır. Ben de geçmişte sürekli halkın içinde olan gelecekte de sürekli halkın içinde olabileceğime inandığım için Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve kurucumuz Gazi Mustafa ATATÜRK ün İlke ve değerlerine tek sahip çıkan siyasi parti olduğundan dolayı Milliyetçi Hareket Partisi'nden aday oldum.

2014 seçimlerinde büyük oranda oy aldınız. Milletvekili adayı olmanızda bunun etkisi var mı?

Partimizin, teşkilatlarımızın desteği şahsımın da göstermiş olduğu gayretlerle yerel seçimlerde oyumuzu Odunpazarı ilçemizde yaklaşık olarak bir önceki seçimlere göre 3 katı oranında artırdık. Sonrasında kamuda ki görevime geri döndüm, tabi ki yine siyasetten uzak kalmadım, hem siyasetin nabzını tuttum, hem de halkımızın sorunlarıyla yakinen ilgilendim. Halkımız seçim sonrasında da teveccühünü eksik etmediler sağ olsunlar. Mesai saatleri içerisinde olsun, sonrasında olsun yerel seçim sürecinde yaşadıklarımız, hazırlayıp sunduğumuz projelerimizi çok takdir ettiklerini ve şahsımı önümüzdeki dönem mecliste görmek istediklerini belirttiler. Bende şehrimizi çok iyi bilen ve sonları ile yakından ilgilenen birisiyim. Bütün bilgi, birikim ve tecrübelerimle, şehrimizde karşılaştığımız problemlerin çözümü noktasında destek olmak, ülkemizi daha yaşanılabilir bir duruma getirmek için katkıda bulunmak amacıyla Milliyetçi Hareket Partisi'nden milletvekili adayı oldum.

MHP Oylarını 2,5 kat arttırmanıza rağmen 4.sırada yer almanızı nasıl değerlendiriyorsunuz. Şansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz.

Bizim için milletimize hizmette, partimizin politikalarıyla ilgili anlatımlarda sıralamanın bir önemi yoktur. Önemli olan Genel başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli beyin söylediği gibi 'Önce ülkem ve milletim sonra partim ve ben' ilkesine bağlı olarak ülkemizin ve milletimizin refahıdır. Bizim partimiz bir dava partisidir. Davamızın kaynağı milletimizin gönlü gittiğimiz yol İslam yolu, varacağımız yerde Hakk'ın yanıdır. Allah yolunda nefsimize ve dünyevi nimetlere yer yoktur. Mevki makam önemli değildir. Önemli olan ülkemizin bekası için binlerce şehit vermiş bu kutsal davanın lideri Dr. Devlet Bahçeli beyin Eskişehir milletvekilliği aday listesinde şahsımı uygun görmesi benim için şeref ve onurdur. Allah almış olduğumuz görevleri layıkıyla yapmayı bizlere nasip etsin.

Teşkilat sizin adaylığınıza nasıl baktı?

Teşkilatımıza yabancı bir isim değilim, yerel seçimlerde teşkilatlarımızda birlikte bu şehrin havasını beraberce soluyup tozunu birlikte yuttuk. Yerel seçim sonrasında da teşkilatlarımızdan uzak kalmadım. Birlik beraberlik içerisinde birçok program ve etkinliğe imza attık. Aday adaylığı süresinde yakın ilgi alakaları teveccühleri ile bana her daim destek ve güç verdiler. Biz aile bütünlüğü içerisinde olan bir partiyiz.

MHP'nin kadın siyasetçilere bakış açısı nasıl?

Dışarıdan bakıldığında her ne kadar erkek hegemonyasında bir parti olarak görülse de MHP, diğer partilerle Eskişehir Milletvekilliği aday sıralama listelerinin karşılaştırılması yapıldığında bizim listemiz de Türk kadınına verilen değer ortadadır. Teşkilatlarımızda Kadın kollarımızda görev yapan arkadaşlarımızın da sayıları oldukça fazladır.

Yapılan temayülde 1. Sırada ter aldınız. Genel merkez neye göre değerlendirme yaparak sizi 4.sırada gösterdi? Yerel seçimlerde aldığınız oy oranına bakılarak aday sayısını yükseltmek mi amaçlandı?

Bizim için sıralamanın bir önemi yoktur. Önemli olan aldığımız görevi layıkıyla yerine getirmektir. Sıralama konusunda da takdir her zaman genel merkezimizindir. Sorgulamayız, Biz Liderimizin yol başçılığında verilen görev ve sorumlulukları yerine getirmenin gayreti içerisinde çalışmalarımıza devam ederiz.

Sizce MHP kaç milletvekili çıkartır?

Ülkenin içerisinde bulunduğu burhan ve bunalımlı hezeyanlarla dolu bir kaos ortamının olduğu aşikar ve ortadadır. Bu durumdan tamamıyla iktidar partisi sorumludur. Milletimiz tercihini bu seçimlerde MHP den yöne kullanacağı gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde ve yapılan, anket kamuoyu yoklamalarında da kendisini göstermektedir. Yani bu durum da MHP'nin tek başına iktidara yürüyüşünün bir göstergesidir. Eskişehir de her ne kadar diğer siyasi partiler faklı söylemler içerisinde bulunsalar da bu dönem üç milletvekilini Eskişehir'den Milliyetçi Hareket Partisi TBMM gönderecektir.

Milletvekili olduğunuz takdirde hedefleriniz nelerdir?

Milletvekilliğinin asli görevi yasama ve yürütmedir. Fakat Eskişehir'in sorunlarını iyi bilen birisi olarak şehrimizin her bölgesindeki problemlerle yakından ilgilenerek halkımızın içerisinde milletimizin arzu ettiği gibi onların vekili olacağım. Diğer milletvekili arkadaşlarımızı da şehrimizin problemlerine çözüm arayışı konusunda sürekli teşvik eden kişi olacağım. Halkımıza hizmet etmek amacıyla çıktığım bu mukaddes ve kutlu yolda elimden gelen gayreti ve çabayı sarf ederek, yıllardır ötelenen hakları zayi edilen çiftçisinden esnafına, işçisinden memuruna, emekli dul ve yetiminin yanında olarak onlarla birlikte onurlu bir mücadele vereceğim.

Editör: TE Bilisim