Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, sosyal medya hesabından belediyeye gelen elektrik ve doğalgaz faturasını paylaştı. Belediyenin son 3 aydaki elektrik ve doğalgaz faturasının milyonu geçtiğine dikkat çeken Başkan Kurt, bu durumun belediye bütçesini de olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

HERKES SIKINTI İÇİNDE
Aralık ayında 60 bin lira gelen elektrik faturasının şubat ayında 194 bin liraya çıktığını belirten Başkan Kurt, 'Öncelikle şunu vurgulamak isterim. Son zamlarla birlikte tüm halkımızın çok ciddi bir sıkıntı içine girdiği anlaşılıyor. Onu ve oradan gelen şikayetleri dinleyince ben de belediyemizin ödemiş olduğu faturaları çıkartırdım. Elektrikte Aralık ayında 60 bin 891 lira ödediğimiz faturayı ocakta 188 bin 645 lira, şubatta 194 bin 886 lira olarak ödediğimiz anlaşıldı' diye konuştu.

MİLYONU GEÇMİŞ DURUMDA
Belediyenin güneş enerji sistemi sayesinde aylık 100 bin lira mahsuplaşma olduğunu söyleyen Başkan Kurt, 'Burada yalnız elektrik bedellerinde şunu da dikkate almamızı öneriyorum: Bizim güneş enerji santralimiz var. Güneş enerji santralimizde ürettiğimiz elektriği kuruma sattığımız için oradan bir mahsuplaşma söz konusu. Bu da ayda yaklaşık 100 bin lira civarında kış aylarında. Yani buradaki toplam elektrik tüketimimiz bizim 446 bin 155 lira değil, 700 bin küsür bin liralık elektrik faturası ödemiş olduğumuz ortaya çıktı. Yine doğalgazda kış mevsimi de dikkate alınmasında yarar var ama fiyatların çok ciddi anlamda artmış olduğu ortaya çıktı. Aralık ayında 151 bin liralık fatura şubat ayında 347 bin liraya çıkmış pozisyonda. Bu şartlar altında şunu gördük: Belediyemizin 3 aylık elektrik ve doğalgaz faturası milyonu geçmiş durumda' şeklinde konuştu.

BÜTÇEYİ YENİDEN HAZIRLAYACAĞIZ
Geçtiğimiz Ekim ayında hazırladıkları 2022 bütçesinin 1,5 içerisinde hayali bir bütçeye dönüştüğünü kaydeden Başkan Kurt, 'Bu şunu ortaya çıkardı. Bizim ekim ayında hazırlamış olduğumuz bütçenin ocak ayının sonu şubatın başı 15 şubat itibariyle 1.5 aylık bir süre itibariyle tamamen hayali bir bütçe haline geldiği ortaya çıktı. Büyük ihtimal bütün harcama kalemlerimizde öngörülerimizin hiç biri tutmayacak. Çünkü biz TÜİK'in, devletin bize söylediği rakamlara göre enflasyonun yüzde 18'lerde kalacağını tahmin ederek bu bütçeleri yapmıştık. Ama resmi rakama göre yüzde 48 enflasyon, piyasa enflasyonunun da yüzde 103 olduğu gerçeği ortaya çıkınca 2022 yılı için hazırlamış olduğumuz Odunpazarı Belediye bütçesini yeniden yapmak zorunda kalacağız gibi bir sonuç çıkıyor' dedi.

ÖNERİLERİMİZİ CİDDİYE ALMAZLAR
'Şu anda devlete yapacağımız her türlü doğru öneriyi ciddiye almayacaklarını düşünüyorum' diyen Başkan Kurt, 'Çünkü ben yaptım oldu mantığıyla yönetilen ülkede belediyenin taleplerinin dikkate alınacağını zannetmiyorum. Ama normal koşullarda döviz fiyatlarının artışının sebepleri belediyeler değil, enflasyonun artışının sebebi belediyeler değil. O zaman bunlar nedeniyle ortaya çıkan faturayı neden belediyeler ödesin? Bizi rahat bıraksınlar. Biz kendi işimizi kendimiz çözeriz. Burada devletin yanlış yönteminden dolayı ortaya çıkan zararın devlet tarafından karşılanmasıdır esas olan. Ancak devletin bu işi çözme şansının olmadığını düşünüyorum. Üç ay sonra belki de daha kötü bir noktaya geleceğiz. Bunun önlemlerinin alınması lazım. Bu önlemlerin alınabilmesi için genel başkanımız kış başlamadan önce 'Bir kara kış geliyor. Kara kış fonunu oluşturun. Bu tedbirleri almazsanız kış gerçekten kara olacak' diyordu. Ve bu başladı. Şimdi KDV'yi indiyorsunuz, şimdi ÖTV'yi indiriyorusuz, şimdi bazı konularda atılımlar yapmaya çalışıyorsunuz. Ama iş işten geçti gibi. Şu anda elektrik bedellerini ödeyemeyen vatandaşların elektrikleri kesilmeye başlayacak. Doğalgazını ödeyemeyen vatandaşlarımızın doğalgazları kesilmeye başlayacak. Kara kış işte o zaman ortaya çıkacak. Dua edelim bir an önce yaz gelsin. Bu hükümet de bir erken seçim kararı alsın ve sonuca hep beraber ulaşalım' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim