Eskişehir Minibüsçüler Odası Başkanı Coşkun Güvenç, artan akaryakıt maliyetleri ve birçok gider kalemi nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğini ifade etti. Minibüs tarifelerine zam yapmak istemediklerini fakat başka türlü de esnafın ayakta durmakta sıkıntı çekeceğini ifade eden Güvenç, devletten esnaf için ÖTV ve KDV indirimi beklediklerini söyledi.
ESNAFIN DAYANMASI MÜMKÜN DEĞİL
Pandemi döneminde çok zorluk yaşadıklarını söyleyen Güvenç,'Bu dönemde en zorluğu yaşayan toplu ulaşımdır diye bahsedebiliriz. Yarı kapasiteye düştük. Yarı kapasitede yaklaşık 1,5 yıl boyunca çalışmamız oldu. O dönemden sonra tam toparlayalım derken mazot zamlarıyla karşı karşıya geldik. Biz 1 Ocak'tan itibaren iki sefer güncelleme yaptık. Fakat mazot geçen seneye göre yüzde 400 civarında bir zam aldı. Akaryakıt maliyetlerinin üzerine asgari ücret güncellemesi geldi. Sigorta maliyetleri ve akaryakıt maliyetleri, sanayide parça maliyetleri had safhaya çıktı. Şu şartlarda esnafın dayanması mümkün değil. Tekrar bir güncelleme olması gerekir. Biz vatandaşı da düşünerek hareket etmek istiyoruz ama esnafın işini sürdürebilmesi için, ayakta kalabilmesi için küçük de olsa bir güncelleme gerekir' dedi.
İŞLERDE DÜŞÜŞ VAR
İşlerde düşüş olduğunu belirten Güvenç,'Minibüs ortamında şöyledir: Her zamdan sonra vatandaş bir tepki gösterir. Kısa mesafeleri yürümeye başlarlar. Bu zamanla toparlamaya başlar ama şu dönemde toparlamadı ne yazık ki. Çünkü esnaf da zorda, vatandaş da zorda, herkes zorda. Ama ufak ufak toparlayacağına inanıyoruz' diye konuştu.
MAZOTA YÜZDE 400 ZAM
ÖTV ve KDV indirimi beklediklerini ifade eden Güvenç, 'Minibüs esnafının devletten kesinlikle talebi ya ÖTV ya KDV bununla ilgili bir çalışma yapılması gerekir. Çünkü zam da çözüm değil. Yüzde 400 zam yaptığınız zaman geçen seneye göre bizim 12 liraya yolcu taşımamız lazım. Bu da mümkün değil. Dar gelirli ailelerin günlük 100 lira gibi minibüs maliyeti olur. Bu mümkün değil. Yani iki taraftan da mümkün değil. Amadevlet destekli eğer bir ÖTV veya KDV muafiyeti olursa esnaf rahat bir nefes alacaktır' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim