23 Mayıs'ta gazetemizin manşetinde yer alan ve Görünüm'de de kaleme aldığım 'Sınava Girmeden Hayırlı Olsun' adlı haberle Baksan Eğitim Merkezi İnşaat Teknolojisi Yapı Tasarımı Öğretmeni Kadir Yalçın'ın sözlü sınava girmeden bir hafta önce DMO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne müdür olarak görevlendirildiğini okurlarımıza duyurmuştuk. Mülakata girmeden yapılan bu atamanın tepkilere neden olduğunu belirterek; Eğitim Bir-Sen üyesi okul müdürlerinin Yalçın'a 'Hayırlı Olsun' ziyaretleri yapmaya başladığını da ifade etmiştim.

NEDEN İLAN EDİLMEDİ?
3 Haziran 2016'da köşemde kaleme aldığım 'Mülakat Sonuçları Neden Şeffaf Şekilde Yayınlanmadı?' başlıklı yazımda şu ifadeleri kullanmıştım; '23-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında müdürlük sözlü sınava girenlerin sonuçları belli olmuş. Olmuş diyorum. Çünkü İl Milli Eğitim Müdürlüğü sitesinde sınava girenlerin sadece kendi sonucunu göreceği şekilde duyuruldu. Sınava 144 eğitimci girmişti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü sonuçları şeffaf bir şekilde ilan etmesi gerekirdi. Boş okullar için tercih yapacak olan eğitimcilerin kimin ne kadar puan aldığını görmesi gerekmiyor muydu? Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmeliğin sözlü sınav sonuçlarının duyurulması ve itiraz konulu 22.maddesinin 1.fıkrasında 'Sözlü sınav sonuçları, sınavların yapıldığı tarihten itibaren en geç on iş günü içinde İl Millî Eğitim Müdürlüklerinin internet sitesinde duyurulur' denilmektedir. İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'e soruyorum; mülakat sonuçları neden herkesin göreceği şekilde şeffaf olarak yayınlanmadı? Yoksa verilen bazı puanlar üzerinde oynamalar mı yapılacak? Müdür Özen daha fazla şaibe iddialarına yol açmadan sonuçları şeffaf bir şekilde yayınlamalıdır…'

KENDİ PUANLARINI
GÖRÜYORLAR
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Sonhaber'in gündeme getirdiği bu iki konuyu TBMM'ye taşıyarak; Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a yazılı olarak yanıtlaması için soru önergesi verdi. Çakırözer TBMM Başkanlığına verdiğini önergede şu ifadeleri kullandı; 'Seçim bölgem Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde okul müdürlüğüne başvuran öğretmenlerin sözlü sınavları 23-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Sözü edilen sınava giren adayların sınav sonuçları İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün internet sitesinde ve sınava girenlerin TC kimlikleri ile güvenlik kodunu girmeleriyle sadece kendi sonucunu görecekleri şekilde duyurulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmeliğin sözlü sınav sonuçlarının duyurulması ve itiraz konulu 22.maddesinin 1.fıkrasında 'Sözlü sınav sonuçları, sınavların yapıldığı tarihten itibaren en geç on iş günü içinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin internet sitesinde duyurulur' hükmü bulunmaktadır. Sınava giren adaylar arasında bulunduğu belirtilen Baksan Eğitim Merkezi İnşaat Teknolojisi Yapı Tasarımı Öğretmeni Kadir Yalçın'ın sözlü sınava girmeden Tepebaşı'ndaki Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne okul müdürü olarak görevlendirdiği de iddialar arasındadır' dedi.

AÇIKLANMAMASININ
GEREKÇESİ NEDİR?
Çakırözer bu konularla ilgili Bakan İsmet Yılmaz'a şu soruları yöneltti;

1-Sınavdan bir hafta önce Kadir Yalçın'ın DMO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne müdür olarak görevlendirildiği iddiası doğru mudur?
2-İddialar doğru ise sözlü sınav sonuçları beklemeden böyle bir görevlendirme neden ve hangi mevzuat uyarınca yapılmıştır?
3-Kadir Yalçın daha sonra sözlü sınava girmiş ve başarılı olmuş mudur? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Yalçın'ın görevi nedir?
4-Yalçın hakkındaki iddialar soruşturmaya konu olmuş mudur? Olmuş ise sonuçları nelerdir?
5-İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün müdürlük sözlü sınav ve yargı kararı gereği sözlü sınava girenlerin sonuçlarının, şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmamış olmasının gerekçesi nedir?
6-Özelde Eskişehir olmak üzere, mülakat sınavına girmeden okul müdürü olarak görevlendirilen kişi ya da kişiler var mıdır? Var ise hukuki dayanağı ve gerekçesi nedir?
7-Eskişehir'deki müdürlük sözlü sınavına kaç eğitimci girmiş, kaç eğitimci başarılı olmuştur? Sınava girenlerin kaçı 'yargı kararı gereği' sınava girmiştir?
8-Başarılı eğitimcilerin eğitim iş kolundaki sendika üyeliği var ise bunlar hangi sendikalardır? Müdürlük mülakat sınavlarında iktidara yakın sendikanın dışındaki sendikalara üye adayların elendiği, sınav komisyon üyelerinin iktidarın siyasal yapısına uygun kişiler arasından seçildiği iddiası doğru mudur?
9-Sınav sonuçlarına göre tercih yapacak eğitimcilerin sınava giren her bir adayın kaç puan aldığını göremeyecek olması adayların puanlarının değiştirileceği endişesini beraberinde getirmiştir. Sözü edilen türde bir girişim nasıl engellenecektir?

**

FOTO ŞAKA

AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan: Sayın Cumhurbaşkanım yeni stadyumun açılışına gelecek misiniz?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Haruncuğum ben sadece Süper Ligde oynayan takımların stadını açarım. Takımı Süper lige çıkar, açayım stadınızı.