529 MÜLTECİ VAR
Mahallenizde mülteci sayısı fazla. Bu durum hizmet verirken sizi zorluyor mu? Muhtar olarak mültecilerle ilişkileriniz nasıl?
Mültecilerle ilgili benim bir sıkıntım yok. Fakat vatandaş son zamanlarda kızgın. Çok mülteci varmış gibi görünse de şu anda mahallemizde 366 tane Iraklı, 11 tane Suriyeli, 56 tane Afganistanlı, 96 tane İranlı toplamı 529 kişi var. Yani 8 bin nüfusu olan bir yerde beş yüz kişi yok sayılır. Çünkü bunların içinde çocuklar da var. Mesela Iraklıların çoğu 5-6 çocuğa sahip. Mahallede bir camimiz var, okulumuz yok. Dolayısıyla çocuklu olanlar okul zamanı geri gidiyor. Bunun yanında Afganistanlılar genelde toplu halde oturuyorlar, bir ev de 7-8 kişi yaşıyorlar.
ASAYİŞ PROBLEMLERİ YAŞANIYOR
Afganlı, İranlı, Iraklı bu mahallede hatırı sayılı kişiler de var. Mesela Iraklı olanlardan bir tanesi Irak'ta ticaret bakanlığı yapmış. Bu kişilerle sohbet ettiğim oluyor. Mültecilerin mahalledeki insanlarla kendi aralarında konuşarak sağlıklı bir ortam oluşturabiliyor. Bir problem çıkmıyor fakat bazı zamanlarda asayiş problemleri yaşanıyor.
BİR KIŞKIRTMA SÖZ KONUSU
Mahallede yaşayan vatandaşlarla mülteciler arasında sıkıntılar yaşanıyor mu? Vatandaşla mültecilerin ilişkileri nasıl?
Bundan 15 gün önce başka mahalleden olduğunu tahmin ettiğimiz kişiler mahalle duvarlarına, 'Arap defol!' şeklinde yazılar yazmış yani bir kışkırtma söz konusu. Polisin kamera kayıtlarına baktığımda o kişilerin bu mahallede oturmadığını fark ettim. İnsanları toplayabilmek için bu tarz bir girişimde bulundular ancak polisin burada çok hızlı hareket etmesiyle, sprey boyalar silindi. Kimlerin yaptığını ya da yaptırıldığını bilemediğimiz böyle bir düşmanlık var olduğunu düşünüyorum. Bizim insanımız bunlara karşı organize olabilmek için bir alt zemin hazırlıyor.
UYUMLU ÇALIŞIYORUZ
Mahalle adına ne gibi çalışmalar yapılıyor? Kurumlardan destek alıyor musunuz?
Odunpazarı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi her iki belediye ile de uyumlu çalışıyoruz. Fen İşleri tarafından düzenli kontrol sağlanıyor. OEDAŞ oldukça hızlı, elektrik direklerinin yanmaması ile ilgili talepte bulunduğumda hemen gelip ilgileniyorlar, tamir ediliyor. Bugüne kadar 955 tane direğin fotoğrafını çektim talepte bulundum ve yarım saat içerisinde ilgilendiler.


Mahallenin demografik yapısı ne durumda?
Resmi olarak 2545 bayan, 2299 erkek var. 0-2 yaş arası 55 çocuk var. Bu sebeple buraya bir kreş çok isterim. Odunpazarı için de bir kazanç olur. Mahalle rahat, huzurlu bir mahalle olduğu için kadınlar iş dönüşlerinde tedirgin olmamak adına bu mahalleyi tercih ediyorlar kadın nüfus o yüzden daha fazla.
CADDEDE OTOPARK SORUNU
Mahalle esnafı bir vatandaş, Şair Fuzuli Caddesinden yana sıkıntıları olduğunu söyleyerek, 'Esnaf olarak sıkıntımız caddede otopark sorunudur. Buraya gelen müşterilerimiz rahatça duramıyor, toptancılar mal bırakmakta sorun yaşıyor' dedi.
VATANDAŞ OLARAK RAHATSIZIZ
Mültecilerden yana sıkıntı yaşadıklarını belirten Soner Akyol, 'Çok gürültü yapıyorlar. Özellikle akşam 19.00'dan sonra çok ses oluyor. Mahalleli onların seslerinden dolayı kavga mı oluyor diye çıkıp bakıyor. Vatandaş olarak rahatsızız' diye konuştu.
GECELERİ ÇOK SES OLUYOR
Mahalledeki bir otelde çalışan Kader Durmuş ise, 'Çöp kovalarından yana sıkıntı yaşıyoruz. Hiçbir yerde yok neredeyse. Tek sorunumuz bu' dedi. Mahallenin genelde sakin bir mahalle olduğunu ifade eden Sevcan Cansever de, 'Mahallemiz genellikle sakin sessiz bir mahalle. Suriyeli çok fazla. Burada iş yeri de açıyorlar, taşkınlık görmüyoruz fakat geceleri çok ses yapıyorlar. Muhtarımız çok ilgili, mahalleden yana başka bir sıkıntımız yok' şeklinde konuştu.

RÖPORTAJ: HİLAL TÜRKOĞLU
Editör: TE Bilisim