20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Masal Şatosu'nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ile CHP İnsan Hakları Çalışma Grubu katıldı.
ŞİDDETSİZ BİR DÜNYA
Hem parti olarak hem de yerel yönetimler olarak çocuklara yönelik önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca çocuklar için eşit, özgür, şiddetsiz ve sömürüsüz bir dünya hayaliyle çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Karaca, 'Bizler çocuklar aleyhine girişimlere, projelere, söylemlere karşı seyirci kalmayacağımızı, CHP adına çocuğun yüksek yararını gözeteceğimizi ifade etmek isteriz. Çocukların yalnızca yargılanmalarını güvenceye alan yasalara değil çocukların çocuk gibi yaşayabilmelerini güvenceye alan yasal metinlerin üretilebilmesine ihtiyaç olduğunun bilincindeyiz' dedi.
ÇOK GEÇ OLMASIN
'Çocukları koruma indirgemeci bir yaklaşımla değil hak özneleri olarak görüp katılımlarını, temsiliyetlerini artırmak temel perspektifimiz olacak' diyen Karaca, 'Çocukların; kapalı tutuldukları evlerde, kaldıkları kurumlarda, yaşamak zorunda bırakıldıkları sokaklarda, eğitim yerine bulundukları tarlalarda yaşadıkları ihmalin, istismarın, şiddetin artmasına izin vermeden, geç olmadan harekete geçmek; hepimizin sorumluluğu. Çocuklar geleceğimiz diyerek yarınlara ertelemeden, bugünkü haklarını görmezden gelmeden, şimdi harekete geçme vakti diyor, 20 Kasım'ın tüm çocuklarımız için eşit, özgür, adil, şiddetsiz, sömürüsüz, ihmalsiz bir dünyaya vesile olmasını diliyorum' diye konuştu.
ÇOCUKLARIN DA ŞEHRİ
'Bir çocuk şehrini sevmek ister, kendini ona ait hissetmek, şehrinde güvende olmak, şehrin olanaklarından yararlanmak ister. Önemsendiğini bilmek, taleplerinin ve haklarının karşılığını bulmak ister' diyen Başkan Büyükerşen, 'Bir başka şehre gittiğinde, 'bu benim yaşadığım şehirde neden yok' diye düşünmemek ve 'ayrıcalıklı olduğunu hissetmek' ister. Biz Eskişehir'i geliştirmek, daha çağdaş bir şehir haline getirmek için yola çıkarken, yalnızca ebeveynlerin ya da yetişkinlerin değil, hatta daha da öncelikli olarak, çocukların eğitimi, gelişimleri ve mutlulukları için çalışmamız gerektiğini, onlar için projeler üretmemiz gerektiğini düşünüyor idik' ifadelerini kullandı.
KALICI ÖRNEKLER
Başkan Büyükerşen, konuşmasına şu sözlerle devam etti: 'Şu an önünde bulunduğumuz Masal Şatosu, yine Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde olan, Bilim Deney Merkezi, Uzay Evi, Sualtı Dünyası, Hayvanat Bahçesi çocukları ne kadar önemsediğimizin kalıcı örnekleridir. İstedik ki, çocuklar, yaşadığı sokakla, mahalleyle, okulla birlikte sosyalleşmeye başladıklarında onlara kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunalım. Eğitici faaliyetleri okul ve okul öncesi eğitim çağındaki çocuklarımızla, öğretmen ve velilerimizle, ergenler ve aileleriyle, özel gereksinimi olanlarla, ceza infaz kurumundaki hükümlüler ve çocuklarıyla, tarım işçisi aileler ve çocuklarıyla, denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülerle, tek bir kişiyi geride bırakmadan gerçekleştirmeye çalıştık.' MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim