24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle tören düzenlendi. Vilayet Meydanı'ndaki tören, İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede'nin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. Eskişehir'de, 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle kutlama programı düzenlendi.

'Öğretmenler bir çocuğun hayatında büyük önem taşır'

Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'ndeki programa, Vali Güngör Azim Tuna, Garnizon Komutan Yardımcısı Hava Pilot Tümgeneral Recep Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ertan Koşarsoy, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Kutlama programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından öğretmenler korosu tarafından 'Öğretmen Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra '24 Kasım Öğretmenler Günü Şiir ve Kompozisyon Yarışması' birincileri Sıla Çam 'Senle Hayat' şiirini, Eda Yalçın ise, 'Öğretmen' adlı kompozisyonunu okudu.

Ardından mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin 'Ant İçme Töreni'ne geçildi. Bu esnada göreve yeni başlayan öğretmenler adına konuşma yapan Ömer Faruk Uysal, ilkokulda öğretmeni olan babasına üzerindeki emeğinden dolayı çok teşekkür ederek, tüm öğretmenlerin gününü kutladı. Uysal, 'Gözlerimi kapattım. Göğün yedi kat üzerindeydim, bir pilottum. Gözlerimi kapattım. Yer kürenin yedi kat altındaydım, bir madenciydim. Gözlerimi kapattım. Bir ameliyathanedeydim, bir can kurtarıyordum. Gözlerimi kapattım. Doğum sancısı çeken bir anneydim. Gözlerimi kapattım. Hudut boyunda vatan bekleyen bir askerdim. Bir inşaat ustasıydım, bir cumhurbaşkanı, bir çiftçiydim, ben her şeydim! Çünkü ben öğretmendim' dedi.

Programda konuşan Vali Tuna ise, küçükken kendisinin de bir öğretmen olmak istediğini belirterek, 'öğretmen' kelimesinin her çocuk için çok büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.

Öğretmenlerin bir çocuğun hayatında büyük anlam taşıdığını aktaran Tuna, 'Çünkü bir eğitim-öğretim yılı boyunca evde geçirdiği süreden daha fazlasını okulda öğretmeniyle geçirir. Bu bakımdan öğretmenin tesir gücü çocuğun hayatındaki diğer kişilerden, hatta anne babasından bile yüksektir. Yıllar sonra bile 'öğretmeni' kişi için saygı, sevgi ve çocukluk hatıralarının masumluğu ile birlikte anılır. Atatürk öğretmenlere şöyle hitap eder: 'Ordularımızın kazandığı zafer, sizin ve sizin ordularınızın zaferi için yalnız zemin hazırladı. Hakikî zaferleri siz kazanacak ve sürdüreceksiniz ve mutlaka muvaffak olacaksınız! Ben ve sarsılmaz imanla bütün arkadaşlarım, sizi takip edeceğiz.' Atatürk'ün bu sözüyle bir kez daha görülüyor ki tarih, öğretmenlere; kitlelere yön vermek gibi kritik ve stratejik bir misyon yüklemiştir. Toplumun istediği aydın insan tipinin oluşturulması işinin sorumluluğunu üzerine alan bir meslek grubu olan öğretmenlik, kalkınmanın öncülüğünü yapmakta, devletin eğitim politikalarını uygulamaya koyup, uygulama sonuçları ile bu politikayı etkilemektedir' dedi.

Eğitimin mimarı olan öğretmenlerin donanımlı olması gerektiğine de vurgu yapan Tuna, şöyle devam etti:

'Bilginin ve teknolojinin her geçen gün güncellendiği günümüz dünyasında öğretmenin aynı hızla mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak çalışmaların içine girmesi şarttır. Onların bu kapsamda 'araştırmacı' bir yaklaşımla çalışmalarına akademik bir disiplin ve bilimsel bir boyut kazandırmaları için sempozyum, kongre gibi akademik toplantılara katılıp yaptıkları çalışmaları bildiri halinde sunmaları ve ders dışı çalışmalar olarak kitap, bilimsel makale gibi yayımlar üretmeleri günümüz öğretmenlik mesleğinin bir gereğidir.'

İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede ise, bir milletin var olmasında, eğitim ve eğitimdeki sürekliliğinin çok önemli olduğunu kaydetti. Dede, 'Tarih boyu eğitime verdiği önem ile ön plana çıkmış olan bir milletin evlatları olarak böyle bir günün anlam ve önemini bilen bizler, sizlerle birlikte bu yolda yürümenin gururunu taşımaktayız' diye konuştu.

Programın sonunda, kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri ve yıl içinde emekli olan öğretmenlerin 'Hizmet Şeref Belgeleri' Vali Tuna tarafından verildi.

Editör: TE Bilisim