Törene Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Vali Özdemir Çakacak, Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Tümgeneral İsmail Günaydın, Hava İkmal Bakım Komutanlığı Fabrika Müdürü Tuğgeneral Gürhan Ergürhan, TUSAŞ - Türk havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Temel Kotil, Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Organize Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve çok sayıda ilgili katıldı.
HEDEFİMİZE ULAŞTIK
İlk olarak üretilen parçalarla ilgili bilgi verilen törende, sonrasında kürsüye çıkan Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata, 'Alp Havacılık kurulduğu andan itibaren hedefine ulaşmak için yatırımlarına adım adım devam etti ve olmak istediği yere bugün itibari ile ulaşmış durumda. Alp Havacılık için çok tarihi bir günü beraber yaşıyoruz. Bunu nasıl başardık? Savunma Sanayi Başkanlığımızın, devletimizin, cumhurbaşkanlığımızın yardımlarıyla başardık. Türkiyemiz gelişiyor. Bugünün başka bir özelliği de benim için özellikle dişli kutusu ve iniş takımları rahmetli babama verdiğim son sözümdür' ifadelerini kullandı. Alpata'nın konuşmasından sonra üretim sürecinde yer alan çalışanlarla ilgili video gösterimi yapıldı.
ÖNEMLİ MERKEZ
Vali Özdemir Çakacak, 'Türkiye'miz özellikle son 15 yıldır büyük atılımlar içerisinde. Özellikle savunma sanayiinde baş döndürücü bir hızla gelişiyor. İşte Eskişehir'imizde Alp Havacılık gibi, TEI gibi tesislerimizde dünyada bu tür şirketlerle rekabet edebilir duruma geldik. Eskişehirimiz 2 buçuk milyar doları aşan ihracatıyla ülkemizin önemli sanayi şehirlerinden biri. Hem raylı sistemlerde hem havacılıkta önemli bir merkez' diye konuştu.
İLKİ YAŞIYORUZ
T-70 Genel Maksatlı Helikopter Programı kapsamında, 6 ayrı kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda, 2 farklı konfigürasyonda 109 adet Genel Maksatlı Helikopter üretilmesini planladıklarını belirten Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 'Ancak bu 109 rakamının daha da artması için bazı çalışmalarımız var. Eskişehir havacılıkta öne çıkan önemli bir ilimiz. Çeşitli mutluluk veren vesilelerle burada bulunuyoruz. Bu proje kapsamında Türk Savunma Sanayii'miz açısından önemli pek çok ilki yaşıyoruz. Bu projede uygulamakta olduğumuz politikalar neticesinde yerlilik oranımız yüzde 63'e erişmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda; kokpit, kabin, panel kısımları TUSAŞ tarafından, motor TEI tarafından, iniş takımı ve dişliler Alp Havacılık tarafından üretilmekte. Alp Havacılık bir lig atlama aşamasına gelmiş bulunmakta. Alp Havacılık'a önerimiz; siz de artık büyümüş, fidandan ağaca geçmiş bir şirket olma aşamasındasınız. Siz de artık fidanları büyütmekle ilgili çalışmalarınızı devam ettirin. Eskişehir havacılıkta önemli bir merkez oldu, daha da olacak bunu çok net görüyoruz' dedi.
YOLUMUZU AÇACAK
Ülkemize ilişkin uygulanan bazı kısıtlamalar F-35 projesinde olduğu gibi gelen bazı durdurmalar, asla önümüzü kesmeyeceğini vurgulayan Demir, 'İrili ufaklı ambargo kararlarının hepsinin bu milletin azmini artıracağını, özellikle biz Savunma Sanayii çalışanlarının aşkını, şevkini, iradesini daha çok artıracağını tüm dünyaya ilan etmek istiyorum. Helikopter platformlarında artık yeni bir aşamaya geçtik. F-35 programındaki üretim payımızın şimdilik durdurulması ki biz bu konuda üretime devam ettiğimizi, edeceğimizi, fırsat verilirse bu programda kalacağımızı sürekli söylüyoruz. Ancak burada elde edilen kabiliyetlerin de ileride savunma sanayiimize önemli katkılar yapacağını, uçak projemizde ve havacılığın diğer alanlarında ve diğer savunma sanayii projelerinde yolumuzu açacağını belirtmek isterim' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından imzaların atılması ile T-70 dinamik komponentleri ve iniş takımları resmen teslim edildi. HM
Editör: TE Bilisim