Vilayet Meydanı'nda gerçekleşen törene Vali Erol Ayyıldız, AK Parti Milletvekili Nabi Avcı, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Garnizon Komutanı Hava Orgeneral Atilla Gülan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Önder, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve diğer protokol üyeleri katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'in kurtuluşu ile ilgili kutlama mesajı okundu.
ŞANLI BİR DESTAN
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşma yapan Hava Piyade Binbaşı Erkin Karabacak, 'Esareti kabul etmeyen Türk milleti büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 'Ya istiklal ya ölüm' diyerek yola çıkmış, unutulması mümkün olmayan onurlu ve haklı bir mücadele vererek Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış ve tarihte hak ettiği yeri almıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında şerefli bir mücadele veren Eskişehir halkı 2 Eylül 1922 tarihinde şanlı bir destan yazmıştır' dedi.
EN DEĞERLİ VARLIĞIMIZ
Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Önder ise şunları söyledi: 'Bu ülkenin büyük ve güzel şehri yaşadığı acı dolu günleri unutmak mümkün değil. Unutmayacağız da. Her bir karışı şehit kanlarıyla sulanmış bu topraklar bizim en aziz ve en değerli varlığımızdır. Hiç kimse zerre kadar kuşku ve endişe duymamalıdır ki, atalarımızın 98. yıl önce göstermiş olduğu büyük başarı, cesaret ve fedakarlığı bizler de bugün göstermekte bir dakika bile tereddüt etmeyiz.' Vilayet Meydanı'nda gerçekleşen törenin ardından protokol üyeleri Kanlıpınar Şehitliği'ne gitti.
ERDOĞAN'DAN TEBRİK TELGRAFI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e gönderdiği telgraf ile Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını kutladı. Erdoğan telgrafında 'İstiklal mücadelesi, vatanı canlarından üstün tutan, kahramanlıklarıyla tarihe mal olan tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıkları, aziz milletimizin bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkma kararlılığı sayesinde zaferle neticelenmiştir. Böyle kutlu bir anlayışla, kadim medeniyetimizin mirası üzerine kurulan cumhuriyetimizi kazanımlarıyla korumak, yaşatmak, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak, yeni başarılarla daha da güçlendirmek suretiyle geleceğe taşımak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz. Bu inançla İstiklal Savışımızın bütün kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum' diyerek tüm Eskişehirlilerin gurur gününü kutladığını ifade etti. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim