Tepebaşı Belediyesi tarafından yapılan Şirintepe Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Batıkent Hedef Belde Evi ve Çamlıca Kapalı Pazarı'nın açılışları yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Bütçeden 600 bin lira harcandı

Şirintepe Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, 'Bu merkezde koruyucu hekimlik adına, çocuklarımızın diş sağlığı adına önemli çalışmalar yapılıyor' dedi. Türkiye'de koruyucu hekimliğin giderek yok oluğuna değinen başkan Ataç, insanların sağlıklıyken korunmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Ataç, 'Ağız taraması yapılan 10 çocuktan 9'unun dişi çürük, 8'inde diş eti rahatsızlığı var. Bu merkezimizde 4361 çocuğumuz diş taramasından geçti, 4613 çocuğa acil muayene yapıldı, 6427 çocuğumuzun tedavileri tamamlandı. 5-14 yaş grubundaki çocuklarımızdan bir kuruş alınmadı. Bu merkez için bütçeden 600 bin lira harcandı' diye konuştu.

Önceliğin koruyucu hekimliğe verilmesini istiyoruz

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de, Türkiye'de koruyucu diş hekimliği, genel olarak da koruyucu hekimlikle ilgili sorunlar yaşandığına değinerek, 'Biz önceliğin koruyucu hekimliğe verilmesini istiyoruz. Türkiye'de bu merkez, 4 belediyede var. Hepsi de sosyal demokrat belediye. Bütün belediyelerimizde olacak' dedi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de, Ataç'ın yaptığı çalışmaların sosyal demokrat belediyelerin yaptığı çalışmalara örnek teşkil ettiğini belirterek kutladı. Tepebaşı Belediyesi Anneler Halk Oyunları ekibi ile Tepebaşı Halk Oyunları ekibi birer gösteri sundu.

Kadınlarımız belde evlerine sahip çıktı

Ardından Batıkent Hedef Belde Evi'nin açılışı gerçekleşti. Açılışa Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da katıldı. Burada bir konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ilkini 2001 yılında Fevzi Çakmak Mahallesi'nde açtıkları belde evi sayısında 17 belde evine ulaştıklarını belirtti. Ataç, 'Belde Evleri ile 2009 yılından bu yana 30 bin kadınımıza hizmet verdik. Yaz okullarında da 20 bin çocuğumuz hizmet aldı. Kadınlarımız belde evlerine sahip çıktı' dedi.

Engellemeselerdi şimdi şehri tramvayla dolaşacaktınız

Ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Batıkent'in de içinde yer aldığı tramvay hatlarının 4 yıllık engellemelere rağmen uzatıldığını belirterek, '16 km olan eski hafif raylı sistem şebekemiz Allah kısmet ederse yılbaşında hizmete girecek hatlarla birlikte 40 km'ye ulaşacak. Şehrin 3 bölgesinde 29 mahallede yaşayan yurttaşlarımıza da bu çağdaş ulaşım sistemden yararlanma imkanı getirdiğimiz için çok mutlu oluyorum. Biliyorsunuz bu sistemi 4 yıl geciktirdiler. Devlet yatırım programına almadılar. Sizin oylarınızla bir dönem Eskişehir'den milletvekilliği yapma şansını elde eden, eski Maliye Bakanımız, hani gelip size derdi ya, Eskişehir'i uçurmak için elimdeki paranın tozu yeter diye, ama 4 yılın sonunda siz onu uçurdunuz. Bizi engellemeselerdi şimdi zaten siz şehrin dört bir tarafını tramvayla dolaşıyor olacaktınız. Biz de Tepebaşı'nın kuzey bölgesindeki mahallelerde tramvayları yapıyor olacaktık' dedi.

10 sene içinde otobüslerden kurtaracağız

10 sene için halkı otobüslerden kurtaracaklarını dile getiren Büyükerşen, 'Türkiye'de bir tek Murat Karayalçın'ın yaptığı Ankara'daki metro sistemi dışında bu işlere ilk başlayan Bursa oldu ve 5,5 sene sürdü. Biz 1,5 senede tamamlayacağımız sistemi, bir takım engellemeler nedeniyle 2 senede tamamladık. 2 senenin sebebi de yolsuzluk var ihbarında bulunmalarıydı. Ve sonunda ortaya çıktı ki, proje bedeli 130 milyon dolar olan hafif raylı sistemi 117 milyon dolara mal etmişiz. Bu büyük bir rekordur. Yeni 40 km'ye çıkardığımız yatırım ise 1 senede tamamlanmış oluyor. Dubai hariç hiçbir ülkede bu kadar kısa sürede başarıyla hafif raylı sistem sonuçlanmamıştır. Allah kısmet ederse bu rekoru da elimizde tutacağız' diye konuştu.

130 milyon dolarlık sistemi 117 milyon dolara mal ettik

Büyükerşen, 'Bizim tramvay sisteminden sonra Kayseri Belediye Başkanı meslektaşım Eskişehir'e geldi ve tramvayı gördü. Kendisini bindirdik tramvayı sürdürdük, ben de yapmak istiyorum dedi. Biz 2 senede bitirdik inşallah sen erken bitirirsin iktidar partisindensin dedim. Ve bizim 130 milyon dolarlık sistemi 117 milyon dolara mal ettiğimizi ancak onların daha da uyguna mal edebileceklerini ve yollarını söyledik. Ama o ne yaptı 3,5 senede tamamladı ve 220 milyon dolara mal oldu. Arkasından Samsun Belediye Başkanı geldi. O da tramvaya bindi ve kullandı, ben de yapacağım dedi. O da 3 senede tamamladı onunki de bir o kadara mal oldu. Bu uzatma hattını hükümetten isterken ısrarla yatırım programına alınsın, resmi gazetede yayınlansın istedik. Zira hükümet programına alınır ve yayınlanırsa hazine kefaleti ile vadesi daha uzun, ödeme süresi uzun, faizi de çok düşük kredi alabilecektik. Bize vermediler, vermemelerine rağmen gözümüzü kararttık, içeriden borçlandık, biraz pahalı oldu ama zararı yok size değer. Gaziantep heveslendi ancak o ucuza mal etmek amacıyla Almanya'dan üçüncü el hizmetten çekilmiş tramvayları aldı bit pazarından. İkinci el aldı ama bizim tramvayı gördükten sonra sıkıntıya düştü TÜLOMSAŞ'a getirdiler, makineler elden geçti önlerini kesip bizim tramvaya benzettiler, hala onlar çalışıyor' dedi.

Dişli ve halkçı belediye başkanlarıyız

Büyükerşen, 'Sabah Tepebaşı Şirintepe'de Ağız ve Diş Sağlığı Tesisini açtık çocuklar için. Gidin gezin görün, trilyonlarca liraya mal olarak yaptıkları hastanelere bakın, bir de Ahmet'in yaptığına bakın, sırf gezmek için. Gidin görün, insanın sağlam dişlerini çektiresi geliyor. Ama neden biz halkçı belediye başkanlarıyız, biz dişli belediye başkanlarıyız, ısırmaya devam edeceğiz' diye konuştu.

Paraları çarçur ettiklerini görüyorum

Büyükerşen, 'Talihsiz bir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği oldu. İstanbul 'u 2 sene önce Kültür Başkenti ilan etmişlerdi trilyonlar harcanmıştı, daha sonrasında da yolsuzluk dedikoduları gazetelerde yer aldı. Eskişehir'de de inşallah çarçur etmezler ama çarçur ettiklerini görüyorum. Mesela şu Eskişehir'de stadyum meselesi. TOKİ'ye apartmanlar, plazalar gökdelenler yapılmak üzere şehrin göbeğindeki Atatürk Stadyumuna diktireceklerdi yine sizin seçtiğiniz Murat Mercan ve benzeri milletvekilleri. Ama direnç gösterdiniz, gezi parkı direnci gibi. Gençler ve Eskişehirliler el ele verdi meydan istiyoruz dediler. Şimdi meydan yapılacak. Ama şimdi de sahibi kim olacak tartışmaları başladı. Anlıyorum ki TOKİ oranın sahibi olacak ama kültür başkenti fonlarından 600 milyon aldılar. Şimdi onun bir kısmı ile stadyum yapacaklarmış, Eskişehir Kültür Başkent'ine. Yeni stadyum yapılıyor ama o da yanlış. Buraya gelirken gördünüz Sazova Parkı'nın oraya yeni bir köprü yaptılar. 3 şerit yollara iki şeritli köprü yaptılar. Ondan sonra trafik ne olacak diye bağıracaklar. Hem de öyle bir kavşağa iniyor ki kazalardan da kurtulamayacağız' diye konuştu.

Elde var sıfır

Büyükerşen, 'Aynı şey çevre yolunda da oldu. Demiryolunu yerin altına alın dedik. Projeyi biz teklif ettik. Çamlıca'dan sonra yerin üstüne çıksın orayı da büyük bulvar yapalım, trafik 30 yıl rahatlamış olur dedik. Ama 2002'de hükümet düştü, bebek bunların kucağına geldi. Şimdi bebeğe don biçecekler. 3,5 km'lik yer altına alınmayı 1 km'ye indirdiler şehrin göbeğinden çıkardılar. Yalnızca 2 hemzemin geçit kalktı ve 2 üst geçit köprüsü yıkıldı. Elde var sıfır. Havaalanı yolu da aynı şekilde dümdüz yola 7 tane batçık yaptırdılar, yağmur yağıyor arabalar giremiyor. Milyonlarca ton toprak hafriyat yapıldı, trilyonlar harcandı havaalanına girişi kapattılar. Eskişehir'in çok hikayesi var. İnşallah görevim bitince kitap halinde yazacağım, çocuklarınıza okursunuz ilerdeki dönemlerde neler yapılmıştı diye' dedi.

Tek adam diktasına hayır

Ardından söz alan Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, 'Nüfus gençleşiyor. Üniversitelerde yurt sorunu en temel sorun olarak kendini gösteriyor. TOKİ yeterince yurt yapmadığı için, aileler çocuklarına öğrenci yurtları arıyorlar. Bu koşullarda belediyelere öğrenci yurdu yapma görevi vermek gerekirken, TOKİ'ye yurt yaptırmayanlar belediyelere de yurt yapımını adeta yasaklıyorlar. Bizim çok sayıda belediye başkanımız öğrenci yurdu yaptığı ve işlettiği için yargılanıyor ve para cezalarına çarptırılıyor. Çünkü istiyorlar ki öğrenci yurtları yapılmasın, bizlerin çocukları bir başkalarının yurtlarına muhtaç kalsınlar. Biz bu ülkenin çağdaş, demokrasi ve özgürlük yolunda ilerlemesini istiyoruz. Biz bu ülkenin 90 yıl önceki kurucu iradenin gösterdiği hedefte Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda ilerlemesini istiyoruz ve biz bu ülkede herkesin dilediği gibi yaşamasını istiyoruz. Tek adam diktasını bu memlekete kurmaya çalışanlara hayır diyoruz' diye konuştu.

CHP çatısı altında çok daha iyi yarınları göreceğiz

Günaydın, 'Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç el birliği ile bir büyükşehir ve ilçe belediyesi ilişkisinin nasıl olduğunu herkese gösteriyorlar. 30 Mart 2014'den sonra bu Büyükşehir ilçe belediyesi ilişkisine ilişkin güzel örnekleri arttıracağız. Yalnızca ana hedeftir temel hedef 2015 Haziran'ında dilediğinin dilediği gibi yaşadığı, kimsenin külhan beyi gibi yaşamadığını, çocuklarımızın özgür ve mutlu yetiştiği demokrasi zengini memleket haline dönüştürmek. Önümüzde 1,5 yıllık zaman var. CHP çatısı altında hepimiz çok daha iyi yarınları göreceğiz' dedi.

Modern pazar yeri açıldı

Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir'in en büyük mahallelerinden biri olan Çamlıca'da kapalı Pazar yerini hayata geçiriyor. Açılışı yapılan Pazar yeri 8 bin 600 m2 üzerine kurulu. Pazaryerinde 385 pazarcı hizmet verecek. Yatırım maliyeti 4 milyon 650 bin TL olan tesisin üst katına sosyal tesisler inşa edilecek. Pazar yerinin açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, 'Çamlıca talihsiz bir bölgeydi. İnat eder gayret gösterirseniz başarırsınız. Şimdi başka belediyeler gelip buradaki çalışmaları örnek alıyor, biz de aynısını yapalım diyorlar' dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen de Çamlıca'ya hizmetin süreceğini belitti. Açılışta konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da, 'Pazarcı esnafının ve halkın kışın soğuktan, yazın sıcaktan olumsuz etkilendiğini biliyorum. Çamlıca modern bir pazara kavuştu. Daha yapacağımız hizmetler var, ancak bunları şimdi söylemeyeceğim. Çünkü kopya çekiyorlar' dedi. Pazarcılar Odası Başkanı Naci Şahin ve mahalle muhtarı Mustafa Coşu da, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç'a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. (Tuğçe Mertler)

Editör: TE Bilisim