Eskişehir Barosu'nun düzenlemiş olduğu OHAL, KHK'ler ve Anaya Değişiklikleri konulu panelde konuşan ihraç edilen akademisyenlerden Yrd. Doç Dr. Meral Gürbüz, OHAL'in bile bir hukuku olduğunu fakat temel hak ve özgürlüklerin sonuna kadar çiğnendiği bir dönemden geçildiğini söyledi.
Eskişehir Barosu OHAL, KHK'ler ve Anaya Değişiklikleri konulu bir panel düzenledi. Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Baro Başkanı Av. Rıza Öztekin'in yaptığı panele Prof. Dr. Metin Günday ve Prof. Dr. Devrim Güngör katıldı. Günday ve Güngör'den önce konuşan ve barış bildirgesine imza attığı gerekçesiyle Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Meral Gürbüz, OHAL'in bile bir hukuku olduğunu fakat temel hak ve özgürlüklerin sonuna kadar çiğnendiği bir dönemden geçildiğini ifade etti.
BİZLERE SAVUNMA HAKKI VERİLMEDİ
OHAL kanunlarının anayasal bir çerçevede düzenlendiğine dikkat çeken Gürbüz, 'Türkiye'nin taraf olduğu ülkelerle imzalanan uluslar arası sözleşmelerde de belirlenmiştir. Yani OHAL'in bir çerçevesi vardır. Temel hak ve özgürlüklerin sonuna kadar çiğnendiği bir dönemden geçiyoruz. Bizlere hiçbir savunma hakkı verilmedi. Zaten düşünce ve ifade özgürlüğümüzü kullanamadığımız bir dönemden geçiyoruz. Pek çok anayasal hakkımız ihlal edildi. Ben sadece binlerce ihraç edilen kamu personelinden biriyim. Bütün mücadele yollarını deneyeceğiz. Hukuk çerçevesinde bütün hukuk mekanizmalarını harekete geçireceğiz. Ama bu mekanizmalar şuan oyalama taktiği haline dönüştürüldü maalesef. Akademinin, kampüsün dışına atılmış olabiliriz. Fakat bilgi üretmek kampüs sınırları dahilinde olur diye bir kural yok. Biz bilgi üretmeye devam edeceğiz. Demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesine de devam edeceğiz' dedi.
ÖĞRENİM HAKKI ELLERİNDEN ALINIYOR
Kanun hükmünde kararnameleri kıyım hükmünde kararname olarak nitelendiren Öztekin ise yargı yolunu kapatılmasını eleştirdi. Öztekin, 'Bakın Süheyl Batum'u ihraç etmişler. Neden ihraç ettiler bilmiyoruz. Bunun tek sebebi gittiği her yerde hukuk ve adaleti anlatmasından kaynaklı olsa gerek. Bakın Anadolu ve Osmangazi Üniversitelerinden akademisyenleri attılar. Öğrencilerin öğrenim hakkı ellerinden alınıyor. Bu insanlar emek vermişler bilim insanı olmuşlar ama bu kadar acımasız, sorgusuz sualsiz bir şekilde atılıyorlar. Bizler yine de hukuktan umudumuzu kesmiyoruz. Yetişmiş bilim insanlarının böyle ihraç edilmeleri doğru değil' dedi. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim