Şeker İş Şube Başkanı Cengiz Ünder bugüne kadar 386 bin ton pancarın işlendiğini söyledi.

Ünder, 2015-2016 yılı pancar işleme kampanyasının devam ettiğini belirterek, 'Şuana kadar 386 bin ton pancar işlendi. 400 bin tona yakın pancarımız var. Ocak ayının sonuna kadar kampanya devam edecek. 825 bin ton pancar işlemiş olacağız' dedi. Rekolte kaybından dolayı 100 bin ton kayıplarının olduğunu belirten Ünder, 'Bu sene pancardaki rekolte ve polar (şeker) oranı düşük. Eskişehir Şeker Fabrikası olarak 930 bin ton şeker pancar kotamız var. Maalesef bu kotayı dolduramadık. Pancardaki verim düşüklüğü nedeniyle 100 bin ton bir kaybımız var' diye konuştu.

ÇİFTÇİ CEZA ÖDEMEMELİ

Rekolte kaybından dolayı çiftçinin ceza ödemek zorunda kaldığını belirten Ünder şunları söyledi: 'Bir çiftçi 100 ton pancar teslim etmesi gerekirken yaklaşık 80 bin ton pancar teslim ediyor. Bu da rekoltenin düşük olmasından kaynaklanıyor. Çiftçi taahhüt ettiği pancarı fabrikaya getirmediği için ceza ödemek zorunda kalıyor. Hükümet yetkililiklerinden ricamız çiftçiyi mağdur etmemeleri. Bu cezanın devlet tarafından karşılanması gerektiğini AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü'ye ilettik. Bu konuda notlarını aldı. Kendisi zaten pancar sektörüne yabancı değil. Bakan seviyesinde bu konunun tartışılacağını ve ellerinden gelen her şeyi çiftçi lehine yapacaklarını söylediler. İnşallah böyle bir şey yaparlar ve çiftçiyi mağdur etmezler.'

ŞEKER ORANINDA BÜYÜK KAYIP

Pancardaki şeker oranının 16'lardan 13'lere düştüğünü aktaran Ünder, 'Pancardaki polar (şeker) oranı ortalama 16 iken, şuanda maalesef 13 civarlarında seyrediyor. Bu da çiftçiye ödenecek bedelin düşmesine neden oluyor. Taban fiyatının 190 TL olarak açıkladılar. Bu bizim beklentimiz üzerinde çiftçimiz adına güzel bir gelişme oldu. Ama rekoltenin düşüklüğü nedeniyle cezanın kaldırılması en büyük istediğimiz' dedi. Ünder konuşmasında pancardaki polar oranın düşüklüğüyle ilgili bilimsel bir araştırmanın yapılması gerektiğini vurguladı.(HM)

Editör: TE Bilisim