Kapanış töreninde sanatçılar adına konuşan Enver Güner 'Bu mutluluk bu gurur Eskişehir'e, Tepebaşı'na ait. Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç'a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Uluslararası bir sempozyum, uluslararası dostluklar ve uluslararası çalışmalar kazandı' derken konuk ülke sanatçıları adına konuşan Ayşegül Eren 'Berlin'de yaşayan bir sanatçı olarak şunu belirtmeliyim Pişmiş Toprak Sempozyumu Avrupa'da düzenlenen sempozyumlardan daha başarılı bir organizasyon, emeği geçenlere teşekkür ediyorum' dedi.
Sponsorlar adına konuşan Başak Çatı ve Cephe Sistemleri Genel Müdürü Engin Çizer de 'Güzel eserleri ile Eskişehir'e renk katan değerli sanatçıların ve Başkanımız Ahmet Ataç'ın emeğine sağlık' dedi.
Sempozyum düzenleme kurulu adına konuşan Prof. Bilgehan Uzuner, Yaşar Kemal'in 'İnsan gövdesi kadar değil yüreği kadar yer kaplar' sözlerine vurgu yaparak şunları söyledi: 'Biz de bu sempozyuma yüreğimizi koyduk. 15 gün boyunca sanatçılar, asistanlar, belediye ekibi yüreğini koydu. 15 günde 16 eser kazandırdık ve toplamda 105 eser oldu' dedi. Uzuner sözlerine şöyle devam etti 'Bilimde sanatta gelişmeyi özgürlükler oluşturuyor. Bu özgürlüğü bize sağlayan Başkan Ataç ve bu kenttir. Bu sebeple dünyada bu şehrin benzeri yok. Bu sempozyum her geçen yıl yeni alanları içine katıyor. İnanıyorum ki bu sempozyum diğer sanat etkinliklerini içine katarak bir kültürel hareketi oluşturacak. Bu kent başka kültürel etkinlikleri doğuracak ve onları besleyecek.'
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da 'Sempozyumun açılışı bize her zaman sevinç vermiştir. Bugün biraz hüzünlü bir gün çünkü 15 gün büyük bir grup insan kenti adına önemli çalışmalar yaptı' diyerek pişmiş toprak çamurunun farklı olduğunu belirtti. Başkan Ataç 'Çamur atma deyiminin aksine bu çamur üstünüze sıçradığında size güzellik katıyor. Her biten eserden farklı bir sevinç ortaya çıkıyor. Kent farklı bir yön kazanıyor. Bu sevinci ustasından sanatçısına birlikte paylaşıyoruz. Bu iş ağır bir iş, yıllar öncesi tuğla kiremit işçisinin çalıştığı gibi bizde o ağır yükü paylaşıyoruz. O işçi gibi bizde üretmenin sorumluluğunu taşıyoruz. Türkiye'de kaç kentte 105 eser vardır. Bu sempozyum artık rüştünü ispat etti. Eskişehirlilerle, sponsorlarımızla güçlendi. ETİ ailesi bize bu sempozyumda kapılarını açtı. Sempozyum bir vefa projesine dönüştü ve Sevgili Gülay Kanatlı'yı andık. Aramızdan ayrılan sanatçılarımız adına eserler ortaya çıktı. Sanatçılarımızı kentte eserlerle ölümsüzleştirdik' dedi.
9. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu bu yıl farklı alanlarda çalışmalara sahne oldu. Osman Bayram, Bilal Burak Karakaş ve Bayram Gedik sempozyumda bir ilki gerçekleştirerek grafiti yaptılar. Kapanış töreninde Başkan Ataç bu eserinde açılışını gerçekleştirdi. Ayrıca genç seramik sanatçıları Metin Ertürk, Fatih Şimşek ve Okan Kılıçoğlu, geçen yıl aramızdan ayrılan 6. Sempozyum sanatçısı WaliHawes için bir eser yaptı.
Her sempozyum olduğu gibi bu sempozyumda da sanatçıların birlikte hazırladığı ve üzerinde imzalarının bulunduğu bir eser Başkan Ataç'a hediye edildi.
Editör: TE Bilisim