Prostat ve İyi huylu prostat büyümesi (BPH) nedir? Sorusunu cevaplayan Teberik, 'Mesanenin (idrar kesesi) hemen altında, rektumun (makat) önünde yer alan küçük beze prostat denir. İdrarın mesaneden vücut dışına atılmasını sağlayan üretrayı (idrar kanalı) çevreler. Spermin içinde taşındığı semen sıvısını (meni) üretir. Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), prostat bezinin iyi huylu büyümesini ve bu büyümenin sebep olduğu idrar akımıyla ilgili problemleri tanımlar.

Prostat bezinin büyüyerek idrar kanalını sıkıştırması özellikle 50'li yaşlardan sonra başlar. Altmış yaşın üzerindeki erkeklerin yarısında, seksen yaşına gelen erkeklerin %80'inde iyi huylu prostat büyümesi vardır. Ancak, erkeklerin yarısında prostat büyümesine bağlı şikayetler ortaya çıkar' dedi.

Dr. Teberik, konuşmasını şöyle sürdürdü; 'Prostat büyümesi tedavi edilmediğinde, idrarın tam boşaltılamamasına bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonu gelişebilir. Mesanede taş olabilir. İdrar yolu tam olarak tıkanırsa idrar yapamama durumu oluşabilir. Bu problemler uzun süreli devam ettiği sürece böbrek yetmezliği gelişebilir. Prostattan tekrarlayan ve durdurulamayan inatçı kanama olabilir.

Editör: TE Bilisim