Eskişehir'de Ramazan ayıyla birlikte paket servise geçen restoran çalışanları, bayram sonrası dükkanlarını açmak istediklerini söyledi. Pandemi döneminde eleman sayısında yarı yarıya düşüş olduğunu belirten Kıvanç Gök, 'Ramazan sonrası açılmazsa yetişemeyiz. SSK, vergi derken çok sıkıntı yaşarız' dedi.
Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle cafe, lokanta ve restoranlar kapanarak, paket servis ve gel al servisi ile hizmet vermeye başladı. Sürecin artık kendilerini zorladığını söyleyen restoran çalışanları, bir yıldır devam eden pandemi nedeniyle dükkanlardaki eleman sayısında azalma olduğunu, çalışanların durumu görüp, bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.

ELEMAN SAYISI 6'YA DÜŞTÜ
Pandemi öncesi 10 kişi çalışırken şimdi eleman sayısının 6'ya düştüğünü söyleyen esnaf Rahim Gökoğlu, 'İşler çok durgun şu anda. Hem pandemi hem ramazan ayı. Bekliyoruz kısıtlamaların kalkmasını. Yüzde elli düşüş var eskiye oranla. Yarı yarıya düştü. Çalışan sayımızda yeterince azalma oldu bu dönemde. İşten çıkarmak zorunda kaldık. Şu anda 6 kişi çalışıyoruz. Daha önce 10 kişi çalışıyorduk. Kısa çalışmadan yararlanmadık. Ama devam etmesini isteriz bundan sonra. Devam ederse biz de yararlanırız kısa çalışmadan' şeklinde konuştu.

ÇOK BÜYÜK DARBE ALIYORUZ
Ramazan sonrası dükkanlarının açılması gerektiğine dikkat çeken Kıvanç Gök, 'Normal açık olduğumuzda bile zorlanıyorduk ama paket servise dönünde daha da zorlanmaya başladık. Personel sayımızda yarı yarıya bir düşüş oldu. Arkadaşlar kendileri bıraktı. Gördüler pozisyonu ayrıldılar. Tamamen kapatma bir çözümse, ekonomik olarak çok büyük darbe görüyoruz. Destek var ama ufak tefek. Bizim kiramız 7 bin 750 lira. Bana 750 lira kira desteği yaptılar. Bu gerçekçi olmuyor. Ben 5 bin küsur lira da bunun stopajını ödüyorum. Devlete bu kiranın vergisini ödüyorum. Devlet bana 750 lira destek veriyor. Karşılığını bile alamdık. Ama ne yapacağız. Sindik zaten. Kısa çalışmadan faydalanmadık. Arkadaşlar çalışıyor kısayı ne yapacaklar. Onlara da yazık. Ramazan sonrası açılmazsa yetişemeyiz. SSK, vergi derken çok sıkıntı yaşarız. Bizden daha kötü olanlar var. Lokantacılar paket servis de yapamıyor. Onlar için durum çok vahim. Açılmaları lazım' diye konuştu.
MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim