Eğitim Sen Türkiye genelinde 2 bin 239 öğretmenle 'Pandemi Koşullarında Eğitim' başlıklı bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmanın sonuçları hakkında bilgi veren Eğitim Sen Eskişehir Şube Sekreteri Mahir Hamdi Sarı, öğretmenlerin okulların pandemi sürecinde sosyal mesafe konusunda yeterli fiziki imkana sahip olmadığını söylediğini aktardı.
VAKA SAYILARI ARTTI
Türkiye genelinde 59 ilden okul ve 2 bin 239 öğretmenle yaptıkları araştırma anketi hakkında konuşan Sarı, '18 milyon öğrenciyi 1 milyona yakın eğitimciyi ilgilendiren, bunların ailesini de katarsak belki Türkiye nüfusunun tamamını etkileyecek bir kararla karşı karşıyayız. Pandemi sürecinde okulların açılması mümkün mü ve okullarımız bu konuda hazırlıklarını yapmış mı diye eğitimcilerle anket yaptık. Ortaya çeşitli sonuçlar çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı temmuz ayının başında bir açıklama yaptı 31 ağustosta okulların açılacağını duyurdu. Ama temmuz ayındaki verilerle günümüzdeki veriler çok farklı. O zamanki öngörüler pandeminin kontrol altına alınacağı veya 100'lü rakamların altına düşeceği öngörüsü vardı. Ama maalesef geldiğimiz noktada ikinci dalganın başladığını ve binlerin üzerine tekrar çıktığımızı görüyoruz. Bu anlamda Eğitim Sen yeni şartlar ışığında tekrar bu kararın gözden geçirilmesi için durumun fotoğrafını çekmeye çalıştı' diye konuştu.
EĞİTİMCİLER ENDİŞELİ
Eğitimcilerin yüzde 90'ının okulların açılmasını sağlıklı bulmadığını belirten Sarı, 'Anketimizin çeşitli alanlarda ortaya çıkartmaya çalıştığı veriler var. Bunlardan biri şu: Bir kere mevcut durumda sosyal mesafenin sağlanabilmesi için okullarımız fiziki imkanlara sahip mi bunu anlamaya çalıştık. Ve gördük ki Türkiye genelinde 20-30 arası öğrenci sayısı olan oran yüzde 43. 30-40 arası sınıf mevcudu olan okullarımızın oranı yüzde 36.5. Bu durumda ikili eğitime geçmek zorunda çoğu okul. Hatta bazen üçlü eğitimi bile düşünmesi gerekiyor. Öğretmen odalarında yeteri kadar fiziki mesafenin sağlanamayacağını söylemiş ankete katılanlar. Dersliklerin ikiye bölünmesi gerektiğini söylemişler. Ama bunlar için maliyet, ek bütçe ve ek personel gerekiyor. Bunların sağlanmadığı koşullarda şu anki fiziki şartlarda sosyal mesafeyi sağlayarak sağlıklı bir eğitim yürütmemiz mümkün görünmüyor. Gördüğümüz kadarıyla yüzde 90'lar civarında hazır değiliz diyor eğitimciler' şeklinde konuştu.
TATMİN EDİCİ DEĞİL
Okulların açılması durumunda vaka sayılarının artabileceğini söyleyen Sarı, 'Zaten katılımcıların yüzde 92'si eğer okulları açılırsa kendi sağlığından ve öğrencinin sağlığından şüphe duyuyorum, endişe duyuyorum diye cevap vermiş. Bu da ciddi bir endişenin olduğunu gösteriyor. Çok az okulumuzun fiziki imkanları pandemi sürecinde eğitime müsait. Bu alanların artırılması gerekiyor. Okulların açılmasını en çok isteyen öğretmenler. Ama sağlık söz konusu olduğunda doğal olarak sıkı tedbirlerin alınarak okullarda en az riskin barındırılarak okulların açılması gerekir. Bakanlığın şu ana kadar yapmış olduğu çalışmalar risklerin azaltılması açısından çok tatmin edici değil' ifadelerini kullandı.
EK BÜTÇE VE EK PERSONEL LAZIM
Okullarda ciddi bir hazırlığın olmadığını da aktaran Sarı, 'Şu ana kadar okul müdürlerine gelen bir talimat yok. Sadece hazırlık yapın diyorlar ama hazırlığın nasıl olacağına dair net bir karar yok. Eskişehir'deki bütün yöneticiler de yukardan gelecek olan emirleri bekliyorlar. Okullarını dezenfekte ettiren, kapı kollarını dezenfekte eden, söken ya da okulların şartlarını iyileştirmeye çalışan yöneticilerimiz de var. Ama bunlar ne kadar yeterli olur bilemiyoruz. Bütün öğrenciler örgün eğitime başladığında gerçekken kaldırır mı okulların fiziki şartları bilemiyoruz. Bütün okullarımıza kaynak aktarılmalı. Okullar elektriğini, doğalgazını ödeyemezken pandemi için yapacağı harcamalara kaynak aktarması çok mümkün değil. Bakanlığın bu sebeple ek bütçe ve personel vermesi gerekiyor okullara' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim