Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında 1 Haziran itibariyle başlayan kademeli normalleşme süreci devam ediyor. Birçok kısıtlamanın kaldırılmasıyla sokakların daha kalabalık olması beraberinde artan vaka sayılarını da getirdi. Başta sağlık emekçileri olmak üzere birçok insanı tedirgin eden vaka artışları, tedbirlere uyulmaması halinde devam edecek gibi gözüküyor.
MOTİVASYONSUZ VE HAZIRLIKSIZ
Vaka artışları ile ilgili konuşan ve sağlık emekçilerinin ikinci dalgayı kaldıracak gücünün olmadığını ifade eden Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, 'Tüm Türkiye'de 3 aydır vatandaşlarımızla toplu bir şekilde mücadele veriyoruz. Herkes sıkıldı, yoruldu ama mücadeleyi en çok veren kişiler ailesinden, eşinden ödün veren sağlık çalışanları. Şimdi ikinci dalganın geleceği konuşuluyor. Hızlı bir yükseliş var. İnsanlarımızın önce kendilerinin ve yakınlarının sağlığı için yapması gereken tek şey temizlik, maske ve mesafeye dikkat etmek. Biz buradan başta siyasilere ve bizi yönetenlere şunu söylemek istiyoruz; sağlık çalışanlarının ikinci dalgada mücadele edecek gücü yok. Üç buçuk aydır insanların hiçbir şey olmamış gibi davranmasından kaynaklı, 1 Haziran'da başlayan normalleşmeyi yanlış anlamasından dolayı hiçbir kurala bakmadığı için sağlık çalışanları motivasyonunu kaybetmiştir. Bu süreçte siyasetin ve Sağlık Bakanlığı'nın uygulamış olduğu yaptırımlarla sağlık çalışanlarını mutlu edecek çözümleri ortaya atılmadığı için benim görüştüğüm bütün sağlık çalışanları ikinci dalga için motivasyonsuz ve hazırlıksız' diye konuştu.
TEDBİRLİ NORMALLEŞME
'Normalleşme gerekli ama önlemleri alarak normalleşmemiz lazım' diyen Köksal, 'Sosyal medyadan ve günlük takip edilen televizyon kanalları kullanılarak insanları daha iyi yönlendirilebilir. Bizim vatandaş olarak en büyük eksikliğimiz her şeyi bir anda normale dönmüş gibi davranmamız. Herkesin daha bilinçli olması lazım. Kaymakamlıkların alacağı kararlarla beraber, Sağlık İl Müdürlüğü ve belirlenen birimler sokaklarda denetimler yaparak, tedbir almayan kişilerin bilinçlendirilmesi ve gerekirse cezai işlemle beraber hızlı bir şekilde normal yaşama dönmemiz gerekiyor. Bunun da kuralları belli mesafeli oluyoruz, maskemizi takıyoruz, gerekli önlemlerimizi alıyoruz.
HAYAL KIRIKLIĞI VAR
'Çok hızlı bir şekilde normalleşme adı verilen sürece geçildi. Bugün bunlar yüzünden bu tabloyla karşı karşıyayız' diyen SES Eskişehir Şube Başkanı Birtürk Özkavak, 'Yeni normalleşme süreci, özellikle sağlık emekçilerine korkunç bir risk olarak yeniden dönüyor. Çünkü, hastanelerin normalleştirmeye başlandığı söylendi, bütün poliklinikler aktif hale geldi, Tıp Fakültesinde, Yunus Emre'de, Şehir Hastanesi'nde poliklinik sayıları artıyor. Aile hekimleri de öyle, hasta sayıları çok artmaya başladı. Ortada gittikçe yeniden artan bir bulaş riski var. Sağlık emekçileri her gün bunlarla karşı karşıya kalmak durumunda. Dönüşümlü çalışmaların ortadan kalkmasıyla bütün sağlık emekçileri aynı mekana yeniden döndüler. Zaten sağlık emekçilerine hastalıkları nedeniyle ve birçok nedenle idari izinler verilmediği için büyük bir kısmı da çalışmaya başladı. Bunun bilimsel değerlendirmelerin ışığında, yeni bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Sağlık emekçilerinin ciddi bir adaletsizlik duygusu ve önemsizleştirme duygusu var. Örneğin birinci basamakta sağlık emekçilerinin çok yoğun çalışmasına karşı hiçbirisi ek ödeme almadı. Hastanelerde, tıp fakültesinde çalışan yüzlerce arkadaşımız; asistan arkadaşlarımız, hizmetli arkadaşlarımız, tıbbi sekreter arkadaşlarımız ilave olarak hiçbir ücret almadan çok yorun çalışmaya devam ediyorlar. Moral bozukluğu ve hayal kırıklığı var. Bunları baştan beri onaracak maddi ve manevi önlemler alınmalı' ifadelerini kullandı.
SAĞLIKÇILAR RAHATSIZ
Normalleşme sürecinden sağlıkçıların rahatsız olduğuna dikkat çeken Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Kararman, 'Açıkçası, normalleşme sürecinin ekonomik kaygılarla yapıldığını düşünüyoruz. Sağlık çalışanları yaşadıklarını tekrar yaşamak istemiyor. Ailelerinden uzak kaldılar, eşlerinden, anne, babalarından uzak kaldılar, çok fazla iş yükü ile karşılaştılar, sağlık ekipmanları çoğu zaman eksikti, onların tamamlanması gecikti, hasta olanlar oldu, Eskişehir'de 100'den fazla sağlık çalışanı koronaya yakalandı. Bu normalleşme sürecini halkın yanlış anladığını düşünüyorum. Lütfen maskeye, sosyal mesafeye, kurallara uysunlar. Ama Bakanlığın da birçok eksiği oldu. Verdikleri sözleri tutmadılar, yüzde 100 üzerinden döner sermaye ödeyeceğiz, dediler ama bunu çok küçük bir kesim aldı. Sağlık çalışanları ne maddi ne manevi olarak vaat edilenlerin hiçbirine ulaşamadı. Eğer kurallara uyulmazsa mutlaka artacak. Bilim adamlarının söylediği, 1500 sayısını iki gün üst üste aşarsak ikinci dalga başlıyor. 12'sinden bu yana devamlı yükselmeye devam ediyor. Eğer halkımız kurallara uymazsa hem sağlık çalışanlarını hem yakınlarını hem kendilerini mutlaka riske atacaklar' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim